Αθλητισμός

Η Μακάμπι νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης με νίκη επί της Ρεάλ

i_makampi_nea_protathlitria_eyropis_me_niki_epi_tis_real.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ διέψευσε όλα τα προγνωστικά και στέφθηκε για 6η φορά στην Ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η «ομάδα του λαού» επικράτησε 98-86 στην παράταση (73-73 κ.α.) της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Final-4 της Ευρωλίγκας, στο Μιλάνο, και επέστρεψε στην ευρωπαϊκή κορυφή μετά από εννέα χρόνια (τελευταία φορά το 2005). Οσο για τη «βασίλισσα»; Πλήρωσε για δεύτερη διαδοχική χρονιά την αγωνιστική υπεροψία της και μετά τον Ολυμπιακό, πέρυσι στο Λονδίνο, είδε εφέτος και τη Μακάμπι να της «αρπάζει» το βαρύτιμο τρόπαιο.

Στον πρώτο του τίτλο Ευρωλίγκα ως βασικός προπονητής ο Ντέιβιντ Μπλατ κατάφερε να «παίξει» με το… μυαλό των Ισπανών, τους οποίους και «εξουδετέρωσε» με μία άριστα οργανωμένη άμυνα ζώνης με προσαρμογές. Παράλληλα, ο έμπειρος τεχνικός, ο οποίος «σκότωσε» στο φάιναλ φορ ομάδες εκατομμυρίων (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ), είχε σε εξαιρετική βραδιά τον πανάξιο MVP, Ταϊρίς Ράις (σημείωσε τους 14 από τους 26 πόντους του στην παράταση, ενώ κέρδισε και συνολικά 10! φάουλ από τους αντιπάλους του). Άξιοι συμπαραστάτες του οι Χίκμαν (18π.), Χμιθ (15π.) και φυσικά ο έμπειρος Μπλου (14π.).

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο οποίος έμεινε καθηλωμένος με 5 φάουλ στην παράταση, υπήρξε καταλυτικός στα 10 λεπτά συμμετοχής του με 9 πόντους, 3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 ασίστ και 4 κερδισμένα φάουλ.

Από τη Ρεάλ Μαδρίτης του Πάμπλο Λάσο, ο οποίος δεν αξιοποίησε σωστά το πλούσιο ρόστερ της «βασίλισσας», ξεχώρισε ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ με 21 πόντους. Ο Γιάννης Μπουρούσης σε 33 λεπτά συμμετοχής είχε 12 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Παρά τις επιθετικές… ορέξεις του Φερνάντεθ, η Μακάμπι ακολούθησε το γρήγορο ρυθμό που προσπάθησε να επιβάλει η Ρεάλ στο πρώτο δεκάλεπτο και δικαιώθηκε. Οι Ισραηλινοί εξουδετέρωσαν τον Μίροτιτς με τον Σμιθ, ο οποίος ηγήθηκε και του σκοραρίσματος, και με τον Σχορτσανίτη να κερδίζει τις μάχες της ρακέτας προηγήθηκε στο 8′ με 13-7. Ωστόσο, οι Ισπανοί απάντησαν και με τον Γιουγ να μοιράζει έτοιμα καλάθια (4 ασίστ στο α’ δεκ.) και τους Μπουρούση, Φερνάντεθ να εκτελούν έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο στο +1 (16-15).

Με τον Ρέγες να εξελίσσεται σε άρχοντα της ρακέτας η Ρεάλ έτρεξε ένα γρήγορο 10-0 σερί με το καλημέρα της δεύτερης περιόδου και προηγήθηκε με +11 (26-15), δείχνοντας ότι θα μετέτρεπε σε παράσταση για ένα ρόλο το υπόλοιπο της αναμέτρησης. Η Μακάμπι, πάντως, ανταποκρίθηκε και πάλι και παρά τα απογοητευτικά ποσοστά ευστοχίας της από τα 6.75 (1/7) βασίστηκε σε μία εξαντλητική άμυνα ζώνης με προσαρμογές, ενώ είδε τον Μπλού να ξεδιπλώνει την εμπειρία του (9 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο) και με το τρίποντο του στην εκπνοή μείωσε με τη λήξη του ημιχρόνου σε 35-33.

Στην τρίτη περίοδο η Μακάμπι ήλεγξε για πρώτη φορά τα ριμπάουντ με πρωταγωνιστές τους Τάιους και Σμιθ (από 6) και με τον Σχορτσανίτη να κερδίζει τη μάχη της ρακέτας και τον Σμιθ να συνεχίζει το επιθετικό του κρεσέντο από την περιφέρεια ανέκτησε και πάλι το προβάδισμα στο 27′ (46-45). Η Ρεάλ, όμως, ήταν αυτή που έκοψε και πάλι πρώτη το νήμα του τερματισμού, καθώς με 6 διαδοχικούς πόντους του Ροντρίγκεθ μπήκε στο τελευταίο δεκάλεπτο στο +2 (55-53).

Δύο «κολλητά» τρίποντα (1 από Μίροτιτς, 1 από Ροντρίγκεθ) έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στη Ρεάλ, η οποία προηγήθηκε στο 36′ με 67-63, αλλά και πάλι η έλλειψη διάρκειας στην άμυνα της ισπανικής ομάδας επέτρεψαν στους Ισραηλινούς να τρέξουν σερί 6-0 και να περάσουν και πάλι μπροστά με 69-67, ενώ Μπλου και Ράις κράτησαν τη Μακάμπι σε απόσταση μέχρι τα 57” (73-69). Ωστόσο, οι Ισπανοί με 4/4 βολές (2 από Ροντρίγκεθ και 2 από Μπουρούση) πέτυχαν την ισοφάριση και έστειλαν το παιχνίδι στην παράταση (73-73κ.α.), καθώς Ράις από τα 6.75 και Τάιους κοντά στο καλάθι δεν κατάφεραν να πετύχουν τα νικητήρια καλάθια.

Στο επιπλέον πεντάλεπτο ήταν η ώρα του Ταϊρίς Ράις… Ο Αμερικανός γκαρντ της Μακάμπι έβγαζε φλόγες στην επίθεση και με 8 διαδοχικούς πόντους έγραψε το 81-77 στο 42′. Ακολούθησαν 4/4 βολές του και περίπου 1,5 λεπτό πριν τη λήξη έστησε τη Ρεάλ στον τοίχο (88-79). Με «περιγαμένη» την ψυχολογιά της η Ρεάλ είχε διαδοχικά άστοχα σουτ και έπαιζε σα να είχε αποδεχθεί τη δεύτερη
διαδοχική απώλεια για την κατάκτηση του τίτλου, που ήρθε τελικά με το τελικό 98-86.

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 35-33, 55-53, 73-73κ.α., 86-98 παρ.

Διαιτητές: Χριστοδούλου (ΕΛΛΑΔΑ), Πουκλ (Σλοβενία), Γιόβτσιτς (Σερβία)

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Πάμπλο Λάσο): Φερνάντεθ 15 (3), Ρέγες 12, Ντίεθ, Μίροτιτς 12 (1), Ροντρίγκεθ 21 (5), Κάρολ 5 (1), Ντάρντεν 7 (1), Γιουγ, Μπουρούσης 12, Σλότερ 2, Μεϊρί.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Ντέιβιντ Μπλατ): Ράις 26 (3), Σμιθ 15 (3), Χίκμαν 18 (1), Ινγκλς, Τάιους 12, Πνίνι, Οχαγιόν 4, Μπλου 14 (2), Σχορτσανίτης 9.

Όλη η επικαιρότητα