WEB tv Ηλεία

Η Ηλεία τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ακούστε το άρθρο

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δασών του ΥΠ.ΕΝ.

Σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δασών του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης , ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την Εθνική Παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου 1821 , παρέθεσε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος την καθιερωμένη λιτή δεξίωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων.

Ο κ. Αντωνακόπουλος υποδέχτηκε τον κ. Αραβώση και τους όλους προσκεκλημένους του Δήμου, μεταξύ των οποίων και η αντιπροσωπεία της γερμανικής πόλης Molln εν όψει της επικείμενης Αδελφοποίησης (την Κυριακή 26/3).

«Χωρίς την επανάσταση του 1821 δε θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα ελεύθεροι. Η Ελλάδα είναι μια υπερήφανη χώρα που το 2023 θα πρέπει να κοιτάξει προς τα εμπρός, όπως κοίταξαν και οι ήρωες του 1821 για να απελευθερώσουν τη χώρα μας. Τώρα έχουμε επίσης πολύ μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές. Σε όλα τα επίπεδα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο. Έχουμε όλοι μαζί και ως χώρα ένα όραμα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την ενωμένη Ευρώπη και να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει και όπως ακριβώς οι ήρωες του 1821 πάλεψαν στο τότε παρόν για το μέλλον, έτσι πρέπει και εμείς να παλέψουμε τώρα στο παρόν με όλες μας τις δυνάμεις και σε όλους τους τομείς, προκειμένου να πετύχουμε το όραμά μας. Μια Ελλάδα με διαφορετικό πρότυπο. Μιας και είμαι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πρέπει να αλλάξει και το οικονομικό πρότυπο της χώρας μας. Να στραφούμε σε αυτό που λέμε μια πράσινη, βιώσιμη, κυκλική και ψηφιακή οικονομία» δήλωσε ο κ. Αραβώσης κατά την παρουσία του στον Πύργο. Ο κ. Αραβώσης ευχαρίστησε τον κ. Αντωνακόπουλο για την φιλοξενία, και τόνισε την καλή συνεργασία των τελευταίων ετών τόσο με τον Δήμο Πύργου όσο και με όλους τους φορείς της Ηλείας και ευχήθηκε μια καλή αντιπυρική περίοδο.

Στέλνοντας το μήνυμα της ημέρας, ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε: «Λαός, κλήρος και Αρχές σήμερα, τιμούμε τον Εθνικοαπελευρωτικό Αγώνα του 1821 που έδωσαν οι Έλληνες ενάντια σε κάθε πρόβλεψη ηττοπάθειας που τότε υπήρχε στην Ευρώπη. Για άλλη μια φορά οι Έλληνες αποδεικνύεται ότι διαψεύδουν τις σοβαροφανείς προβλέψεις. Αυτό είναι και σήμερα το μήνυμα. Καλούμαστε να διαψεύσουμε όλες τις αρνητικές προβλέψεις που αφορούν την πορεία της χώρας και της κοινωνίας μας. Το ζητούμενο του Αγώνα ήταν η Εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη, και είναι ακόμη ζητούμενο, δεν έχει ολοκληρωθεί. Γι’ αυτό και ο αγώνας συνεχίζεται και θα δικαιωθεί. Πρέπει να είμαστε περήφανοι που ζούμε σ’ αυτή τη χώρα, έχουμε αυτή την ιστορία αλλά να σταθούμε και υπεύθυνα αντάξια απέναντί της». Απευθυνόμενος στον κ. Αραβώση, τόνισε ότι: «Η περιοχή πρέπει να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου σας καθώς δυστυχώς πλήττεται από διάφορες φυσικές καταστροφές πάρα πολύ συχνά», υπογραμμίζοντας και την καλή συνεργασία του ΥΠΕΝ με τον Δήμο Πύργου.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε ότι «πάντοτε ο εορτασμός των Εθνικών Επετείων μας προσφέρει την ευκαιρία για περισυλλογή και αναστοχασμό. Τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του Έθνους μας, εμπνεόμαστε από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που εμπότισαν τον αγώνα τους και οφείλουμε να διατηρήσουμε την εθνική μας συνείδηση. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες».

Με λαμπρότητα η παρέλαση στον Πύργο

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα λαμπρότητα γιορτάστηκε χθες στην πρωτεύουσα του νομού Ηλείας, στον Πύργο η 202η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί με την Αρχιερατική Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, την κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ολοκληρώθηκαν την παρέλαση μαθητών, προσκόπων, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων και τμημάτων του Στρατού Ξηράς της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Νωρίς το πρωί, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, τελέστηκε η δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου Β’ Γερμανού και παρουσία του εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Γενικού Γραμματέα Δασών Κωνσταντίνου Αραβώση, του Αντιπεριφεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Γιάννη Παπαδημητρίου, του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανού του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, του πολιτικού στελέχους της Ν.Δ. Λευτέρη Βαρουξή, της υποψήφιας βουλευτή της Ν.Δ. Άννας-Μαρίας Βλαγκούλη, αντιδημάρχων, επικεφαλών δημοτικών παρατάξεων, και εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά το πέρας της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας από τον Διευθυντή 2ου Γυμνασίου Πύργου κ. Γεώργιο Κομιώτη.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατάθεση Στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ηρωικών αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής μας απελευθέρωσης κορυφώθηκαν με την παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου, όπου μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, πολιτιστικοί σύλλογοι και Ένοπλες Δυνάμεις τίμησαν τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

Τα μηνύματα των βουλευτών

Η βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. με αφορμή την χθεσινή ημέρα τόνισε πως «ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, διπλής εθνικής και θρησκευτικής εορτής, είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε την υπερηφάνεια μας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες απανταχού της γης. Είναι μια ημέρα-σύμβολο ενότητας και υπενθύμισης των αξιών και των υψηλών ιδανικών που μας εμφύσησαν γενιές τώρα οι αγωνιστές του 1821. Οι Έλληνες ιστορικά έχουμε αποδείξει ότι ύψιστο αγαθό αποτελεί για εμάς η υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κεκτημένων. Με βασικό σημείο αναφοράς την Ορθόδοξη πίστη και τον πολιτισμό μας, μέσα από τους εθνικούς μας αγώνες, μεταφέρουμε μήνυμα ειρήνης, ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού σε όλο τον κόσμο. Με σύμπνοια και ομοψυχία, ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της εποχής, προσαρμοζόμαστε δημιουργικά και με αποφασιστικότητα στις νέες συνθήκες και προσπαθούμε να αποδίδουμε τα οφειλόμενα στους προγόνους μας, στη γενιά μας, στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές. Γιορτάζουμε την ιστορία μας και αναδεικνύουμε τη χώρα μας πρωταγωνίστρια διεθνώς, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Χρόνια πολλά Ελλάδα μας!».

«Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Η επανάσταση του 1821 δείχνει ότι η συνέχιση της ιστορικής πορείας των λαών συνδέεται και προϋποθέτει αγώνες και θυσίες. Ο ξεσηκωμός, οι αρχές, οι αξίες, τα ιδανικά που εξέπεμψε, είναι φωτεινός φάρος και για το σήμερα και για το αύριο του ελληνισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με σθένος, με αποφασιστικότητα και με δυναμισμό την εθνική ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική μας ακεραιότητα. Το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό, όμως εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πορεία μας με δυναμισμό» τόνισε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός.

«Η διάχυτη συγκίνηση και η συμμετοχή του κόσμου, επιβεβαιώνουν ότι η σημερινή ημέρα δεν είναι απλά μια επέτειος. Είναι η πιο λαμπρή στιγμή της ιστορίας μας, πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες. Μας υπενθυμίζει ότι η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική μας αξιοπρέπεια είναι ζήτημα μόνιμου αγώνα. Ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται με αγώνες και θυσίες. Γιατί το 21 αποτελεί φωτεινό ορόσημο, φωτίζει και θα φωτίζει τον δρόμο του Ελληνισμού. Χρόνια πολλά!» ανέφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

Αμαλιάδα: Τίμησαν την επέτειο του έθνους

Με κάθε επισημότητα και υπερηφάνεια τίμησαν χθες τη γιορτή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου μαθητές και μέλη συλλόγων της Αμαλιάδας, με πλήθος κόσμου να δίνουν το παρών και να χειροκροτούν τις προσπάθειες των παιδιών τους.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου και στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Φιλόλογος του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας Ζωή Γιατρά. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων της περιοχής, καθώς και των σωμάτων ασφαλείας.

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11:30 π.μ. και διεξήχθει στις οδούς Καλαβρύτων και Φιλικής Εταιρείας, με αφετηρία το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας και τερματισμό την οδό Κολοκοτρώνη. Σε αυτή συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αμαλιάδας, τα τμήματα παραδοσιακών χορών του Δήμου Ήλιδας, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακού τραγουδιού «Ο Μωριάς», του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Ρίζες» και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Περιφερειακό τμήμα Αμαλιάδας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών).
Μετά το πέρας της παρέλασης έγινε παρουσίαση παραδοσιακών χορών στην κεντρική πλατεία Αγίου Αθανασίου από τα τμήματα Παραδοσιακών χορών του Δήμου Ήλιδας, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακού Τραγουδιού «Ο Μωριάς» και του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Ρίζες».

«Η ελευθερία, αγαθό που θέλει διαρκή αγώνα»

Για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης δήλωσε: «Γιορτάζουμε με κάθε λαμπρότητα και σήμερα την εθνική μας γιορτή της παγγενεσίας. Έδειξαν αυτοί που πολέμησαν για την ελευθερία, πως είναι να αγωνίζεται κανείς για να την κατακτήσει. Όμως αυτό είναι ένα ιδανικό και ένα αγαθό, το οποίο θέλει διαρκή αγώνα και είναι πάντα επίκαιρο. Χρόνια πολλά στους πολίτες της Αμαλιάδας και ευρύτερα της Ήλιδας και σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

«Τιμούμε την Επανάσταση και τη θυσία των προγόνων»

Το δικό του μήνυμα για τη μεγάλη γιορτή του έθνους μας θέλησε να στείλει και ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, που υπογράμμισε συγκεκριμένα: «Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του Έθνους μας και είναι η κληρονομιά των προγόνων μας προς τις νεότερες γενιές. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί τιμούμε την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ταυτόχρονα τιμούμε την Επανάσταση και την θυσία των προγόνων μας για την ελευθερία και την δημοκρατία. Τιμούμε αυτούς που, με κόπους και τεράστιες θυσίες, κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα το όραμα της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας και αποτελούν παράδειγμα για όλους τους Έλληνες και για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του. Με σεβασμό στους αγωνιστές του ‘21 και την σκέψη μας σε όσα μας ενώνουν σαν Έλληνες, τα οποία είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, ας δημιουργήσουμε νέες αξίες, σε ατομικό, συλλογικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα αναδεικνύουν αυτά που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας και να δημιουργήσουμε μία καλύτερη Ελλάδα. Το οφείλουμε στους προγόνους, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές… Χρόνια πολλά σε όλους!»

Παρουσίες

Στις χθεσινές εκδηλώσεις εορτασμού μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Βασίλης Ζαχαρόπουλος, ο Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες σε θέματα συντονισμού παραγωγικών τάξεων και συνεταιριστικής αγροτικής πολιτικής Χρήστος Μπιλίρης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μάικ Αμπού-Χάντμπα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, ο Διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας Κώστας Χριπάτσιος, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Φώτης Νικολόπουλος, η Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Γιάννα Σταυροπούλου, αντιδήμαρχοι Ήλιδας κ.α.

Παρέλαση στα Σαβάλια

Επίσημοι και πλήθος κόσμου βρέθηκαν και στην κοινότητα των Σαβαλίων προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου. Αφού τελείωσε η καθιερωμένη δοξολογία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια η μαθητική παρέλαση μαθητών του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και του Γυμνασίου Σαβαλίων.

Τίμησαν την επέτειο και στα Δουναίικα

Τη δική τους γιορτή προκειμένου να τιμήσουν την εθνική επέτειο πραγματοποίησαν οι κάτοικοι στην τοπική κοινότητα Δουναιίκων, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και κατέθεσαν στεφάνια.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας τίμησε την 25η Μαρτίου 1821

Με εκδηλώσεις τιμής και μνήμης και με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας γιορτάστηκε η 202η επέτειος της Εθνεγερσίας της 25ης Μαρτίου 1821 στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η έδρα του Δήμου, Αρχαία Ολυμπία, όπου το πρωί εψάλη η Δοξολογία στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Νικόλαος Κωστόπουλος.

Μετά τη Δοξολογία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και εν συνεχεία η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ολύμπιου πεσόντος στην Αλβανία ταγματάρχη Πραξιτέλη Κονδύλη. Στεφάνια κατατέθηκαν από τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας κ. Παναγιώτη Μαντά, τον Επικεφαλής της β΄ Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δ.Σ. κ. Γιώργο Γεωργούλη (για την Εθνική Αντίσταση), τον εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Παπαϊωάννου, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος κ. Νικόλαο Αργυρόπουλο, τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Ηλία Δουζένη, τον αθλητή του «ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ» κ. Ορέστη Καρυώτη και από μαθητές του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιώργος Αηδόνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Φώτης Κωσταριάς, εκπρόσωποι φορέων, κ.α. Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της Αρχαίας Ολυμπίας παρουσία εκατοντάδων δημοτών και επισκεπτών. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από μαθητές στην πλατεία Δημαρχείου. Στη Δ.Ε. Λαμπείας (Δίβρη) τον Δήμο εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Δημάρχου -Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Αρβανίτης ο οποίος κατέθεσε στεφάνι, ενώ έγινε εκφώνηση πανηγυρικού από την Προϊσταμένη του Δημοτικού Σχολείου κα Αγγελική Κατσιμάνη. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γιώργος Αβράμης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διβριωτών Αθήνας κ. Διομήδης Τόλιος και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος, εκ μέρους του Αστυνομικού Σταθμού ο κ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος, εκ μέρους της Π.Υ. ο κ. Γρηγόρης Κανελλόπουλος, καθώς και τα σχολεία της Δ.Ε., που συμμετείχαν στην παρέλαση και εν συνεχεία σε παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία. Παρών στις εκδηλώσεις και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Γαλύφας. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν στις έδρες όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.

Στη Δ.Ε. Φολόης (Λάλα) τον Δήμο εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος κα Ρόη Αντωνοπούλου, η οποία εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ενώ ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας κατέθεσε στεφάνι. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Νίκος Νικολακόπουλος, καθώς και τα σχολεία της Δ.Ε. που συμμετείχαν στην παρέλαση. Τέλος στη Δ.Ε. Λασιώνος (Πανόπουλο) τον Δήμο εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος που κατέθεσε και στεφάνι, ενώ η Εκπαιδευτικός κα Ευγενία Λυμπέρη εκφώνησε τον πανηγυρικό. Στεφάνια επίσης κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντρωνίου κ. Γιώργος Μπαντούνας και τα σχολεία της Δ.Ε. (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο) που έκαναν και την παρέλαση. Παραβρέθηκαν επίσης ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας κ. Ευθύμιος Κοτζάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος Κατσαντώνης και Ανδρέας Μπενέτσης, κ.α. Να σημειωθεί ότι ανάλογο ήταν το κλίμα και στις Κοινότητες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ιδίως στις μεγάλες, όπου τον Δήμο εκπροσώπησαν και κατέθεσαν στεφάνι: στο Πελόπιο ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Φλέσσας και στο Βασιλάκι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Κωσταριάς.

Εντυπωσιακή η μαθητική παρέλαση στη Ζαχάρω

Mε μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στην πόλη της Ζαχάρως, όπως και στις υπόλοιπες κοινότητες του δήμου. Μετά την καθιερωμένη Θεία λειτουργία που έγινε στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Ζαχάρως, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων και παρέλαση από τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων, που εντυπωσίασαν με το ανάστημά τους και την χάρη τους. Παρόντες στις εορταστικές εκδηλώσεις ήταν, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής Ηλείας ΔιονυσίαΘεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού ΠΔΕ Νίκος Κοροβέσης, ο Δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος και οι Αντιδήμαρχοι Ζαχάρως, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του ΑΤ Ζαχάρως και Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κοροβέσης αφού ευχήθηκε σε όλον τον κόσμο χρόνια πολλά επισήμανε ότι «σήμερα ο εορτασμός είναι διπλός, μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, αφού γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και παράλληλα τιμούμε τους ήρωες του 1821, 202 χρόνια μετά την Επανάσταση του Ελληνικού έθνους που με τεράστιο ψυχικό σθένος αποτίναξε τον ζυγό της δουλείας και θυσιάστηκε, αλλά τελικά κατάφερε να κερδίσει την ανεξαρτησία του. Έτσι, σήμερα εμείς μπορούμε να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας και της ειρήνης Στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερης ζωής, οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί τους, ακολουθώντας το δικό τους λαμπρό παράδειγμα. Χρόνια πολλά σε όλους τους Ηλείους αλλά και τους απανταχού Έλληνες»!. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε πλήθος κόσμου που χειροκρότησε την παρέλαση των παιδιών, αλλά και τα χορευτικά, όπως και το προσκύνημα και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων από τους σημαιοφόρους και παραστάτες των σχολείων της πόλης της Ζαχάρως και τις μαθήτριες του Κ.Δ.Α.Π. Μεγάλη συμμετοχή υπήρχε και στην παρέλαση που έγινε στη Νέα Φιγαλεία, όπου ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές των σχολείων και τον πολιτιστικό σύλλογο Νέας Φιγαλείας.

Δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις για την επέτειο 25ης Μαρτίου 1821

Με τη συμμετοχή των αρχών και πλήθους κόσμου, εορτάστηκε η εθνική επέτειος της Επανάστασης του 1821 στον Δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων. Χθες ανήμερα της επετείου, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κρεστένων, είχαμε την μεγαλοπρεπή παρέλαση των μαθητών και των μαθητριών, καθώς και Μελών των Χορευτικών Τμημάτων του Ομίλου «ΔΡΩΜΕΝΑ» προ των Αρχών και του λαού της πόλης επί της οδού «Ξενοφώντος» Κρεστένων, ενώ έγιναν και αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις για να τιμηθεί ο αγώνας των προγόνων μας για την απελευθέρωση της χώρας από τον Οθωμανικό ζυγό.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την παραμονή της επετείου, αφού αρχικά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 24 Μαρτίου έγιναν επετειακές εκδηλώσεις στις σχολικές μονάδες στην έδρα του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων και ακολούθησε προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο, τον αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού, αθλητισμού και εθελοντισμού κ. Δημ. Νικολακόπουλο, καθώς και από εκπροσώπους των τοπικών φορέων και αρχών, στο Μνημείο Ηρώων Κρεστένων. Για μια ακόμα φορά εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των μαθητών των σχολείων της περιοχής που μαζί με την κατάθεση στεφάνων ανά σχολική μονάδα, απήγγειλαν και επίκαιρα ποιήματα, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων. Τις απογευματινές ώρες εξάλλου το εορταστικό πρόγραμμα περιλάμβανε επετειακή εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Κρεστένων με κεντρική ομιλήτρια την πρώην Λυκειάρχη Κρεστένων κα Σοφία Πανταζοπούλου και θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και στις Δημοτικές Ενότητες Ανδρίτσαινας και Αλιφείρας, καθώς και στο σύνολο των τοπικών κοινοτήτων του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων.

 Τίμησαν την Εθνική Επέτειο στα Λεχαινά

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Λεχαινών «Ορφεύς», ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν χθες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που συμπίπτουν με την Επέτειο της 25ης Μαρτίου στην πόλη των Λεχαινών, παρουσία των Αρχών του τόπου, πλήθους πολιτών, εκπαιδευτικών και των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που παρέλασαν στην κεντρική οδό.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, οι αντιδήμαρχοι, Διονύσιος Κεκάτος και Γεωργία Κακαλέτρη, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών, Θεόδωρος Λεβέντης, ο διοικητής του Α.Τ. Λεχαινών, Παναγιώτης Κυριαζής, εκπρόσωποι του ΚΕΑΤ Ανδραβίδας και της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Κυλλήνης, καθώς και ο πρόεδρος της κοινότητας Λεχαινών, Σάκης Παναγιώταρος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, Δ/ντές και Εκπαιδευτικοί Σχολείων, εκπρόσωπος του Συλλόγου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, εκπρόσωποι του Συλλόγου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Αγωνιστών Κύπρου 1974, εκπρόσωποι των Συλλόγων, Συνεταιρισμών, Οργανώσεων και λοιπών Σωματείων της περιοχής. Νωρίτερα χθες το πρωί τελέσθηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου της πόλης των Λεχαινών και μετά το πέρας αυτής τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του Γενικού Λυκείου Λεχαινών, Αναστασία Λαζαράκη.

Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος από την Φιλαρμονική Λεχαινών. Το μεγαλύτερο χειροκρότημα απέσπασε λίγα λεπτά αργότερα η μαθητιώσα νεολαία που παρέλασε στον κεντρικό δρόμο των Λεχαινών. Τελετάρχης των εκδηλώσεων ήταν η υπάλληλος του δήμου, Αμαλία Ηλιοπούλου ενώ μετά το πέρας της παρέλασης ακολούθησε μικρή δεξίωση στον χώρο του Δημαρχείου στα Λεχαινά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες εκδηλώσεις και παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε Ανδραβίδα, Βάρδα, Μανωλάδα και τις κοινότητες του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης που τίμησαν την Εθνική μας Επέτειο.

Στη Γαστούνη Τιμή και υπερηφάνεια με τη γαλανόλευκη

Με κάθε λαμπρότητα τιμήθηκαν στον δήμο Πηνειού και στις Δημοτικές Ενότητες Γαστούνης, Βαρθολομιού και Τραγανού, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου με την μαθητιώσα νεολαία να βρίσκεται στο επίκεντρο των θρησκευτικών και επετειακών αυτών εκδηλώσεων. Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, παρέστη στις εκδηλώσεις της Γαστούνης στην έδρα του Δήμου, όπου η μαθητιώσα νεολαία αλλά και μέλη του Ιππικού Ομίλου παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων που βρίσκεται έξω από το δημαρχείο της Γαστούνης, ενώ συνολικά των μαθητικών παρελάσεων στις σημαιοστολισμένες δημοτικές ενότητες, προηγήθηκε Δοξολογία στους Ιερούς Ναούς, επιμνημόσυνη δέηση στα μνημεία Ηρώων και καταθέσεις στεφάνων από τον Δήμαρχο Πηνειού, αντιδημάρχους, προέδρους ΤΚ και εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτικών κομμάτων και Συλλόγων. Τιμή και υπερηφάνεια χαρακτήρισαν τη χθεσινή παρέλαση στην πόλη της Γαστούνης, με τους μικρούς συμμετέχοντες να κάνουν την έναρξη με την μεγάλη γαλανόλευκη σημαία. Σύμμαχος στις επετειακές εκδηλώσεις χθες ήταν ο καλός καιρός και όλοι όσοι συμμετείχαν καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που παραβρέθηκε.

Όλη η επικαιρότητα