Ηλεία

«Η Κυριακή είναι αργία και θα την υπερασπιστούμε»!

kuriakatikh_argia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Απεργιακή συγκέντρωση για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, στα πλαίσια της προκήρυξης εικοσιτετράωρης πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του εμπορίου από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11:30 στην πλατεία Ιατρίδη.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πύργου και Συναφών Ειδικοτήτων, κα Χρύσα Ζούπη και ο Γιώργος Δούνιας, Μέλος του Κινήματος «Ενάντια στο Μνημόνιο», σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου με αφορμή την 19η Ιανουαρίου που συγκαταλέγεται στις επτά προγραμματισμένες Κυριακές που τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά, απεύθυναν κάλεσμα σε όλο τον εμπορικό κόσμο και τους εργαζόμενους για να απεργήσουν και να διαμαρτυρηθούν για το νέο μέτρο που εξοντώνει τον εμποροϋπάλληλο.

Όπως τόνισε η κα Χρύσα Ζούπη, «η Κυριακή είναι μια μέρα που δημιουργεί πλέον μεγάλα κοινωνικά και εργατικά προβλήματα από τη στιγμή που η Κυβέρνηση αποφάσισε με τις μνημονιακές αλλαγές να εξουθενώσει τον εργάτη, τον εμποροϋπάλληλο και τον υπάλληλο που εργάζεται στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Με την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, καταστρέφονται όχι μόνο η οικογένεια και ο υπάλληλος, αλλά καταπατώνται πέρα από τα εργατικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το μόνο που κατάφεραν οι εργοδότες που άνοιξαν τις προηγούμενες Κυριακές ήταν να μην βγάλουν ούτε τα έξοδα συντήρησης των επιχειρήσεών τους. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα άδικο μέτρο και αυτό που θέλουμε είναι να μην καθιερωθεί στην Ηλεία.

Το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013 για τις προαιρετικές Κυριακές θα ωφελήσει μόνο την Κυβέρνηση. Χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δουλέψουν τις Κυριακές, δεν πήραν ρεπό, δούλεψαν τσάμπα για τους εργοδότες διότι δεν πληρώθηκαν.

Αυτό το μέτρο θα ήταν σωστό εάν υπήρχε μία κάρτα πληρωμής από Τραπεζικό Λογαριασμό ώστε να αποδεικνύει ο εργοδότης ότι την Κυριακή πλήρωσε τον υπάλληλό του και ότι την Δευτέρα ή την Τρίτη του πρόσφερε και το ρεπό που δικαιούται. Από την στιγμή όμως που δεν εφαρμόζονται τα παραπάνω, είμαστε αρνητικοί και δεν θέλουμε να ισχύσουν οι επτά προαιρετικές Κυριακές. Καλούμε τον κόσμο αύριο στις 11:30, στην πλατεία Ιατρίδη να απεργήσουμε και να διαμαρτυρηθούμε για το μέτρο που εξοντώνει τον εμποροϋπάλληλο».

Την αρνητική του στάση απέναντι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας εξέφρασε ο κ. Γιώργος Δούνιας, καλώντας όλους τους πολίτες ν’ αντιδράσουν έντονα για την διατήρηση του δικαιώματος που δίνει την δυνατότητα στον εμποροϋπάλληλο να ξεκουραστεί μία ημέρα την εβδομάδα. «Να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους διότι η Κυριακή είναι αργία και πρέπει να παραμείνει! Οφείλουμε να το υπερασπιστούμε, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εμπόρων αλλά και των εργαζομένων να διατηρούν κλειστά τα καταστήματά τους μία μέρα την εβδομάδα.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε τι εξυπηρετεί το ν’ ανοίγουμε την Κυριακή την στιγμή που όλες τις υπόλοιπες ημέρες έχει μειωθεί η κίνηση αισθητά. Τα μαγαζιά βάζουν λουκέτο… Για ποιο λόγο λοιπόν να ανοίγουμε μία επιπλέον ημέρα; Αυτό που μπορούμε να φανταστούμε είναι ότι εξυπηρετεί συμφέροντα πολυεθνικών κάτι που θα οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό και θα καταστρέψει την μικρομεσαία επιχείρηση. Το ζήτημα δεν είναι μόνο των εμπόρων, είναι ολόκληρης της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Δούνιας.

Γαληνή Τσαρουχά

galini_tsaroucha@hotmail.com

Όλη η επικαιρότητα