Categories: Διατροφή

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για φαγητό, αν θες να χάσεις βάρος

Share

Οι συμβουλές απώλειας βάρους τείνουν να εστιάζουν στο τι πρέπει να φας για να χάσεις βάρος, τόσο πολύ που ίσως ξεχνάς να εξετάσεις άλλους παράγοντες, όπως την καλύτερη ώρα για να φάμε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

Ενώ τελικά το αν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και πόση τροφή καταναλώνουμε, είναι ένας σημαντικός δείκτης για την απώλεια βάρους, το πότε καταναλώνουμε τα γεύματα, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ευτυχώς, πρόσφατη, πανεπιστημιακή έρευνα, έχει εντοπίσει την καλύτερη ώρα για φαγητό, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη απόδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ειδικότερα, οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι ότι η καλύτερη ώρα για πρωινό είναι λίγο μετά τις 7 π.μ. – 7.11 π.μ. για την ακρίβεια. Είναι επίσης καλύτερο να τρως το μεσημεριανό σου μεταξύ 12.30 και 13.00. 12.38 είναι η καλύτερη ώρα. Τέλος αναφορικά με το δείπνο, όσο πιο αργά το αφήσεις, τόσο χειρότερο μπορεί να είναι για τη διατροφή σου. Προσπάθησε λοιπόν να τρως το βραδινό σου φαγητό, μεταξύ 18:00 και 18:30, με τις 18:14 να είναι η καλύτερη ώρα σύμφωνα με τη μελέτη.

Κι αν δεν ξυπνάς νωρίς το πρωί;

Αν δεν είσαι πρωτινός τύπος και ξεκινάς την ημέρα σου πιο αργά, ο στόχος σου θα πρέπει να είναι να φας μέσα σε 1 ώρα, αφού ξυπνήσεις. Με τον τρόπο αυτό, οι ορμόνες της πείνας, μένουν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης έτσι, θα παραμείνεις χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα πάντα είναι ζήτημα ισορροπίας.

Για τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, είναι λογικό να κατανείμεις την πρόσληψη τροφής για να διατηρήσεις την ενέργεια σου. Το σώμα, ανταποκρίνεται καλά στη ρουτίνα, επομένως φρόντισε να διατηρείς σταθερές τις ώρες που τρως, αποφεύγοντας γεύματα αργά το βράδυ.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για φαγητό: Το κεφάλαιο σνακ

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι καλύτερες ώρες για σνακ είναι 11:01, 15:14 και 21:31. Αν αυτές οι ώρες σού φαίνονται υπερβολικά συγκεκριμένες, φρόντισε να καταναλώνεις σνακ οποιαδήποτε αν έχουν περάσει 4 ώρες από το τελευταίο σου γεύμα ή μετά από μια έντονη προπόνηση.

Το είδος του σνακ, είναι επίσης σημαντικό, καθώς δεν σε κρατήσουν όλα το ίδιο χορτάτη, μέχρι το επόμενο σου γεύμα. Προτίμησε σνακ, πλούσια σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με ένα συστατικό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Ωστόσο, μην το παρακάνεις. Απόφυγε την κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών σε ένα γεύμα, ειδικά με λίγες ή καθόλου φυτικές ίνες. Υπάρχει πάντα ένα όριο στα συστατικά που μπορεί να απορροφήσει το σώμα μας. Γεγονός που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου. Τα μικρόβια του εντέρου μας, προτιμούν τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ωστόσο, αν δεν είναι διαθέσιμες, θα αρχίσουν να διασπούν άπεπτη πρωτεΐνη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να παράγει προϊόντα που είναι επιβλαβή για την υγεία του εντέρου και τη μακροζωία.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός κανόνας όσον αφορά την απώλεια βάρους;

Αν θέλεις να χάσεις βάρος, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι πρέπει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις κάθε μέρα. Γνωστό ως ενεργειακό έλλειμμα ή έλλειμμα θερμίδων, σχετική έρευνα, υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, αλλά στην πραγματικότητα, είναι ο μόνος τρόπος για να χάσεις βάρος. Διάφορες δίαιτες, μπορεί να προωθούνται όσες «σίγουρες συνταγές επιτυχίας» για την απώλεια βάρους, αλλά αν δεν επιτυγχάνεις αυτό το έλλειμμα θερμίδων, δεν θα δεις αλλαγές.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν καταναλώνεις φαγητό, το σώμα σου μεταβολίζει τις ιδιότητές του για ενέργεια. Αυτή η ενέργεια, είναι αυτή που χρησιμοποιεί το σώμα για κάθε λειτουργία του: Aπό την αναπνοή, μέχρι το περπάτημα. Εάν τρως περισσότερο φαγητό από αυτό που χρειάζεται το σώμα σου, έχεις περισσότερη ενέργεια από όση απαιτείται και έτσι το επιπλέον φαγητό, γίνεται λίπος. Εάν τρως λιγότερο από αυτό που χρειάζεσαι, το σώμα σου θα στραφεί στις αποθήκες λίπους του για να αναζητήσει τα απαραίτητα καύσιμα. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για απώλεια βάρους.

Τι γίνεται με την παράλειψη γευμάτων;

Ό,τι κι αν κάνεις, μην παραλείπεις γεύματα. Η παράλειψη του πρωινού τείνει να σχετίζεται με διάφορους δείκτες κακής υγείας όπως η αύξηση βάρους και ο μειωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης. Συχνά, η κατανάλωση πρωινού, ελαχιστοποιεί την παρορμητική κατανάλωση σνακ και θέτει τις προϋποθέσεις για καλή διατροφή για το υπόλοιπο της ημέρας. Ειδικότερα, η κατανάλωση ενός καλά ισορροπημένου πρωινού με καλή πηγή πρωτεΐνης, π.χ. γιαούρτι, σε συνδυασμό με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως τα μούρα, μπορούν να ρυθμίσουν το μεταβολισμό για την ημέρα.

Πηγή: ladylike.gr