Αγροτικά Ηλεία Μεσσηνία

Η μάχη της πατάτας – Μεσσήνιοι κατηγορούν αδίκως Ηλείους

Οι ελληνοποιήσεις πατάτας-φαραώ που κάποιες φορές πωλείται ως πατάτα…Νάξου και η μειωμένη έως ανύπαρκτη κίνηση στις λαϊκές και όχι οι ισχυρισμοί Μεσσηνίων περί άγουρης πατάτας Ηλείας και Αχαΐας, είναι οι λόγοι που η τιμή της πατάτας από το χωράφι είναι ιδιαίτερα χαμηλή απειλώντας τους παραγωγούς.

Μεσσήνιοι πατατοκαλλιεργητές δηλώνουν: «Η διάθεση των πατατών από την Αχαϊα και τη βόρεια Ηλεία είναι μεγάλη και οι άνθρωποι εκεί που βιάζονται να βγάλουν σε συνεργασία με συσκευαστήρια προκαλούν αναστάτωση στην αγορά και δεν υπάρχει σταθερότητα. Εκεί βγάζουν άγουρες πατάτες και σε ένα πανικό να προλάβουν καλύτερη τιμή και να προωθήσουν τα προϊόντα τους, έβγαλαν το προϊόν στην αγορά, η αγορά δεν το δέχεται το προϊόν όπως δέχεται το προϊόν της Καλαμάτας κι έτσι στην Αχαΐα ρίχνουν την τιμή ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα».

Η πραγματικότητα όμως είναι στις περιοχές που αναφέρονται οι Μεσσήνιοι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συγκομιδή. «Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε σιγά σιγά τη συγκομιδή της εαρινής πατάτας» δηλώνει Ηλείος παραγωγός και συνεχίζει: «Το πρόβλημα είναι η ελληνοποίηση αιγυπτιακής πατάτας η οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις πωλείται ως πατάτα Νάξου! Αν είναι δυνατόν!  Η πατάτα Νάξου είναι ΠΓΕ. Είναι καιρός λοιπόν να τιμωρηθούν αυτοί που εξαπατούν τους καταναλωτές».

Τονίζεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης «καθίσταται αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με τουλάχιστον δύο έως και πέντε έτη φυλάκισης και χρηματική ποινή η παραγωγή, εισαγωγή, αποθήκευση, διακίνηση ή διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων που εμφανίζουν άλλο τόπο παραγωγής ή προελεύσεως από τον πραγματικό τους ή εμφανίζονται με ενδείξεις Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) ή ως Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (Ε.Π.Ι.Π.) χωρίς να το δικαιούνται».

Όλη η επικαιρότητα