Ηλεία Τουρισμός

Η Ηλεία δικαιούται να είναι πρωταγωνιστής – Τι αναφέρθηκε στη σύσκεψη για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής

Ένα νέο άξονα που θα αφορά στον τουρισμό με προϋπολογισμό ύψους 1 εκατομμύριο ευρώ για την ενίσχυση δράσεων, εντάσσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράμματος. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πύργο, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας παρουσίασαν τις δράσεις που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Στόχος όπως τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος είναι η διαμόρφωση της τελικής πρότασης προς τη Διαχειριστική της Περιφέρειας, προκειμένου όταν αναθεωρηθεί το πρόγραμμα και χρηματοδοτηθεί ο τουρισμός να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα για την περιοχή.

Στην έναρξη του συμβουλίου, το λόγο πήρε ο κ. Καρπέτας κάνοντας σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και των μέτρων που έγιναν για την προβολή της περιφέρειας, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως το νέο πρόγραμμα μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει δράσεις όπως η συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και εκδηλώσεις, ειδική προβολή σε χώρες του εξωτερικού και πόλεις του εσωτερικού, συμμετοχή σε workshop, σε επαγγελματικά ταξίδια παρουσίασης, εκδηλώσεις παρουσίασης προορισμού, offline διαφημιστική προβολή, διαχείριση ανάπτυξης ιστοσελίδας και αύξηση της επισκεψιμότητας, δημιουργία-διαχείριση-βελτιστοποίηση καμπανιών και άλλα πολλά.

Οργανισμός

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, στην τοποθέτησή του ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την ομόφωνη απόφαση που έχει λάβει η διοίκηση του Επιμελητηρίου σε συνεργασία με τους συλλόγους της περιοχής για τη σύσταση οργανισμού τουριστικής προβολής του νομού, μια πρωτοβουλία που ξεπερνά τα στενά όρια της προβολής. Παράλληλα, ο κ. Νικολούτσος μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αεροπορικών συγκοινωνιών και στην Ηλεία αλλά και του yachting, με ανάπτυξη υποδομών σε Κατάκολο, Παλούκι, Γλύφα, Άγιο Παντελεήμονα και Κυλλήνη.

Πυξίδα

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής τόνισε ότι «πυξίδα» για τον τουρισμό στην Ηλεία αποτελεί το brand name της Αρχαίας Ολυμπίας. Τόνισε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να στηρίξει την πρόταση του Λιμενικού Ταμείου για ένταξη του Κατακόλου στην Εθνική Διαφημιστική Προβολή μέσω ΕΟΤ και Υπουργείου Τουρισμού και εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία στην πρωτοβουλία του ΕΒΕ Ηλείας για δημιουργία φορέα και μετώπου στήριξης του τουρισμού στο νομό με γνώμονα το όραμα για αυτόνομη ανάπτυξη τουριστικού προγράμματος. Παράλληλα ο κ. Βαρουξής ζήτησε τη συμπόρευση της Περιφέρειας για πραγματοποίηση ημερίδας για τον τουρισμό τον Ιούλιο, παρουσία της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, ενώ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει το γεγονός ότι δεν μπορεί από τη μία το Κατάκολο να είναι πύλη εισόδου χιλιάδων τουριστών και πολύ συχνά να υποδέχεται και λαθρομετανάστες.

Τοποθετήσεις

Εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου της Κυλλήνης, το μέλος του ΔΣ Οδυσσέας Μανιάς κατέθεσε πρόταση για ανάπτυξη υδατοδρομίου στην περιοχή, ενώ το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Ηλείας Διονύσης Μπουλούτας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την αδικία που όπως είπε εισπράττει το Κατάκολο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Λάμπρου που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αδιαφορία της Περιφέρειας για την Ηλείας, παρότι ο νομός αποτελεί την πρώτη τουριστική δύναμη της Περιφέρειας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Καρυώτης,  εστίασε με τη σειρά του σε μικρότερες συνεργασίες που πρέπει να γίνουν με τους δήμους για την ανάδειξη δράσεων, ενώ αναφέρθηκε στα μέσα που επιθυμεί η περιφέρεια να εντάξει σε ορισμένα σημεία υποστηρίζοντας ότι πρέπει να είναι εύχρηστα. Παράπονα για τη μηδενική επισκεψιμότητα του Πύργου από τουρίστες, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Κώστας Πετρόπουλος, που τόνισε ότι θα μπορούσαν να γίνονται στάσεις και στον Πύργο και θα πρέπει να εστιάσουν οι φορείς λίγο παραπάνω σ’ αυτό το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηλείας Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος έχοντας ακούσει ήδη τις τοποθετήσεις των περισσότερων, ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση για τα έργα που θα γίνουν και αναρωτήθηκε το λόγο που δεν μπορούν να μπουν άμεσα ορισμένες αξιόλογες σελίδες στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, προανήγγειλε στις αρχές Νοεμβρίου τη διεξαγωγή Πανελλήνιου Συνεδρίου, για το οποίο ζητάει να μάθει αν θα στηριχθεί από την Περιφέρεια. Ο πρόεδρος ξενοδόχων Βόρειας Ηλείας Αντώνης Μαυρόπουλος, ανέφερε την ανάγκη να κατευθυνόμαστε σε αγορές που θα καλύπτουν όλη την τουριστική βιομηχανία της Περιφέρειας. Ο εκπρόσωπος Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας Γιάννης Μαμούσης, ανέφερε πλέον συμμετέχει σε εκθέσεις με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού είναι αρκετά πιο προετοιμασμένη από την αντίστοιχη της Δυτικής Ελλάδας. Λίγο πριν το κλείσιμο, ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε πως δεν πρέπει ο τουρισμός να αντιμετωπίζεται ατομικά, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε δει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους φορείς του τόπου.

Όλη η επικαιρότητα