WEB tv Ηλεία

Οι ιδιοκτήτες καφέ και εστίασης του Πύργου μιλούν για αυτά που περιμένουν – Ετοιμάζονται αλλά «βλέπουν» το μέλλον αμφίβολο (VIDEO)

Πώς θα μας στηρίξουν;

Με 800 ευρώ για τέτοια έκταση επιχειρήσεων;

Δυσκολότερες καταστάσεις από εδώ και πέρα αναμένεται να βιώσει ο τόπος συγκριτικά με το διάστημα που έχει κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός, καθώς όπως εκτιμάται από αρκετούς επαγγελματίες του Πύργου το μέλλον των επιχειρήσεών τους αναμένεται να είναι δυσοίωνο και σίγουρα επηρεασμένο από τις συνθήκες αυτές. Η επόμενη μέρα και η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων είναι αναγκαίο να γίνει με σωστό τρόπο, προκειμένου να υπάρξει σωστή επανεκκίνηση και να μην «πνιγούν» από τις υποχρεώσεις τους που τρέχουν.

Ο κλάδος της εστίασης έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα όλο αυτό το διάστημα, κατά το οποίο υπήρχαν Απόκριες, Εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου και Πάσχα. Η κατάσταση αυτή είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επηρεάσει και την καλοκαιρινή περίοδο, που αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Οι τωρινές συνθήκες δεν αναμένεται να αλλάξουν δραματικά από τη μια μέρα στην άλλη, αφού στόχος είναι η εξαιρετική διαχείριση της πανδημίας από τη χώρα μας να συνεχιστεί.

Αμφίβολο μέλλον

Όπως είναι λογικό, η ανησυχία των καταστηματαρχών για το μέλλον είναι δεδομένη. Μέτρα στήριξης για την ομαλή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων δεν έχουν δοθεί ακόμα από την κυβέρνηση, με τους κινδύνους για «λουκέτα» και απολύσεις να ελλοχεύουν. Οι τοπικοί επιχειρηματίες ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει θέση και να βοηθήσει την κατάσταση, δίνοντας παράλληλα σαφείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Το διάστημα κατά το οποίο παρέμειναν κλειστοί εκτιμάται από τους περισσότερους ότι δεν μπορεί να αλλάξει πλέον και θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά την κάλυψη των υποχρεώσεων τους, ωστόσο ελπίζουν πως με τη βοήθεια της κυβέρνησης η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί.

Παρακάτω οι δηλώσεις τους για τις υπάρχουσες συνθήκες και τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια:

Αθανάσιος Μπούκλης-Εκπρόσωπος Σωματείου Εστίασης-Αναψυχής Πύργου: «Υπάρχει πληροφορία ότι από 25 Μαΐου μέχρι 5 Ιουνίου, οι δύο κλάδοι θα αρχίσουν να μπαίνουν σιγά-σιγά σε επαναλειτουργία. Το θέμα είναι αν αξίζει να επαναλειτουργήσουμε. Και τι εννοώ με αυτό; Καταρχήν θα υπάρχουν κάποια μέτρα όπως μείωση καθισμάτων πού θα δημιουργήσουν απόσταση στο χώρο. Ένα μαγαζί ήδη μικρό που χωράει 30-40 άτομα, θα μειωθεί στα 20. Πόση ώρα θα κάθονται; Θα μπορεί το κατάστημα υπό τέτοιες συνθήκες να επιβιώσει; Δεύτερο σημαντικό ερώτημα είναι αφού θα μειωθούν τα καθίσματα, θα υπάρχουν κάποια κόστη για την απολύμανση, τα αντισηπτικά και όλα αυτά που έχουν δημιουργηθεί για να είναι σωστή η υγιεινή τόσο για εμάς όσο και για τους πελάτες. Αυτά που θα προστεθούν; Το πιο σημαντικό είναι ότι η αγοραστική δύναμη των πελατών θα είναι άγνωστη. Και εννοώ των εσωτερικών πελατών, αφού από άλλα μέρη προς το παρόν δεν μπορούμε να περιμένουμε. Τέταρτο εξίσου σημαντικό είναι ότι οι τιμές σε πολλά πράγματα «τσίμπησαν» χωρίς να το καταλάβουμε. Όλα έρχονται να προσμετρηθούν μαζί με τα λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης. Αξίζει να ανοίξει μια επιχείρηση και για ποιο λόγο; Να πιάνω χρήματα που θα πληρώνω τις υποχρεώσεις, χωρίς εγώ να έχω κέρδος; Έχω ακούσει συναδέλφους με μικρά μαγαζιά να αναρωτιούνται για ποιο λόγο να ανοίξουν. Ζητάμε κάποια γενναία μέτρα, αφού εκτός ότι μας βρήκε απροετοίμαστους όλο αυτό σε όλους τους κλάδους, είχαμε απώλειες και σε υλικό αφού είχαμε προετοιμάσει διάφορες εκδηλώσεις. Χάθηκαν αρκετές προμήθειες. Είναι δύσκολα τα πράγματα και είμαι ρεαλιστής και όχι απαισιόδοξος. Θα πρέπει η κυβέρνηση πέραν των μέτρων που πήρε να πάρει κάποια παραπάνω, φροντίζοντας και λίγο τον κάδο. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων μας φαίνεται πως απέδειξαν για ακόμα μια φορά πως τέτοιες επιχειρήσεις χρειάζονται για να είναι ζωντανές οι πόλεις. Το διάστημα που μας δίνουν μετά για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις δεν είναι αρκετό και το μέλλον κρίνεται δυσοίωνο».

Σάκης Θεοδωρακόπουλος-«Δε Monk»: «Σίγουρα θα είναι δύσκολη κατάσταση. Ο κόσμος, εκτός από φοβισμένος θα είναι και ζορισμένος οικονομικά. Θα ξεκινήσει μουδιασμένα και σταδιακά θα επανέλθουμε σε καλύτερη κατάσταση, όσο αντέξουμε βέβαια. Το κράτος πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τον κόσμο για να μπορέσει να ορθοποδήσει ο τόπος και να γυρίσουμε σε κανονικές συνθήκες, αν και είναι μακρινό σενάριο. Η κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει καθόλου τις επιχειρήσεις, που είναι ζημιωμένες. Τα μέχρι στιγμής μέτρα δεν είναι για τις επιχειρήσεις. Έχουμε δυο μαγαζιά και δεν έχουμε πάρει ούτε τα 800€. Είτε παρθούν είτε όχι, το ίδιο είναι για τα έξοδα που τρέχουν. Για εμάς δεν έχει κάνει τίποτα. Κάθε επιχείρηση θέλει παραπάνω τραπέζια για να έχει περισσότερο κόσμο στο μαγαζί. Το μέτρο με τις αποστάσεις θα είναι ακόμα μια δυσκολία για τις επιχειρήσεις και θα τις πάει πίσω. Σε αυτό θα έχει μεγάλο μερίδιο και ο δήμος. Αν βοηθήσει τις επιχειρήσεις με παραπάνω τραπεζοκαθίσματα ή καλύτερη διαχείρηση, ίσως αυτό αποτελέσει χρυσή τομή για βελτίωση της κατάστασης».

Αθανάσιος Καρατουλιώτης-«De Greco»: «Περιμένουμε ο κόσμος να βγει, όντας κλεισμένοι από το Μάρτιο με κρατική εντολή. Οι αντοχές και δυνατότητές μας έχουν τελειώσει. Περιμένουμε την κυβέρνηση να δώσει εντολή έναρξης λειτουργίας, για να υπάρξει κίνηση και να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές υποχρεώσεις μας. Η βοήθεια των 800€ δεν έχει ληφθεί ακόμα και είμαστε από τους πρώτους που έκλεισαν και τελευταίοι που κάναμε τις αιτήσεις για το επίδομα. Για μια επιχείρηση αυτό είανι μικρό ποσό που δεν καλύπτει τίποτα πέραν των οικογενειακών αναγκών. Αν υπάρχει αρκετός κόσμος, η μείωση του τζίρου ακόμα και από το μέτρο με τις αποστάσεις που ακούγεται ότι θα υπάρχει θα είναι μηδαμινή έως και ελάχιστη».

Ντέγιαν Μιλοσέσκι-«Frida Day&Night»: «Μετά από όσα έχουμε περάσει, ο κόσμος διψάει να βγει έξω. Αυτό φαίνεται από τον κόσμο που καθημερινά δραστηριοποιείται και δε μένει συνεχώς σπίτι. Με άνοιγμα των καταστημάτων αναμένω πολύ κόσμο, αφού όλοι θέλουν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Πιστεύω θα περάσουμε ευχάριστο καλοκαίρι, αλλά με τα μέτρα δεν ξέρω τι θα γίνει ακόμα. Όταν βγει κόσμος και υπάρχει αρκετή δουλειά, δεν πιστεύω ότι μπορούν να υπάρχουν αυτά τα μέτρα. Δεν έχω ιδέα τι θα γίνει. Μακάρι να μας βοηθήσουν. Ως καινούρια επιχείρηση, μαζί με τις υπόλοιπες έχουμε ανάγκη μιας και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Ότι δώσουν θα είναι καλό και θα μας βοηθήσει στη λειτουργία».

Ανδρέας Δημητρόπουλος-Κέντρον: «Το σημαντικό είναι να ανοίξουμε αρχικά. Τα πράγματα δε θα είναι όπως πρώτα. Σταδιακά αν δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα στην πόλη, ο κόσμος θα αρχίσει να ενθαρρύνεται και να βγαίνει. Σίγουρα η απόσταση των τραπεζιών για καταστήματα μικρού ή μεγάλου μεγέθους θα πλήξει το τζίρο, γιατί είναι εποχή που ο κόσμος θα βγαίνει στην πλατεία. Ακόμα και φίλοι θα αποφεύγουν το συνωστισμό. Τα τραπέζια θα γεμίζουν με λίγα άτομα, γεγονός που θα καθιστά το τζίρο μικρό και ούτε τα έξοδα θα βγαίνουν. Τα μέτρα της κυβέρνησης για εμάς δεν είναι αρκετά. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις πάγιες υποχρεώσεις των καταστημάτων. Κάποιος με «γυμνό μάτι» δεν μπορεί να μπει στο πνεύμα και να δει πόσο μεγάλα είναι τα έξοδα του καταστήματος. Όλοι περίμεναν αυτές τις μέρες να κάνουν κάτι καλύτερο. Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει γενναία μέτρα για να ξεκινήσει η κίνηση και να βγάλουμε τα έξοδα. Είναι κατάσταση που κανείς δεν επιθυμούσε, αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ζήσουμε».

Γιάννης Γιαννακόπουλος-Duomo: «Περιμένουμε νέα κυβερνητικά μέτρα, ώστε να δούμε πότε θα επιτρέψει το άνοιγμα και με ποιο τρόπο. Ακόμα δεν έχουμε πληροφορίες και ευελπιστούμε πως θα είναι τα πράγματα καλά. Πιστεύω ο κόσμος να βγει έξω. Για κάποιο διάστημα θα υπάρχει σίγουρα πρόβλημα, αλλά θεωρώ θα το ξεπεράσουμε. Ο κόσμος είναι λογικό να βγει μετά από αυτό, αλλά στην αρχή θα υπάρχει μια διαδικασία προσαρμογής. Υπάρχουν έξοδα που έτρεχαν και για τα οποία δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα. Δεν έχουν δοθεί σημαντικά μέτρα που να ευνοούν. Για τους εργαζόμενους υπήρχε η βοήθεια των 800 ευρώ. Θεωρώ ότι θα έχουμε το ίδιο προσωπικό και δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για κάποιο διάστημα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι να προσαρμοστούμε. Πιστεύω να περάσει γρήγορα, ώστε να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Λογικό είναι με τη μείωση των τραπεζιών που στόχο έχει να υπάρχει απόσταση του κόσμου, να μειωθεί και ο τζίρος. Προετοιμαζόμαστε σιγά σιγά αφού δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα δοθεί η έναρξη».

Όλη η επικαιρότητα