Ηλεία Πολιτική

Η Μίνα Γκάγκα στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας: Νέα τμήματα με επείγοντα και χειρουργεία

«Στην Αμαλιάδα θέλουμε αυτά που έχουμε πει. Να λειτουργούν καθημερινά εξωτερικά ιατρεία και συνταγογράφηση. Θέλουμε μια μέρα την εβδομάδα μικρά χειρουργεία και πιθανώς να γίνουν και περισσότερα.»
Ακούστε το άρθρο

Τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να λειτουργήσει η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας αποκάλυψε χθες κατά την παρουσία της εκεί η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ανέφερε στις δηλώσεις προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η λειτουργία της Ν.Μ. Αμαλιάδας πρόκειται να κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες. Τη νοσηλεία χρόνιων νοσημάτων, τη δημιουργία Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στη νέα πτέρυγα αλλά και την έναρξη των χημειοθεραπειών, σε συνεργασία με τα Ογκολογικά Τμήματα των δύο νοσοκομείων της Πάτρας, ενώ ακόμα ένας στόχος είναι και η επέκταση των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται σήμερα μια φορά την εβδομάδα.

«Στην Αμαλιάδα θέλουμε αυτά που έχουμε πει. Να λειτουργούν καθημερινά εξωτερικά ιατρεία και συνταγογράφηση. Θέλουμε μια μέρα την εβδομάδα μικρά χειρουργεία και πιθανώς να γίνουν και περισσότερα. Όλος ο σχεδιασμός αφορά την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενή και των συγγενών του, ώστε να μην μετακινούνται καθημερινά. Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας κάνουμε όλη τη χρόνια θεραπεία, όλα τα χρόνια θέματα, κάνουμε χειρουργεία, κάνουμε την εξυπηρέτηση των ανθρώπων τοπικά και θα δούμε αν χρειάζεται κάτι άλλο τοπικό να κάνουμε. Επίσης μας ενδιαφέρει μια μέρα την εβδομάδα να γίνονται χημειοθεραπείες» δήλωσε η κα Γκάγκα.

Σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς» για τον αν έχει προσδιοριστεί ο ρόλος της Ν.Μ. Αμαλιάδας στον νέο υγειονομικό χάρτη, η αναπληρώτρια υπουργός απάντησε πως «δεν έχουμε τελειώσει με τον υγειονομικό χάρτη αλλά σίγουρα θεωρούμε ότι η Ν.Μ. Αμαλιάδας είναι πάρα πολύ σημαντική, εξυπηρετεί έναν πολύ σημαντικό πληθυσμό και θέλουμε να λειτουργήσει. Ο γενικός σχεδιασμός είναι επείγοντα και όσα περισσότερα χρόνια νοσήματα μπορούμε».

Η λειτουργία της νέας πτέρυγας

Όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας της νέας πτέρυγας της Ν.Μ. Αμαλιάδας, η αν.υπουργός τόνισε πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την παραλαβή της και ότι την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε η άδεια για την λειτουργία της από την Πυροσβεστική.

«Η νέα πτέρυγα είναι πιο έτοιμη σε σύγκριση με την προηγούμενή μου επίσκεψη. Βλέπω τους ανθρώπους γύρω μου που είναι πολύ πιο ήρεμοι. Έχουμε αρχίσει χειρουργεία, έχουμε κάνει συζητήσεις με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ,  το δήμαρχο Ήλιδας και να νοσοκομεία της Πάτρας για να μπορεί να λειτουργήσει τμήμα χημειοθεραπείας. Μας ενδιαφέρει να λειτουργήσουν τα επείγοντα με ασφαλή τρόπο για το προσωπικό και τους πολίτες, να παρέχονται όλες οι πρώτες βοήθειες. Τακτικά χειρουργεία και χημειοθεραπείες που θα βοηθήσουν την καθημερινότητα των πολιτών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την προκήρυξη δύο γιατρών στην Αμαλιάδα

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι προκηρύχθηκαν μόνο δύο θέσεις γιατρών για το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, η κα Γκάγκα επεσήμανε ότι αυτό σχετίζεται με τις ανάγκες, το μέγεθος και τις εισαγωγές που κάνει η κάθε μονάδα, ενώ στάθηκε και στη μη πρόσληψη μόνιμων γιατρών λόγω των μνημονίων.

«Είμαι 30 χρονιά στο ΕΣΥ. Τον πρώτο καιρό ξεκινήσαμε πλουσιοπάροχα, τα τελευταία 12 περίπου χρόνια με τα μνημόνια δεν προκηρύσσονται θέσεις, αρά έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε όλα τα νοσοκομεία της χωράς. Αυτή τη στιγμή έχουμε 700 θέσεις για 127 νοσοκομεία και πρέπει να είμαστε δίκαιοι στην κατανομή γιατί κάποια κάνουν εκατοντάδες εισαγωγές και κάποια χιλιάδες. Με τις δυνατότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή θέλουμε να δώσουμε γιατρούς σε κάθε δομή».

Η κα Γκάγκα είπε επίσης ότι στα σχέδια του υπουργείου είναι η συνεργατικότητα μεταξύ των μονάδων Υγείας. «Μπορεί να έρθει ένα ειδικό ιατρείο είτε από τον Πύργο είτε από την Πάτρα μια φορά στις 20 μέρες στον Πύργο ή εδώ και αντί να μετακινηθεί ο κόσμος να μετακινείται ο ιατρός. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ. Γενικά θεωρούμε πολύ σημαντική μια συνεργατική κουλτούρα, αλλάζουμε την εκπαίδευση των γιατρών πάρα πολύ με στροφή προς τα παθολογικά και τα επείγοντα. Άρα μην περιμένετε αλλαγές στην υγεία από τη μια μέρα στην άλλη γιατί η ιατρική εκπαίδευση είναι εξαιρετικά μακροχρόνια. Άρα ξεκινάμε πολλές αλλαγές που θα τις δείτε να βγαίνουν σιγά- σιγά και να γίνονται αντιληπτές απ’ όλους μας, πρώτα από τους γιατρούς και από τους αρρώστους που θα αισθάνονται ότι το σύστημα είναι εκεί για αυτούς».

«Το φθινόπωρο η τέταρτη δόση για το γενικό πληθυσμό»

Κληθείσα να σχολιάσει την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα η κα Γκάγκα δήλωσε ότι «τα περιστατικά που νοσηλεύουμε σήμερα είναι κυρίως με ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Δεν έχουμε πλέον high flow. Θεωρώ ότι η πανδημία σιγά- σιγά θα ηρεμήσει. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας πρέπει να προσέχουν και αυτοί που ζουν με αυτούς τους ανθρώπους. Μπαίνουμε σε μια φάση που έχουμε έρθει όλοι σε επαφή με τον ιό, άρα οι νοσήσεις είναι λιγότερο σοβαρές. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που έκανε άρση των μέτρων. Σαν κοινωνικό σύνολο χρειαζόμαστε μια ανάσα κοινωνικά και οικονομικά. Με προσοχή, αισιοδοξία και αίσθηση κοινωνικού συνόλου θα συνεχίσουμε», ενώ αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου για το γενικό πληθυσμό ανέφερε ότι θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Γιάννης Λυμπέρης,  δήμαρχος Ήλιδας

«Φύγαμε από τα λόγια και περάσαμε στις πράξεις»

«Νομίζω ότι έχουμε φύγει από τα λόγια και έχουμε περάσει στις πράξεις.  Ήδη ανακοινώθηκε ότι έχουν γίνει περισσότερα από 30 χειρουργεία, που σημαίνει πως άρχισε μια λειτουργία. Ένα προσωπικό απαραίτητο, το οποίο είχε φύγει με την πανδημία από την Αμαλιάδα στον Πύργο, επέστρεψε ακριβώς για να ολοκληρωθούν αυτές οι λειτουργίες και όσο χρειαστεί ακόμα θα επιστρέψει για να επεκταθούν αυτές οι λειτουργίες και να λειτουργήσει η δομή όπως πρέπει.  Το κύριο συμπέρασμα που βγαίνει σήμερα είναι ότι, ολοκληρωτικά αυτή τη φορά, όπως είπε και η υπουργός, αυτή η πτέρυγα θα λειτουργήσει, το Τμήμα Επειγόντων θα λειτουργήσει. Δηλαδή, όποιος άνθρωπος της περιοχής έχει πρόβλημα υγείας μπορεί να έρθει εδώ για την πρώτη αντιμετώπιση.  Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί έχουμε κάνει πολύ μεγάλο αγώνα όλα αυτά τα χρόνια για αυτήν την πτέρυγα. Θεωρηθήκαμε ότι κάναμε εγκαίνια επί εγκαινίων, κάτι που ήταν ψέματα. Εκείνοι που μας κατηγορούσαν δεν έβαλαν ούτε βίδα εδώ, το απαξίωσαν επί πέντε χρόνια.  Τα μηχανήματα, πολύ μεγάλης αξίας, και το ακτινολογικό και ο αξονικός πρέπει να λειτουργήσουν με ρυθμούς που θα εξυπηρετήσουν τον κόσμο και όχι να μείνει έτσι στα πολυτελή δωμάτια η δωρεά του Ανδρέα Παπαδάκου. Ας ελπίσουμε ότι από 1ηΣεπτέμβρη όλα αυτά θα αρχίσουν να υλοποιούνται».

Ανδρέας Παπαδάκος, αναπληρωτής δήμαρχος Ήλιδας

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και περίμενα αυτή τη μέρα τρία χρόνια από τότε που έκανα τις δωρεές. Δε θέλω να κατηγορήσω κανέναν. Θέλω μόνο να λειτουργήσουν τα μηχανήματα για να εξυπηρετούν τους δημότες της Ηλείας και ειδικά τις Βόρειας Ηλείας. Η δομή αυτή χρειάζεται και το νοσοκομείο πρέπει να γίνει όπως ήταν παλιά. Ελπίζω ότι ο κ.Καρβέλης και η κα Γκάγκα θα πράξουν αυτά που μας είπαν».

Υπόμνημα από το Σωματείο Εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας

Την αύξηση των ορίων του προϋπολογισμού και επιχορήγηση για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών όπως η πρόσληψη Επικουρικών Ιατρών, την επιστροφή όλων των μετακινημένων υπαλλήλων και τη λήψη απόφασης για κατάρτιση και κάλυψη εφημεριακού προγράμματος ζήτησε το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας στην Μίνα Γκάγκα, μέσω υπομνήματος που της παρέδωσε.

Όλη η επικαιρότητα