Η ειρήνη: Κορυφαίο ιδανικό και υψηλής έννοιας αγαθό

  Αμέτρητα χρόνια πέρασαν, μέχρις ότου εξελιχθεί ο άνθρωπος και διακριθεί βαθμιαία από τα υπόλοιπα έμβια όντα. Η απελευθέρωση των άνω άκρων από τη βαδιστική λειτουργία μαζί με την εργασία αποτέλεσαν τους κύριους συντελεστές της πνευματικής του ανάπτυξης που τον διέκρινε από τα άλλα ζώα. Σαν έλλογο ον ο άνθρωπος δεν αρκείται μόνο στην καθαρά υλική του επάρκεια , αλλά έχει ανάγκη επιτακτική και από πνευματικά αγαθά. Ο άνθρωπος, πέρα από την ικανοποίηση των υλικών του αναγκών, θέτει και υψηλούς στόχους, έχει όνειρα και φιλοδοξίες, αγωνίζεται για την κατάκτηση υψηλών ιδανικών. Ένα από τα κορυφαία ιδανικά του ανθρώπου που με ατέρμονες αγώνες προσπάθησε να κατακτήσει είναι η πολυπόθητη  ειρήνη. Η επικράτηση, λοιπόν, της ειρήνης δεν αποτελεί μόνο τη βάση της ανθρώπινης ευτυχίας  δεν είναι μόνο η ζωηφόρος και ανεξάντλητη πηγή κάθε αγαθού, αλλά αποτελεί ανώτερο, αυθύπαρκτο υψηλής έννοιας ηθικοπνευματικό αγαθό, κρηπίδα και αδιάσειστη βάση ολόκληρης πυραμίδας από ευγενή ιδεώδη, αφού η ύπαρξή της ηθικοποιεί τον άνθρωπο, τον εξυψώνει πνευματικά, τον εξευγενίζει συναισθηματικά και προάγει τον ανθρωπισμό του.

  Αποτελεί κοινή συνείδηση το γεγονός ότι η καταξίωση της ανθρώπινης ζωής εξαρτάται από την ύπαρξη αγαθών και ιδανικών, που όμως, όσο δύσκολο είναι να αποκτηθούν , τόσο δυσκολότερο είναι να διατηρηθούν, αφού κατά το Δημοσθένη ‘το φυλάξασθαι τ’ αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι’’. Έτσι και με το αγαθό της ειρήνης χρειάστηκαν έντονες προσπάθειες. Καταβλήθηκαν ατελείωτοι κόποι, επιστρατεύθηκαν όλες οι δυνάμεις του ανθρώπου για να κυριαρχήσει η ειρήνη. Στο σημείο αυτό με έμφαση μπορούμε να τονίσουμε ότι αναντίρρητα, εξόφθαλμα και πασιφανή είναι τα αγαθά της ειρήνης, που αφορούν και στρέφονται τόσο προς τα άτομα , όσο και προς το κοινωνικό σύνολο. Η ειρήνη λοιπόν καλλιεργεί και αναπτύσσει τη φιλία, την αλληλοκατανόηση, και τη στενή συνεργασία με όλους τους λαούς ανεξάρτητα από τις φυλετικές, εθνολογικές, και ιδεολογικές τους συνισταμένες. Από καταβολής κόσμου η ειρήνη ήταν και θα παραμείνει η μεγάλη δύναμη της προόδου, της ευημερίας και του πολιτισμού. Μολαταύτα, η μοίρα του ανθρώπου στάθηκε σκληρή και αδυσώπητη και η ζωή τους μοιάζει με εκκρεμές  που κινείται ασταμάτητα ανάμεσα στην ειρήνη και τον πόλεμο. Αμέτρητοι τόμοι βιβλίων απαιτούνται για να χωρέσουν στις σελίδες τους οι έξαλλες σοβινιστικές και φυλετικές αναμετρήσεις, οι ωμές επεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων κρατών, οι ιεροί πόλεμοι, οι ληστρικές επιδρομές, οι γενοκτονίες, οι σφαγές γυναικών και νηπίων, οι κατακτητικοί πόλεμοι, οι εμφύλιες διαμάχες, οι φιλοδοξίες και τα άνομα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τους πολέμους, αποτέλεσαν και αποτελούν μελανά σημεία για την ανθρωπότητα  που πάντα αγωνίζεται για την ειρήνη και την απαλλαγή από τα δεινά των πολέμων. Πέρα από τις απερίγραπτες ζημιές που προκαλεί ο πόλεμος, τη μεγαλύτερη συμφορά παθαίνει ο ίδιος ο άνθρωπος, που απογυμνώνεται από κάθε ανθρώπινο χαρακτηριστικό και ιδιότητα και υπερβαίνει σε ζωώδικες ενέργειες και τα ίδια τα ζώα της ζούγκλας, γιατί αυτά τουλάχιστον όταν κορέσουν την πείνα τους, παύουν να εξοντώνουν τα υπόλοιπα ζώα.

Σήμερα που ποδοπατούνται οι ανθρώπινες αξίες που μεγαλόστομα και χωρίς ίχνος ντροπής διατυπώνονται θεωρίες για το ‘πρώτο πυρηνικό πλήγμα’’ πρέπει να ενταθεί η πάλη για να σωθεί ο άνθρωπος σαν βιολογικό, ηθικό και πνευματικό ον. Δεν αρκούν όμως μόνο οι ευχές, οι καλοί λόγοι, οι υπέρ της ειρήνης εγκύκλιοι, αλλά η ενεργότερη εκστρατεία για τη σωτηρία του πλανήτη μας. Οι έμποροι του θανάτου πρέπει να γίνουν άφαντοι, η σατανική μειοψηφία που περιμένει πως και πως τον πόλεμο  επιβάλλεται να εξαφανιστεί, οι άπληστοι εκμεταλλευτές με τα εκφυλισμένα ένστικτά τους αρμόζει να απογυμνωθούν αν θέλει η ανθρωπότητα να βαδίσει προς το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά και ελπίδα, πάνω σε υγιείς και στέρεες βάσεις. Χρέος μας, λοιπόν, είναι να ξεσκεπάσουμε τους εμπρηστές της ειρήνης και τους πολεμοκάπηλους. Είναι ανάγκη να αφουγκραστούμε κάθε ύποπτη κίνηση ή παρουσία που θα διαταράξει την ανθρώπινη νηνεμία, που θα διασαλεύσει την εύρυθμη κοινωνική ζωή. Στο αγωνιστικό χαράκωμα της ειρήνης δεν έχουμε διαφορές, δεν μας χωρίζουν στενόκαρδα υλικά συμφέροντα.

 

Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη

Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη

Τα λόγια της αγάπης κάτω από τα δέντρα,

Είναι η ειρήνη…………………………….

Όταν οι αυλές από τις λαβωματιές κλείνουν στο πρόσωπο του κόσμου

Και μες στους λάκκους που σκαψαν οι οβίδες φυτεύουμε δέντρα……

Και οι νεκροί μπορούν να γείρουν στο πλευρό τους και να κοιμηθούν δίχως παράπονο Ξέροντας πως δεν πήγε το αίμα τους του κάκου,

Αυτό είναι η ειρήνη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

Αρθρογράφος patrisnews, Φιλόλογος, Ειδικός στην Έκθεση, Πτυχιούχος Κλασσικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών