Ελλάδα

Η Ιταλία δεν επιβεβαιώνει ότι ο Δούλης είναι νεκρός – 2 οι Έλληνες θύματα

i_italia_den_epivevaionei_oti_o_doylis_einai_nekros_-_dyo_oi_ellines_thymata.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε θρίλερ εξελίσσεται η ταυτότητα του Έλληνα που έχασε τη ζωή του στο Norman Atlantic προσπαθώντας να σωθεί. Οι πληροφορίες που ανέφεραν ως θύμα τον Γ. Δούλη μέχρι χθες αλλάζουν άρδην, καθώς το συντονιστικό κέντρο της Ρώμης ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το θύμα τελικά είναι αυτό που αναφερόταν. Αιτία είναι ότι ο γιος του φερόμενου ως νεκρού δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει σε κάνενα από τα πέντε πτώματα τον πατέρα του, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστη η ταυτότητα του πρώτου νεκρού από την τραγωδία στο φλεγόμενο πλοίο.

Στο μεταξύ η Ιταλία ενημέρωσε ότι ανάμεσα στα δέκα θύματα υπάρχει και δεύτερος Έλληνας, χωρίς να μπορούν ακόμη να γνωστοποιήσουν το όνομα, καθώς υπάρχει σύγχυση τόσο με τη λίστα επιβατών, όσο και με τους αγνοούμενος. Οι σοροί των άλλων 9 νεκρών δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη.

Δεν έχει τέλος το θρίλερ με το Norman Atlantic καθώς επικρατεί ένας χάος με τον αριθμό αλλά και την ταυτότητα των αγνοουμένων!

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πριν λίγο η RAI, η λίστα επιβατών του Norman Atlantic φέρεται να είναι ανακριβής έως και πλαστή.


Πόσοι ήταν τελικά οι επιβαίνοντες;

Η σύγχυση με τον αριθμό των επιβατών παραμένει, καθώς η ελληνική πλευρά ανεβάζει τον αριθμό των επιβαινόντων στους 479, αφού μέσα στο Norman Atlantic ταξίδευε και η σύζυγος του λοστρόμου που δεν υπήρχε στο crew list ούτε φαινόταν ως επιβάτης. 

Οι ιταλικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν αυτή την πληροφορία, όμως από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται, δυστυχώς, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 39 αγνοούμενοι: Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος έχουν διασωθεί 432 άτομα από τα συνολικά 478 που μετέφερε το Norman Atlantic – αν υπολογιστούν οι επτά νεκροί που ανακοινώθηκαν από τις ιταλικές αρχές.

Πολλοί είναι οι συγγενείς επιβατών που με αγωνία προσπαθούν να μάθουν αν οι δικοί τους άνθρωποι είναι καλά στην υγεία τους, αφού δεν μπορούν να βρουν τα ονόματά τους στις λίστες που έχουν δοθεί -μέχρι στιγμής- στη δημοσιότητα.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσαν πως η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων στο σκάφος ολοκληρώθηκε και ότι ο πλοίαρχος εγκατέλειψε με ασφάλεια το πλοίο. Επίσης, υπήρχαν αναφορές για 422 διασωθέντες, ενώ το πλήρωμα αποτελούνταν από 56 άτομα συνολικά.

Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας το Λιμενικό Σώμα έκανε λόγο πως ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων είχε ανέλθει στους 432.


Οι Ιταλοί αναφέρουν ως αγνοούμενους 33 άτομα;

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας 427 έχουν διασωθεί, εκ των οποίων 56 μέλη πληρώματος. Ο εκπρόσωπος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού επισήμανε πως στο σημείο επιχειρούν αεροσκάφη της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας και των ελληνικών αρχών για τον εντοπισμό τυχόν ναυαγών.

Ο υπουργός Μεταφορών, Μαουρίτζιο Λούπι, θέλοντας να εξηγήσει το θρίλερ με τους αγνοούμενους δήλωσε: «Γιατί δεν αναφερόμαστε στους αγνοούμενους γιατί υπάρχει μία λίστα με τα ονόματα των 427 διασωθέντων. Πρέπει να διαβεβαιώσουμε αν πρόκειται για λίστα με ονόματα επιβαινόντων ή για λίστα κρατήσεων. Δε θέλουμε να κάνουμε πρόβλεψη για τον αριθμό των αγνοούμενων, δεν πρόκειται για κάτι ώριμο. Το συζητήσαμε και με τον Έλληνα υπουργό».

Εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής, δήλωσε πως από τους διασωθέντες υπάρχουν ονόματα ανθρώπων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, επομένως πρέπει να εξετασθεί από την αρχή ο αριθμός και τα ονόματα των επιβαινόντων.

Την ίδια στιγμή, δεύτερος εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής επισήμανε πως κατέληξαν στη θάλασσα μόνο δύο άνθρωποι που περισυλλέγησαν ζωντανοί.

Πάντως, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η ασυμφωνία μεταξύ των αριθμών των διασωθέντων οφείλεται σε καθυστέρηση ενημέρωσης από τις ιταλικές αρχές ή σε κάποιο άλλο λόγο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σοροί που βρέθηκαν ίσως ανήκουν σε παράτυπους μετανάστες.


«475 οι επιβαίνοντες στο πλοίο», λέει η εταιρία

Εν μέσω πλήρους σύγχυσης για τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο Norman Atlantic, η πλοιοκτήτρια εταιρία ανακοίνωσε στο υπουργείο Ναυτιλίας πως τελικά πρόκειται για 475 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες. 

Αρχικά, το πρωί της Κυριακής, η εταιρία είχε ανακοινώσει πως στο πλοίο επιβαίνουν 478 άτομα, εκ των οποίων τα 56 είναι μέλη του πληρώματος.

Εν τούτοις και καθώς έχει δημιουργηθεί αλαλούμ μεταξύ ελληνικών και ιταλικών αρχών, η εταιρία προέβη στην «διόρθωση», αναφέροντας αναλυτικά: «Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, 3 άτομα που φέρονταν ως επιβάτες στην λίστα επιβατών του Norman Atlantic, τελικώς δεν ταξίδεψαν, ενώ ένα άτομο (σύζυγος μέλους πληρώματος) που δεν είχε καταγραφεί, διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επί του πλοίου.

Επιπρόσθετα, ένα μέλος του πληρώματος λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο αριθμός των επιβαινόντων κατά τον απόπλου του πλοίου ανερχόταν σε 475 άτομα».








 

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα