Ελλάδα

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έβγαλε τη μάσκα: «Κοιτάζω τον καθρέφτη και νιώθω ότι είμαι όμορφη»

Τι είπε στους «Πρωταγωνιστές» και τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Ακούστε το άρθρο

«Έχω αποκτήσει μεγάλο μέρος της αυτοπεποίθησης που είχα, πλέον κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και μου χαμογελάω και νιώθω ότι είμαι όμορφη. Νιώθω ότι είμαι όμορφη με κοιτάζω και λέω είμαι όμορφη. Η λέξη όμορφη δεν έχει να κάνει 100% με την εικόνα την εξωτερική έχει να κάνει με το πως νιώθω έχει να κάνει με την αγάπη που παίρνω καθημερινά από τους δικούς μου και έτσι έχω ξαναχτίσει όλο αυτό το συναίσθημα και την αυτοπεποίθηση και την ομορφιά που νιώθω πραγματικά μέσα μου και αυτό βγαίνει προς τα έξω».

Είναι τα λόγια της Ιωάννας Παλιοσπύρου κατά τη χθεσινή συνέντευξή της στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» και στον Σταύρο Θεοδωράκη, όπου αποφάσισε για πρώτη φορά να βγάλει τη μάσκα και να αποκαλύψει στο πανελλήνιο το πρόσωπό της. Και αν κρίνει κανείς από τα χιλιάδες μηνύματα των χρηστών του twitter το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο, όπως άλλωστε αισθάνεται και η Ιωάννα.

Ήταν 20 Μαΐου 2020 9:30 το πρωί όταν η Ιωάννα Παλιοσπύρου δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι από την Έφη Κακαράντζουλα στο ισόγειο πολυκατοικίας όπου περίμενε να πάρει το ανσασέρ για να ανέβει στα γραφείο της, στην οδό Θησέως στην Καλλιθέα. 708 ημέρες μετά, ύστερα από 11 επίπονα χειρουργεία η Ιωάννα μας έδειξε το πρόσωπό της, μίλησε για την ημέρα της επίθεσης, μας έδειξε πως πραγματοποιεί τις θεραπείες της αλλά και τι κάνει στην καθημερινότητά της.

Επιστροφή στο σημείο μηδέν

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωταγωνιστές επέστρεψε στο «σημείο μηδέν», εκεί που δέχτηκε την επίθεση με το βιτριόλι και αποκάλυψε λεπτομέρειες της επίθεσης. «Περίμενα στο ασανσέρ για να ανέβω. Είχε κρυφτεί κάτω. Ανέβηκε από τα σκαλιά. Άκουσα έναν θόρυβο, πολύ αμυδρά αλλά δεν έδωσα σημασία. Δεν περίμενα ότι μπορεί κάποιος να ανέβει», θα πει αρχικά για την στιγμή της επίθεσης.

Μόλις η Κακαράντζουλα της πετά από την αριστερή πλευρά το βιτριόλι η Ιωάννα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων καταλαβαίνει ότι κάτι κακό συμβαίνει. «Ένιωσα αυτή την απαίσια χημική βαριά μυρωδιά που έχει αυτό το υγρό. Κάψιμο πόνοι αφόρητοι. Ήδη είχε πέσει το υγρό στο μάτι μου και ήταν τα πάντα θολά».

Στη συνέχεια περιγράφει πως έφυγε τρέχοντας για το φαρμακείο τη στιγμή που η Κακαράντζουλα είχε εξαφανιστεί. «Τρέχω απέναντι και δεν έλεγξα καν το δρόμο θα μπορούσε να περνούσε εκείνη την ώρα αυτοκίνητο και να με χτυπήσει». Φτάνοντας στο φαρμακείο η Ιωάννα ουρλιάζει «βοήθεια, σας παρακαλώ βοηθήστε με. Κάτι μου έχουν ρίξει καυστικό. Σας παρακαλώ βοήθεια δώστε μου λίγο νερό. Καίγομαι. Πονάω. Θεέ μου σε παρακαλώ βοήθησέ με».

Όπως θα πει στους Πρωταγωνιστές η κίνησή της να ρίξει αμέσως νερό ήταν σωτήρια και ήταν και ο λόγος που σώθηκε το μάτι της. Όπως είπε στην αρχή δεν γνώριζε τι ήταν αυτό το καυστικό υγρό. «Ήξερα σίγουρα ότι είναι καυστικό. Δεν ήξερα ότι είναι βιτριόλι».

Πέρασε πάρα πολύ καιρός για να καταφέρει να περάσει ξανά από το σημείο όπου δέχθηκε την επίθεση. Όπως είπε: «Κάποια στιγμή μετά από πολύ καιρό πέρασα από τον κεντρικό δρόμο και ένιωσα ταχυκαρδία και έφυγα. Και μια μέρα ένιωσα αρκετά δυνατή και αποφάσισα να έρθω στο σημείο για να ξεπεράσω το φόβο μου».

Θα μπορούσα να είχα πεθάνει…

Όσον αφορά την Έφη Κακαράντζουλα η Ιωάννα είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη όταν την ρώτησε αν ήθελε να την σκοτώσει ή να την βασανίσει για πάντα: «Δεν θέλω να μπαίνω στις σκέψεις της ξέρω όμως ότι θα μπορούσε να με είχε σκοτώσει, αν τη στιγμή της επίθεσης εγώ τρόμαζα και ξαφνιαζόμουν και άνοιγα το στόμα μου θα μπορούσα να το έχω καταπιεί και να έχει καεί ο οισοφάγος μου. Θα μπορούσε το φαρμακείο να είναι κλειστό και να μη δεχτώ άμεσα βοήθεια, θα μπορούσα να είχα πεθάνει».

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου το μόνο που θα ήθελε από την Κακαράτζουλα είναι να νιώσει ότι έχει καταλάβει το κακό που έκανε και την καταστροφή που προκάλεσε.

«Δεν νομίζω ότι θα άλλαζε κάτι με μια συγνώμη. Θα ήθελα όμως να νιώσω ότι έχει καταλάβει το κακό που έχει κάνει και την καταστροφή που έχει προκαλέσει, με τη στάση της δεν έδειξε κάτι τέτοιο».

Όπως αποκάλυψε η Ιωάννα από το μυαλό της της πέρασε και η αυτοκτονία ειδικά τον πρώτο καιρό. «Μέσα στο νοσοκομείο έκανα τη σκέψη. Θυμάμαι αυτό το συναίσθημα και αυτή τη σκέψη σα να βρέθηκα για κάποια δευτερόλεπτα και εγώ σ’αυτό το σημείο. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με τον σωματικό πόνο ή με τον ψυχικό πόνο, αλλά σίγουρα σου φαίνεται λυτρωτικό. Αυτό σκέφτηκα και εγώ».

Η πρώτη φορά που είδε το πρόσωπό της

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή όταν μίλησε για την πρώτη φορά που είδε η ίδια το πρόσωπό της. Όπως είπε στο δωμάτιο του νοσοκομείου υπήρχε καθρέφτης που ήταν καλυμμένος για να μην μπορεί να δει τον εαυτό της. Ωστόσο λίγες ημέρες πριν βγει από το νοσοκομείο με τους γιατρούς και τους ψυχολόγους να την ενθαρρύνουν αποφάσισε έχοντας στο πλευρό της τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου να δει τον εαυτό της. «Ήρθε η γιατρός μου έφερε το μέικ απ άρχισε να μου το τοποθετεί παντού. Μου τοποθέτησε μερικές γάζες στα πιο δύσκολα σημεία που ήταν ακόμη ευαίσθητα και μου έδωσε έναν καθρέφτη. Πήρα μια βαθιά ανάσα και λέω οκ».

Αυτό το διάστημα η Ιωάννα μπαίνει στο νοσοκομείο προκειμένου να της τοποθετηθεί διατετήρας ένα μπαλόνι κάτω από το δέρμα με τις τρίχες των μαλλιών. Και πηγαίνει κάθε εβδομάδα για να το γεμίζουν με φυσιολογικό ορό. Όπως είπε «με αυτό τον τρόπο τεντώνουν το δέρμα δημιουργούν πλεονάζων δέρμα και μετά από 3 μήνες θα κάνω χειρουργείο για να μου το αφαιρέσουν και να τοποθετήσουν το πλεονάζων δέρμα ώστε να κατεβάσουν την γραμμή των τριχών πιο χαμηλά για να καλύψουν το έλλειμμα που υπάρχει».

Εξοικειώθηκα όταν άρχισα να βλέπω αισθητική βελτίωση

Στη συνέντευξή της στην εκπομπή Πρωταγωνιστές όπου για πρώτη φορά έβγαλε τη μάσκα και έδειξε το πρόσωπό της και τα σημάδια στο σώμα της η Ιωάννα αποκάλυψε ότι της πήρε μήνες προκειμένου να αγγίξει η ίδια τον εαυτό της. «Δεν μπορούσα να περιποιηθώ και να κάνω αυτά που μου έλεγαν να κάνω οι γιατροί στο σπίτι. Να βάζω κρέμες και να κάνω το μασάζ που έπρεπε και όλα αυτά τα έκανε η μαμά μου για πολύ καιρό. Ένιωθα ότι είναι κάτι ξένο πάνω μου ενώ είναι δικό μου κομμάτι είναι από τα πόδια μου. Εξοικειώθηκα όταν άρχισα να βλέπω αισθητική βελτίωση. Αυτό μου έδωσε δύναμη και αναπτέρωσε το ηθικό. Τότε άρχισα να αποδέχομαι σιγά σιγά όχι να αγαπάω ακόμη αλλά να αποδέχομαι τη νέα πραγματικότητα».

Η Ιωάννα πλέον μοιράζει το χρόνο της μεταξύ νοσοκομείων κέντρων αποκατάστασης και υδροθεραπείας όποτε μπορεί πηγαίνει στη Γαλλία για υδροθεραπεία ενώ ασχολείται και με podcast. Εκεί έχει φιλοξενήσει μεταξύ άλλων την Κατερίνα Βρανά, την Αλέκα Ψαράκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς και την χρυσή παραολυμπιονίκη Καρολίνα Πελενδρίτου. Ο πρώτος άνθρωπος όμως που φιλοξένησε ήταν ο ψυχίατρός της Κωνσταντίνος Κοντοάγγελος.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα