Κινηματογράφος

Η ιστορία μιας αρκούδας: Από τo Φεστιβάλ Ολυμπίας … στο βραβείο Όσκαρ (VIDEO)!

bear-story.jpg

Η διεθνής φήμη που έχει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, ότι στα διαγωνιστικά  πρόγραμμά του (Μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, animation και μυθοπλασίας μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους), επιβεβαιώνεται με πολλούς τρόπους. Τόσο με τις ευρωπαϊκές ταινίες, όσο και με τις ταινίες από τον υπόλοιπο κόσμο.


Οι ταινίες που τα τρία τελευταία χρόνια πήραν το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας για παιδιά και νέους από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, καθώς και τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), είχαν –πριν πάρουν τα βραβεία αυτά – προβληθεί ΟΛΕΣ στο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Αλλά και στα Όσκαρ είναι πάντα μέσα! Παρ’ ότι είναι εξειδικευμένο Φεστιβάλ –με ταινίες αποκλειστικά για την παιδική και νεανική ηλικία – δεκάδες ταινίες όλων των κατηγοριών του είναι εθνικές υποψηφιότητες των χωρών παραγωγής τους στα Όσκαρ. Πολλές απ’ αυτές φτάνουν στην τελική εξάδα (nominations). Κυρίως στην κατηγορία animation. Φέτος για παράδειγμα, είχαμε τρεις ταινίες.

Το Αγόρι και ο Κόσμος, διεκδίκησε το Όσκαρ animation μεγάλου μήκους και δυο ταινίες το Όσκαρ animation μικρού μήκους: Word of Tomorrow (ΗΠΑ) του Don Hertzfeldt και Bear Story/Historia de un oso (Χιλή) του Gabriel Osorio.

Και τελικά το Όσκαρ καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους, πήρε η ταινία Bear Story που οι θεατές του Φεστιβάλ Ολυμπίας είχαν απολαύσει και χειροκροτήσει το Δεκέμβρη στον Πύργο.

Η υπόθεση της ταινίας: Ένας γέρος αρκούδος πηγαίνει καθημερινά στη γωνιά ενός πολυσύχναστου δρόμου. Στήνει ένα μικρό ξύλινο θέατρο με τσίγκινες κούκλες που φτιάχνει ο ίδιος. Για ένα κέρμα, ο αρκούδος θέτει σε λειτουργία το μηχανισμό, οι  μαριονέτες αρχίζουν να κινούνται και μέσα στο κουτί εκυλίσσεται μια ιστορία. Μέσα από το ματάκι, οι περαστικοί βλέπουν τη ζωή ενός αρκούδου του τσίρκου που λαχταράει να δραπετεύσει και να επιστρέψει στην οικογένειά του.

Ο σκηνοθέτης: Ο Γκάμπριελ Οζόριο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Χιλής και αργότερα ειδικεύτηκε στο 3D animation. Αφού εργάστηκε στη διαφήμιση και σε τηλεοπτικές σειρές, ίδρυσε το δικό του στούντιο, το Punkrobot.  Από το 2008 σκηνοθετεί τηλεοπτικές παραγωγές για το παιδικό κοινό. Η ιστορία μιαςαρκούδας είναι η πρώτη του ταινία μικρού μήκους 3D animation.


Διαβάστε ακόμη 

 

Όλη η επικαιρότητα