Η ιχθυόσκαλα!*

Share

Ένα λεωφορείο με Γάλλους μαθητές σταμάτησε χθες το μεσημέρι στην γέφυρα του Αλφειού στου Φλόκα, θεωρώντας πως κάτι αξιοθέατο ίσως υπάρχει στην περιοχή ,μιας και λίγο πιο πέρα στα δύο χιλιόμετρα βρίσκεται η Αρχαία Ολυμπία και για τους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα, ίσως είναι αξιοθέατο ολόκληρη η χώρα μας.

Δεν ξέρω κατά πόσο δικαιώθηκαν ή όχι οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους, εκείνο πάντως που κατάλαβα και τους προξένησε το ενδιαφέρον ήταν  η ιχθυόσκαλα που έχει κατασκευασθεί τελευταία, παράλληλα με την κατασκευή του Υ/Η  εργοστασίου, μάλιστα δε αναγκάσθηκαν οι δάσκαλοι να περιφρουρήσουν το σημείο, φοβούμενοι μην συμβεί κάποιο ατύχημα λόγω του συνωστισμού των μαθητών.

Πραγματικά θα ήταν αξιοθέατο η ιχθυόσκαλα, αν βέβαια είχε κατασκευασθεί κατάλληλα και σοβαρά για τον σκοπό που θα μπορούσε να κατασκευασθεί, ως πραγματική και κανονική ιχθυόσκαλα και όχι ως ένα κατασκεύασμα μόνο και μόνο για να δοθεί η άδεια σκοπιμότητας του Υ/Η εργοστασίου.

Το ενδιαφέρον όμως των μαθητών ήταν πραγματικά μεγάλο και η δική μου περιέργεια μεγαλύτερη, έτσι που αναγκάστηκα να πάω κοντά και να μιλήσω με τον διερμηνέα, αφού γνώριζα ότι η ιχθυόσκαλα δεν έχει ποτέ νερό, γεγονός που σημαίνει ότι δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της κατασκευής της  και απαγορεύει την διέλευση των ψαριών προς τα υψηλότερα του Αλφειού.

Ακριβώς λοιπόν, εκεί ήταν και το αξιοθέατο, μάλιστα δε πρωτοφανές για τους νεαρούς Γάλλους, συνηθισμένο βέβαια για εμάς τους ιθαγενείς ,ήταν λοιπόν αξιοθέατο για τα παιδιά, και προσπαθούσαν να καταλάβουν αν πραγματικά ήταν ιχθυόσκαλα ή κάτι άλλο, κάποια αρχαία ίσως κατασκευή  που μπορεί να είχε κάποτε στο παρελθόν  κάποια αξία, άγνωστη όμως σήμερα.

Αναγκάσθηκα  να απαντήσω στις ερωτήσεις των παιδιών, προσπαθώντας να δικαιολογήσω ότι το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμη, ότι το Υ/Η δεν είναι σε λειτουργία, ότι η γέφυρα έχει και αυτή τις ατέλειές της, κι ας κοντεύουν να σαπίσουν από την εγκατάλειψη τα προστατευτικά κάγκελα  και ότι κατά διαστήματα διοχετεύεται νερό στην ιχθυόσκαλα ώστε να ανεβοκατεβαίνουν τα ψάρια.

Φυσικά κατάλαβαν οι πιτσιρικάδες ότι προσπαθούσα να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα, άρχισαν να σχολιάζουν μειδιώντες μεταξύ τους, άρχισαν να ρωτούν τους δασκάλους τους, ενώ ταυτόχρονα φωτογράφιζαν συνέχεια την «στεγνή» από νερό ιχθυόσκαλα, την βρόμικη τεχνητή λίμνη, τα σκουριασμένα κάγκελα της γέφυρας, το μισοτελειωμένο Υ/Η εργοστάσιο και τον Αλφειό που προχωρούσε στην αιώνια πορεία του προς την θάλασσα.

Είναι σίγουρο πως σήμερα θα δούμε τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο και σε λίγες ημέρες την έκθεση των παιδιών, για ακόμη μία διαπόμπευση για τόσο μικρά, αλλά σημαντικά ζητήματα που αφήνονται στο έλεος  και στην ανευθυνότητα ανεύθυνων κρατικών λειτουργών και σιωπούντων πολιτών.

*Επαναδημοσίευση από τις ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ της 30.5.2014, γιατί η κατάσταση είναι χειρότερη σήμερα