Κόσμος

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ

Η κυβέρνηση Ορμπάν νομοθέτησε διακρίσεις κατά προσώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου – Οι διατάξεις, σύμφωνα με την Επιτροπή, παραβιάζουν τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς, τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και τις αξίες της ΕΕ
Ακούστε το άρθρο

Την παραπομπή της Ουγγαρίας στο Δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ αποφάσισε σήμερα η Κομισιόν, δίνοντας συνέχεια στη διαμάχη με την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση του Ορμπάν εισήγαγε νομοσχέδιο που προωθεί ή απεικονίζει τη λεγόμενη «απόκλιση από την ταυτότητα του εαυτού η οποία αντιστοιχεί στο φύλο κατά τη γέννηση, αλλαγή φύλου ή ομοφυλοφιλία» για άτομα κάτω των 18 ετών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η επίμαχη νομοθεσία παραβιάζει τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς, τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων (ιδίως των ΛΟΑΤΚΙ), καθώς και τις αξίες της ΕΕ.

Η διαδικασία παραπομπής ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021

Η παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο είναι το επόμενο βήμα της διαδικασίας επί παραβάσει που κίνησε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ουγγρικές αρχές δεν απάντησαν επαρκώς στις ανησυχίες της για την ισότητα και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και δεν περιέλαβαν καμία δέσμευση για την άρση της ασυμβατότητας. Ως εκ τούτου η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ουγγαρία το Δεκέμβριο του 2021.

«Η προστασία των παιδιών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Ωστόσο, το ουγγρικό δίκαιο περιέχει διατάξεις που δεν δικαιολογούνται από την προώθηση του θεμελιώδους αυτού συμφέροντος ή που είναι δυσανάλογες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού», τονίζει η Επιτροπή.

Όλη η επικαιρότητα