Η Καλαμάτα γλιτώνει την αμερικάνικη βάση

d177bcf37f5119353c1e7a0d2fadf5c5_l.jpg

Απομακρύνεται, όπως όλα δείχνουν, η πιθανότητα να εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αμερικάνικη βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά drones. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ έχει πλέον στραφεί στην Κρήτη και -όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Το Βήμα”- ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση.

Οι Αμερικάνοι είχαν εκτιμήσει ιδιαίτερα την Καλαμάτα ως βάση όταν την χρησιμοποίησαν εκτενώς κατά τις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη το 2011 και έκαναν ρητή αναφορά στη χρησιμότητά της στον “οδικό χάρτη” αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Κάνοντας το “Βήμα” την εκτίμηση ότι η εγκατάσταση βάσης στην Καλαμάτα δεν κατέστη εφικτή για να μην δοθεί η εντύπωση αμερικάνικης στρατιωτικής παρουσίας στην ελληνική επικράτεια, προχωρεί στη δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι οι συζητήσεις εστιάζουν στην αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης στο Καστέλι όπου εδρεύει η 133 Σμηναρχία Μάχης.

Και το “Βήμα” καταλήγει: Η ελληνική κυβέρνηση μελετά το αμερικάνικο αίτημα και προσπαθεί να βρει λύσεις ώστε να αποφύγει πολιτικούς και νομικούς “σκοπέλους” και να λάβει σημαντικά ανταλλάγματα.

 

ΘΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Η απομάκρυνση της εκδοχής να γίνει αμερικάνικη βάση στην Καλαμάτα, είναι θετική από την άποψη ότι το αεροδρόμιο αναπτύσσεται ραγδαία ως συγκοινωνιακός κόμβος και κάθε συσχετισμός του με στρατιωτικές και κυρίως πολεμικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την προτίμηση εταιρειών και επιβατών. Πέραν τούτου, εκ των πραγμάτων, πολεμικό και πολιτικό αεροδρόμιο λειτουργούν ανταγωνιστικά και είναι πρόδηλο ότι η επέκταση του ενός ουσιαστικά είναι σε βάρος του άλλου.

 

Πηγή: eleftheriaonline.gr