«Η μοναξιά του Χριστού» – Πρωτόγνωρες οι συνθήκες εορτασμού του φετινού Πάσχα

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός μιλά στην εφ. «Πατρίς» για το πιο ιδιαίτερο Πάσχα όλων των εποχών

Η εικόνα του Εσταυρωμένου στην άδεια εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πύργου συγκλονίζει. Σε μία δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα προκαλεί δέος.

Η Εκκλησία έχει ζήσει πολέμους, κατοχή και επιδημίες αλλά η εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 έχει προκαλέσει μία κατάσταση πρωτόγνωρη, έχει καταφέρει να κλείσει τις πόρτες των εκκλησιών στους προσκυνητές και τους πιστούς…

Σφαλίσαμε τις εκκλησίες για να διασφαλιστούν οι άνθρωποι. Τις σφαλίσαμε από αγάπη στον άνθρωπο.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ. Γερμανού στην Εφ. «Πατρίς»: «Ζούμε κι εμείς στην Ηλεία, αλλά και όλοι οι Έλληνες, όλος ο κόσμος σε πρωτόγνωρους χρόνους και καιρούς. Εμείς οι Χριστιανοί βέβαια έχουμε και τον Αναστάντα Κύριον Ιησούν Χριστόν, ο οποίος «κεκλεισμένων των θυρών» έρχεται να μας φέρει το φως Του και να μας δυναμώνει σ΄ όλες τις δυσκολίες μας και στις πιο μεγάλες».

Η φράση «κεκλεισμένων των θυρών» που επικαλείται ο Μητροπολίτης μας, μας παραπέμπει στην Ανάσταση του Χριστού, ο οποίος εμφανίστηκε στους μαθητές Του, που ήταν συγκεντρωμένοι στο υπερώο των Ιεροσολύμων «κεκλεισμένων των θυρών διά τον φόβον των Ιουδαίων», λέγοντας «Ειρήνη υμίν».

«Κεκλεισμένων των θυρών» λοιπόν φέτος και χωρίς πιστούς έγιναν οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας έτσι θα γίνει απόψε και η Ακολουθία της Ανάστασης.

Δεν προσκυνήσαμε τον Εσταυρωμένο αλλά Τον είδαμε στην τηλεόραση, με τους ιερείς και τους ψάλτες σε άδεια εκκλησία. Κι ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναγνωρίσουμε και τα καλά της πολυκατηγορημένης τηλεόρασης, που με τη βοήθειά της μεταφερθήκαμε νοερά στις εκκλησίες. Διότι όπως σοφά επισημαίνει ο Μητροπολίτης Ηλείας μιλώντας στην Εφ. «Πατρίς» «Ζούμε σε μια εποχή που μας στερείται το ύψιστον αγαθόν της ελευθερίας. Ευτυχώς έχουμε τα δημόσια μέσα ενημερώσεως, έντυπα και ηλεκτρονικά, τα οποία μας ενημερώνουν επαρκώς αντικειμενικά και έγκαιρα».

Φέτος δεν χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες  και δε θα κρατήσουμε απόψε λαμπάδες της Ανάστασης.

Δεν ψάλαμε το «Η ζωή εν τάφω» δεν θα ψάλουμε και το «Χριστός Ανέστη»!

Δεν κοινωνήσαμε και δεν νιώσαμε αυτό που είπε ο Κύριός μας και Θεός μας: «Όπου εισίν συνηγμένοι δύο ή τρεις εις το εμόν όνομα, εκεί ειμί και εγώ…»

Μέσα στις εκκλησιές, την ώρα των ακολουθιών, συνειδητοποιούμε, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, το μέγεθος της θυσίας του Θεανθρώπου, τη δύναμη της αγάπης Του για μας, την χαρά που σκορπίζει η Ανάστασή Του.

Για τους λόγους αυτούς, η φετινή κατάσταση ήταν για όλους μας θυσία επώδυνη.

Αιώνες τώρα όλος ο χριστιανικός κόσμος τέτοιες μέρες γιορτάζει το Πάσχα, με τον νικητήριο παιάνα: «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας…»

Φέτος, όμως, βουβές, κλεισμένες οι εκκλησιές.

Φέτος ισχύει το του Χριστού: «Ουκ εκπειράσεις Κύριον τον Θεόν σου…».

Φέτος είναι ευκαιρία να ζήσουμε το μήνυμα της Ανάστασης και το Πάσχα στην ουσία τους.

Αν το καλοσκεφτούμε άλλωστε ακόμη και η πρώτη εκείνη Ανάσταση, που συνέβη  πριν 1987 χρόνια, έγινε μυστικά, χωρίς την παρουσία των φίλων και Μαθητών του Χριστού.

Όπως τότε, έτσι και φέτος ξέρουμε πως η δύναμη της Ανάστασης, η δύναμη της ζωής, η δύναμη της σχέσης με τον Θεό θα περάσει μέσα απ΄ τις κλειστές πόρτες.

Όλοι μαζί, έστω νοερά, θα συνεορτάσαμε ενωμένοι, με ολόκληρη την Ορθοδοξία μας, όπου γης.

Καλή Ανάσταση!