Η Μαρία Πετροπούλου στην εφ. «Πατρίς»: Ένα «έξυπνο» βιβλίο στην φαρέτρα των μαθητών

Share

Tο πρωτότυπο εγχειρίδιο «Κριτήρια Ενιαίας Εξέτασης – Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Α, Β και Γ Λυκείου» που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες  απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που αναζητούν ένα ποιοτικό και πλήρες υλικό για το μάθημα της έκθεσης, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις της σχολικής πρακτική καθώς  εμπεριέχει πλήρες υλικό καθώς και διαφωτιστικές οδηγίες.

Η Εφ. Πατρίς φιλοξενεί σήμερα μία εκ των δυο συγγραφέων, την Ηλεία, Μαρία Πετροπούλου.

Η φετινή σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της και οι μαθητές/τριες σας, κυρίως της Γ Λυκείου προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις Πανελλαδικές εξετάσεις; Πιστεύετε πως είναι εύκολο εγχείρημα; Είστε αισιόδοξη για το αποτέλεσμα στο μάθημα που διδάσκετε  εσείς, το μάθημα  των Νέων Ελληνικών;

Θέλω να πιστεύω πως όποιος/α καταβάλλει μια καλή και οργανωμένη προσπάθεια πάντα δικαιώνεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Άλλωστε, το ταξίδι έχει μεγαλύτερη σημασία και όχι τόσο ο προορισμός. Γιατί από το ταξίδι αυτής της προετοιμασίας ο/η μαθητής/τρια θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη για τη ζωή, όχι μόνο πνευματικά αλλά και ηθικά.

Τα παιδιά είναι αρκετά ταλαιπωρημένα ψυχολογικά γιατί βίωσαν δύσκολες συγκυρίες, συνθήκες πρωτόγνωρες λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού την προηγούμενη χρονιά και την κατά περίπτωση καραντίνα τη φετινή σχολική χρονιά.

Κάποια άλλα βίωσαν την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, αλλά συνέχισαν τον αγώνα παρ’ όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και τις αλλαγές και προσθήκες στον τρόπο εξέτασης του μαθήματος των Νέων Ελληνικών.

Οι δε κλυδωνισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο και τα γεγονότα της επικαιρότητας ενισχύουν το άγχος και την ανησυχία στους τελειόφοιτους/ τες μαθητές/τριες.

Είμαι, όμως, αισιόδοξη και αυτήν την αισιοδοξία μεταφέρω σε όλους τους υποψήφιους ειδικά στο συγκεκριμένο μάθημα, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και ανάλυσης των θεμάτων. Αν οι μαθητές έχουν εξασκηθεί σε διάφορα είδη κειμένων, έχουν συναντήσει πολλά φαινόμενα και ποικίλες ερωτήσεις θεωρίας δεν θα πρέπει να νιώθουν ανασφάλεια. Θα τα καταφέρουν.

Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορηθεί από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ το νέο σας βιβλίο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό;

Το νέο μας βιβλίο (εμένα και της Σοφίας Μαργαρίτη) με τίτλο «Κριτήρια Ενιαίας Εξέτασης» για την Α, Β και Γ Λυκείου αποτελεί συνέχεια των δύο προηγούμενων(«Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ Λυκείου και «Κριτήρια Συνεξέτασης» για τη Γ Λυκείου).

Το βιβλίο «Κριτήρια Ενιαίας Εξέτασης» για το Λύκειο περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για μια ολοκληρωμένη επανάληψη του μαθητή όλων των τάξεων του Λυκείου και μελλοντικό υποψήφιο των Πανελλαδικών.

Είναι το αποτέλεσμα μεθοδικής και χρονοβόρας δουλειάς και των δυο μας καθώς και της καλής συνεργασίας μεταξύ μας αλλά και με τον εκδοτικό μας οίκο(εκδ. ΖΗΤΗ) που για άλλη μια φορά μας εμπιστεύτηκε και στήριξε το έργο μας.

Πόσα χρόνια συνεργάζεσθε με τις εκδόσεις ΖΗΤΗ και πώς είναι η συνεργασία σας;

Η συνεργασία μας ξεκίνησε από το 2010 με τα βιβλία «Τεχνικές Έκφρασης», με συνεχείς ανατυπώσεις για τα βιβλία της Β και Γ Λυκείου και συνεχίζεται έως και σήμερα σε συνεργασία με τη Σοφία Μαργαρίτη με τις εκδόσεις των τελευταίων μας βιβλίων προσαρμοσμένων στον νέο τρόπο συνεξέτασης το 2019 με τη “Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία” για τη Γ Λυκείου, το οποίο έκανε 3 συνεχείς ανατυπώσεις, το 2021 με τα “Κριτήρια Συνεξέτασης” για τη Γ Λυκείου με δύο ανατυπώσεις και τώρα με τον νέο τίτλο “Κριτήρια Ενιαίας Εξέτασης” Α Β Γ Λυκείου.

Αυτό που έχω να επισημάνω με λίγες λέξεις είναι: η αξιοπιστία, η άψογη συνεργασία, η συνέπεια και το πιο σημαντικό για εμάς η ποιότητα του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου! Η πείρα κάθε εμπλεκομένου από την αρχική ως την τελική φάση του βιβλίου αποτυπώνεται σε κάθε του σελίδα, τόσο στην επιμέλεια των κειμένων αλλά και στο στήσιμο του βιβλίου, στην σελιδοποίησή του, ακόμη και στο καλαίσθητο εξώφυλλο.

Πείτε μας τι ακριβώς περιλαμβάνει και ποιος ο στόχος του.

Το βιβλίο μας περιλαμβάνει 50 ολοκληρωμένα Κριτήρια Ενιαίας Εξέτασης που καλύπτουν μεγάλο μέρος από τους θεματικούς κύκλους και των τριών τάξεων του Λυκείου / Πολυτροπικά κείμενα /Ενδεικτικές απαντήσεις των κριτηρίων ενιαίας εξέτασης και Ενδεικτικό σχολιασμό των πολυτροπικών κειμένων.

Διαλέξαμε κείμενα ενδιαφέροντα για τον αναγνώστη. Κάθε ενότητα διαθέτει δύο μη λογοτεχνικά κείμενα και ένα λογοτεχνικό(ποίημα ή πεζό), με ερωτήσεις κατανόησης και προβληματισμού, ποικίλες ερωτήσεις «ανοιχτού» και «κλειστού» τύπου. Να σημειώσω στο σημείο αυτό πως έχουμε ενσωματώσει νέου τύπου Πολυτροπικά κείμενα που προκαλούν γόνιμο προβληματισμό και διεγείρουν την κριτική σκέψη του μαθητή.

Είναι ένα «έξυπνο» βιβλίο με μεταδοτικότητα, ευχάριστο  το οποίο καλύπτει σχεδόν όλα τα κομμάτια της ύλης, διαθέτει μεγάλη ποικιλία θεμάτων, εξαντλώντας όλους τους συνδυασμούς κάθε θεματικής ενότητας και ικανοποιώντας όλες τις απορίες μαθητή και εκπαιδευτικού.

Πιστεύουμε πως το βοηθητικό εγχειρίδιο «Κριτήρια Ενιαίας Εξέτασης» για όλο το Λύκειο θα αποτελέσει ένα ευχάριστο εργαλείο γνώσης και κριτικής, θα ενεργοποιήσει τον αναστοχασμό του μαθητή θα αφήσει περιθώρια ελεύθερης έκφρασης, βαθύτερου προβληματισμού, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μαθητή – καθηγητή.

Απώτερος στόχος μας είναι να είναι ένα αποδοτικό βοήθημα τόσο για την επανάληψη των θεματικών ενοτήτων με βάση τα σχολικά εγχειρίδια του γενικού Λυκείου, όσο και για την εξάσκηση σε ασκήσεις θεωρίας σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις που υποδεικνύονται από το ΙΕΠ.

Παράλληλα έχουμε επιλέξει λογοτεχνικά κείμενα αντίστοιχα με τις ενότητες, που ενδείκνυνται για παραγωγή ερμηνευτικού σχολίου.

Το βοήθημα αυτό είναι το αποτέλεσμα της αγάπης μας για το γλωσσικό μάθημα και της επιθυμίας μας για τη διευκόλυνση και προαγωγή των ικανοτήτων των μαθητών και τον εμπλουτισμό του αποθέματος εκπαιδευτικού υλικού των συναδέλφων μας.

Αφιερώνουμε το βιβλίο αυτό στους δύο αχώριστους παράγοντες της διδακτικής πράξης, στους μικρούς μαθητές και στους εκλεκτούς συναδέλφους μας.

Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εσάς ξεχωριστά που μας δίνετε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το βιβλίο μας στην εφημερίδα «Πατρίς», ώστε να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για συναδέλφους και μαθητές/τριες από τον τόπο καταγωγής μου, τον Πύργο Ηλείας.