Ελλάδα

Η κατάθεση του Μιχάλη Καλογήρου στον Αρειο Πάγο για τη Novartis

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσήλθε και κατέθεσε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται για τους χειρισμούς των εισαγγελέων Διαφθοράς στην υπόθεση της Νοvartis, που οδήγησαν σε ενοχοποίηση πολιτικών προσώπων.

Ο κ. Καλογήρου κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση μετά την αναφορά στο όνομά του από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος περιέγραψε την ύπαρξη συνάντησης στο υπουργείο, κατά τη διάρκεια της θητείας του, με θέμα την απομάκρυνση της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, προκειμένου, όπως είχε πει ο κ. Αγγελής, να περιοριστεί η επιρροή στην υπόθεση του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο κ. Καλογήρου, σύμφωνα με πληροφορίες, ρωτήθηκε για τη συνάντηση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή που διενεργεί την έρευνα, ενώ ο ίδιος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι εισαγγελείς Διαφθοράς που έχουν καταγγελθεί από τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, Νίκο Μανιαδάκη, ότι του άσκησαν πιέσεις για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα, έχουν καταθέσει αναφορά, η οποία διερευνάται από εισαγγελέα Πρωτοδικών, στην οποία αναφέρουν αλλιώς τα γεγονότα.

Λένε, δηλαδή, ότι ο Μανιαδάκης τους είπε πως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Γιάννης Στουρνάρας, πίεσε τον Μανιαδάκη λέγοντας του πως θα τσακίσουν τους μάρτυρες και τους εισαγγελείς.

Μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής αναφοράς, ο ελεγχόμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει. Η αλήθεια για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους έρχεται στο φως. Οι εκκωφαντικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών κορυφώθηκαν με τους ισχυρισμούς του κ. Μανιαδάκη ότι ο κ. Στουρνάρας του είπε πως όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος, ο κύριος Στουρνάρας δηλαδή, με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα, είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες.

Το πρόβλημα, πλέον, δεν είναι πρόβλημα των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και θέμα μόνο της Δικαιοσύνης, αλλά έχει μετατραπεί σε πρόβλημα της Δημοκρατίας.

Η Δικαιοσύνη είμαι βέβαιος πως θα πράξει το καθήκον της. Η Δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει άμεσα τους ισχυρισμούς του κ. Μανιαδάκη, ότι ο κ. Στουρνάρας με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα θα τσακίσουν εισαγγελείς και μάρτυρες, όταν γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Ενέργειες σαν αυτή που περιγράφει ο κ. Μανιαδάκης και οι παρακρατικές μαφιόζικες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι πραγματικοί σκευωροί και ένοχοι με τα ελάχιστα γιουσουφάκια τους στον Τύπο, όπως θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα, αποτελούν ντροπή για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη.

Το υπόσχομαι. Ο ελληνικός λαός θα μάθει όλη την αλήθεια και είμαι βέβαιος πως η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει τα πάντα».

Χθες, πάντως, η πρώην επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, επίσης μετείχε στη συνάντηση, φέρεται να την διέψευσε.

Αύριο η κατάθεση Γεωργιάδη

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτει αύριο Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ένας από τους δέκα πολιτικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Novartis.

O κ. Γεωργιάδης θα καταθέσει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ.Ζαχαρή στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τους πολιτικούς δικαστικούς χειρισμούς που οδήγησαν στην ενοχοποίηση πολιτικών χωρίς στοιχεια. Για τον Αδωνι Γεωργιάδη η δικογραφία της Novartis δεν έχει ακόμα, ως προς αυτόν, αρχειοθετηθεί.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα