Εκπαίδευση Ηλεία Λακωνία

Η Λακωνία διεκδικεί ουσιαστικά το δικό μας ΤΕΦΑΑ – Προκαλεί αντιδράσεις στην Ηλεία η πρόταση του βουλευτή Ν. Κρητικού

Έντονες αντιδράσεις αλλά και ανησυχία προκαλεί στους φορείς του Νομού μας η πρόταση που κατέθεσε  προς το Υπουργείο Παιδείας ο Βουλευτής Λακωνίας  κ. Νεοκλής Κρητικός, στην οποία ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά ξεκινά μία σειρά ενεργειών με σκοπό την Ίδρυση τμήματος ΤΕΦΑΑ στη Σπάρτη.

Στην ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό κα Κεραμέως, αναλύει τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να ιδρυθεί ένα νέο τμήμα Φυσικής Αγωγής, καθώς βοηθά στην οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας συμπληρώνοντας παράλληλα στην επιστολή του ότι «το οικονομικό κόστος υπολογίζεται μικρό, καθώς οι εγκαταστάσεις για διδασκαλία και εργαστήρια είναι ιδιόκτητες (Σχολή Ανθρώπινης Κίνησης & Ποιότητα Ζωής), όπως επίσης και οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι επαρκείς.

Ακόμα τα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ μπορούν να ενισχύσουν το διδακτικό έργο αφού η πλειοψηφία αυτών έχει κοινά επιστημονικά (ταυτόσημα) προσόντα.

Επιπρόσθετα είναι δυνατό τα πρώτα έτη το τμήμα να λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημ με διδακτικό προσωπικό του ΤΟΔΑ και με μικρό αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»
Ο κ. Κρητικός δηλώνει αποφασισμένος να συνεργαστεί με την επιστημονική κοινότητα, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τη Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή, καθώς επίσης και τους Φορείς του Νομού για να βρουν το κατάλληλο μείγμα ενεργειών, έτσι ώστε η Σπάρτη να αποκτήσει τμήμα Φυσικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο.

Αντιδράσαμε τότε αλλά μετα….;

Στις αρχές Νοεμβρίου το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με απόφαση του έθεσε  υπό πλήρη εξέταση  τα 38 νέα τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που  δημιουργήθηκαν τελευταία και ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τους πρώτους τους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, αφού με απόφασή του ανέστειλε  την έναρξη λειτουργίας τους.

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου εστίαζε  στα προβλήματα ορισμένων εκ των νέων τμημάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ως στόχο της κυβέρνησης το Υπουργείο όρισε  την επανεξέταση της ανάγκης δημιουργίας των τμημάτων συνολικά από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή  στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Όπως ήταν φυσικό η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο σύνολο των φορέων του Νομού μας, οι οποίοι έκανα λόγω για ακόμα μια κατάφωρη αδικία εις βάρος της αναπτυξιακής προοπτικής της  περιοχής μας.

Το όλο ζήτημα ήρθε να επαναφέρει στην επικαιρότητα η ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο ο Βουλευτής Λακωνίας, με τις αντιδράσεις και αυτή την φορά να είναι έντονες από όλους τους φορείς.

 

Ας δούμε όμως  πως εξελίσσεται μία σχολή ΤΕΦΑΑ μήπως και μάθουμε….

Την στιγμή που στο νομό μας ασχολούμαστε μόνο με λόγια κάποιες άλλες περιοχές κάνουν έργα. Βέβαια εδώ πάντα μας φταίνε οι άλλοι αφού  ποτέ δεν έχουμε αναζητήσει και τις δικές μας ευθύνες.

Σε νέα εποχή περνά το ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε και παρέδωσε στην ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα δύο σύγχρονες κτιριακές υποδομές ενώ παράλληλα δρομολογεί νέα αθλητικά έργα στο campus του Πανεπιστημίου, ξεμπλοκάροντας το έργο του Κλειστού Γυμναστηρίου και συμπληρώνοντας τις υποδομές με γήπεδο ποδοσφαίρου συνθετικού χλοοτάπητα καθώς και φοιτητικές εστίες.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, πριν μερικούς μήνες εγκαινίασε το νέο κτίριο «Θανάσης Βέγγος» αλλά και το Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Διαιτολογίας (ΣΕΦΑΑΔ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα, που άνοιξε πανηγυρικά τις πύλες του, για την τελετή απονομής πτυχίων στους απόφοιτους του ΤΕΦΑΑ.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά επίσης στην κατασκευή ανοιχτού γηπέδου ποδοσφαίρου στο campus του Πανεπιστημίου, ώστε όλες οι αναγκαίες για τους φοιτητές αθλητικές υποδομές να βρίσκονται συγκεντρωμένες σε ένα χώρο.

Ενώ τέλος, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, δρομολογείται λύση για τη στέγαση των φοιτητών, με την ανέγερση Φοιτητικών Εστιών σε σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Οποιαδήποτε ομοιότητα σε πρόσωπα και καταστάσεις στον νομό μας είναι συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα….

Απλώς μετά όπως πάντα θα μας φταίει ο Νεοκλής Κρητικός από την Σπάρτη που χάσαμε το ΤΕΦΑ στην Ηλεία

Όλη η επικαιρότητα