Ηλεία Πολιτική Συνέντευξη

Οι μονομάχοι της Περιφέρειας σε ένα έντυπο debate – Τα σχέδιά τους για την Ηλεία της επόμενης μέρας

Οι δύο μονομάχοι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και Απόστολος Κατσιφάρας με συνεντεύξεις τους στην εφ. «Πατρίς», μέσα από ένα “έντυπο debate”, διασταυρώνουν τα ξίφη τους λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον Β γύρο των Περιφερειακών εκλογών.

Οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και Απόστολος Κατσιφάρας απαντούν στο τι θα έλεγαν ο ένας στον άλλον αν σήμερα ήταν συνομιλητές, απαντούν στο ερώτημα των ψηφοφόρων «γιατί εσένα και όχι τον άλλον», ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους και τα οράματά τους για την ανάπτυξη της Ηλείας, την επόμενη μέρα για την Ηλεία, ενώ βλέπουν από διαφορετική οπτική γωνιά το θέμα της κατασκευής του οδικού άξονα Πατρών –Πύργου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ

Τα σχέδιά του για την «Ολυμπιακή Περιφέρεια»

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης καλεί τον συνυποψήφιό του Απόστολο Κατσιφάρα να ζητήσει συγγνώμη στους πολίτες για την Πατρών –Πύργου, απαντά στο ερώτημα γιατί ο πολίτης πρέπει να ψηφίσει τον συνδυασμό του και αναφέρεται στα σχέδιά του για την Ηλεία, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε παραθεριστικό κέντρο της χώρας, ενώ μέσα στις προτεραιότητές του είναι και η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμα για την Δυτ. Ελλάδα που να προσφέρει τουριστικές υπηρεσίες.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

ΕΡ: Αν είχατε τώρα απέναντί σας τον έτερο διεκδικητή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, τί θα του λέγατε;

ΑΠ: Θα του έλεγα ότι έχει μια ευκαιρία, έστω και τώρα, να κοιτάξει κατάματα την κοινωνία και να κατανοήσει ότι έχει ήδη ξημερώσει μία νέα εποχή, με νέες ανάγκες και νέες απαιτήσεις. Ότι συνιστά αποτυχία να ζούμε σε έναν τόπο που πασχίζει ακόμα να ολοκληρώσει έργα και υποδομές του… περασμένου αιώνα, αλλά και ότι δεν υπάρχει κανένα βιώσιμο μέλλον σε έναν τόπο όπου όλοι οι σχεδιασμοί δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα βελτιώσει την παραγωγή, θα φέρει επενδύσεις και τελικά, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και πλούτο για όλους.

Θα του έλεγα, επίσης, ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο πολίτης έχει την ανάγκη να αισθανθεί δίπλα του την Περιφέρεια, όχι ως γραφειοκρατικό και διοικητικό μηχανισμό, αλλά ως πραγματική τοπική διακυβέρνηση στο πλευρό των πολιτών της περιοχής και των συμφερόντων τους.

Και τέλος, θα του επαναλάμβανα ότι οφείλει μία συγγνώμη στους πολίτες της Ηλείας για την απροκάλυπτη κάλυψη που παρείχε στον υπουργό των… φανταστικών έργων, τον κ. Σπίρτζη. Η Πατρών – Πύργου αποτελεί μία «κηλίδα» που δεν θα σβήσει εύκολα…

ΕΡ: Το ερώτημα διατυπώνουν αρκετοί ψηφοφόροι με κοινή λογική: «Γιατί να ψηφίσω εσένα, αφού και οι δύο υποψήφιοι έχετε κοινό οραματικό στόχο για την Δυτική Ελλάδα;»

ΑΠ: Προφανώς και δεν έχουμε τον ίδιο οραματικό στόχο. Εμείς θέλουμε μία Δυτική Ελλάδα των ανθρώπων και όχι των μηχανισμών. Και μία Περιφέρεια του «εμείς» και όχι του «εγώ». Περιφέρεια που θα σέβεται και θα αναδεικνύει όλες τις απόψεις. Που δεν θα αρνείται σε κανέναν επικεφαλής και σε καμία παράταξη το δικαίωμα να συμμετέχει ουσιαστικά στις αποφάσεις. Που δεν θα είναι «βολική» σε κανέναν υπουργό και σε καμία κυβέρνηση. Θέλουμε επίσης, μία Περιφέρεια που θα παράγει έργο, γρήγορα και αποτελεσματικά. Που σε κάθε δράση της θα υπάρχει η σκέψη πως θα βοηθήσουμε τον Γιάννη, την Αγγελική, τον Κώστα, την Μαρία… Δηλαδή τον κάθε απλό πολίτη! Έχουμε μεγάλη διαφορά οράματος, αλλά και αντίληψης με τον απερχόμενο Περιφερειάρχη.

ΕΡ: Είστε αισιόδοξος για την πορεία κατασκευής του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργου;

ΑΠ: Όλοι ξέρουμε τι έχει συμβεί… Και όλοι ξέρουμε ότι μέχρι και τώρα, το έργο δεν έχει ξεκινήσει πραγματικά. Το χειρότερο είναι όμως ότι δεν ξέρουμε… πως και πότε θα τελειώσει. Περάσαμε 4,5 τραυματικά χρόνια με το συγκεκριμένο έργο και νομίζω πως έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και πολλή πίεση να ασκήσουμε για να δούμε τον αυτοκινητόδρομο ολοκληρωμένο, από την Πάτρα μέχρι και τη Μεσσηνία. Όμως, οι πολίτες της Ηλείας να είναι σίγουροι πως εμείς δεν θα βάλουμε ποτέ πλάτη σε… «Σπίρτζηδες». Και όχι μόνο. Θα κάνουμε τα πάντα για να τελειώσει ο δρόμος. Θα ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση, σε κάθε επίπεδο. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Γιατί το δίκιο του τόπου μας είναι υπεράνω όλων!

ΕΡ: Η Ηλεία είναι αδικημένος τόπος. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας για να «βρει το δίκιο της» ο νομός;

ΑΠ: Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ηλεία και όλες τις φορές να τονίσω ότι προτεραιότητά μας θα είναι οι πιο αδικημένες και ευάλωτες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, είχα την ευκαιρία να τονίσω πως είναι απαράδεκτο, η Ηλεία της Αρχαίας Ολυμπίας, του γόνιμου κάμπου και των υπέροχων παραλιών, να παραμένει ο φτωχότερος νομός. Και αυτό, είναι μία ακόμα απόδειξη της αποτυχίας της απερχόμενης περιφερειακής διοίκησης. Ας τα πάρουμε… όλα από την αρχή, λοιπόν. Και η αρχή αυτή, όπως έχω πει, είναι το brand name της Περιφέρειας, δηλαδή η νέα «ταυτότητα» που θα υιοθετήσουμε για να γίνουμε γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Είμαστε η «Ολυμπιακή Περιφέρεια» και η «Περιφέρεια της Φλόγας»!

Με βάση αυτή την ταυτότητα, θα μετατρέψουμε την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας σε κέντρο πολιτισμού, αθλητισμού και εκπαίδευσης.

Επίσης, όμως, θέλουμε να δομήσουμε μία σύγχρονη αγροτική παραγωγή που θα συνδεθεί με την μεταποίηση και το εξωστρεφές εμπόριο, ώστε τα αγροτικά μας προϊόντα να αναβαθμιστούν, να γίνουν «επώνυμα» και να διατίθενται παντού.

Τέλος, η Ηλεία μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ένα μεγάλο παραθεριστικό κέντρο της χώρας, που κατά κύριο λόγο θα απευθύνεται σε οικογένειες. Πρέπει να ενισχύσουμε τις υποδομές αλλά και το τουριστικό προφίλ. Και υπάρχουν σύγχρονοι τρόποι να το κάνουμε, εκτός από την παρουσία μας κάθε χρόνο σε μερικές τουριστικές εκθέσεις. Για παράδειγμα, σε μια εποχή που εκατομμύρια τουρίστες κλείνουν τις διακοπές τους ηλεκτρονικά, στη Δυτική Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που να προσφέρει τουριστικές υπηρεσίες. Ε, δεν είναι και τόσο δύσκολο να φτιαχτεί…”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ

«Οι απόντες για τον δρόμο τον θυμήθηκαν στις εκλογές»

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στην συνέντευξή του αναφέρεται στους αγώνες που έχει δώσει και για το έργο της Πατρών –Πύργου, ενώ τονίζει ότι ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης ήταν απών σε όλους τους αγώνες. Ο κ. Κατσιφάρας μιλά και για άλλα έργα που προγραμματίζονται για το νομό Ηλείας ενώ εκφράζει την βεβαιότητα ότι θα είναι νικητής στις εκλογές της Κυριακής 2 Ιουνίου.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

ΕΡ: Αν είχατε τώρα απέναντί σας τον έτερο διεκδικητή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, τί θα του λέγατε;

Απ. Θα του ζητούσα να αφήσει στην άκρη τις κομματικές του παρωπίδες και ν’ αναγνωρίσει το μεγάλο έργο που συντελέστηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και μάλιστα σε περιόδους κρίσης, σε περιόδους μεγάλων οικονομικών δυσκολιών. Θα του ζητούσα, επίσης, παραμερίζοντας επικοινωνιακές στρατηγικές και στρατηγήματα, ν’ αναγνωρίσει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας άλλαξε. Έκλεισε πολλές απ’ τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και μαζί ετοίμασε έναν ολοκληρωμένο, κοστολογημένο και με διασφαλισμένους πόρους σχεδιασμό για το αύριο. Όλα αυτά δεν έγιναν εύκολα. Δεν έγιναν με μαγικό ραβδάκι. Έγιναν με δουλειά και όραμα. Άρα, θα του ζητούσα να μην κρύβει την αλήθεια και να μην κρύβεται απ’ την αλήθεια.

ΕΡ: Το ερώτημα διατυπώνουν αρκετοί ψηφοφόροι με κοινή λογική: «Γιατί να ψηφίσω εσένα, αφού και οι δύο υποψήφιοι έχετε κοινό οραματικό στόχο για την Δυτική Ελλάδα;»

Απ. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η προσέγγιση δεν είναι ακριβής. Σ’ όλη την προεκλογική περίοδο, εδώ στον Πύργο, ο συνδυασμός μας πολλές φορές μίλησε για τον έτοιμο σχεδιασμό μας για την επόμενη μέρα. Τον κ. Φαρμάκη δεν τον ακούσαμε να λέει κάτι για το αύριο της περιοχής. Για το πρόγραμμα του, για τις προτεραιότητες του. Μόνο ασαφείς αναφορές, γενικολογίες, καμία ολοκληρωμένη πρόταση που να υπόσχεται μια προοπτική. Άρα, ο οραματικός στόχος που επικαλείσθε, είναι φανερό ότι απουσιάζει απ’ τον συνδυασμό του. Με τον ίδιο τρόπο που απουσίαζε και ο ίδιος απ’ τις μεγάλες μάχες που δώσαμε ώστε να κρατηθεί ζωντανό το έργο της Πατρών –Πύργου και στο σύνολο της η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού έως το Καλό Νερό και την Τσακώνα. Που ήταν όταν διεκδικούσαμε, που ήταν όταν βγαίναμε μπροστά και απαιτούσαμε το έργο να μην εγκαταλειφθεί; Δεν τον είδαμε στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγιναν εδώ στον Πύργο για τον δρόμο. Δεν τον είδαμε πουθενά. Παρά εμφανίστηκε μόνο όταν άρχισαν να πλησιάζουν οι εκλογές. Ας κρίνουν οι πολίτες αυτή την συμπεριφορά του. Ας κρίνουν, επίσης, τις δεκάδες απουσίες του απ’ τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στα εννιά χρόνια που είναι περιφερειακός σύμβουλος. Γι’ αυτό τον χαρακτηρίσαμε ως τον μεγάλο απόντα.

ΕΡ: Θεωρείτε ότι το ποσοστό 36,96% του κ. Φαρμάκη στον Α΄ γύρο είναι αναστρέψιμο;

Απ. Θεωρώ, αρχικά, ότι οι πολίτες με την ψήφο τους αντάμειψαν τον δικό μας συνδυασμό. Αυξήσαμε τη δύναμη μας κατά δέκα μονάδες συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές. Αυτό σημαίνει αναγνώριση και εμπιστοσύνη σε μια ανεξάρτητη, καθαρά αυτοδιοικητική παράταξη που δεν έχει εξαρτήσεις και κομματικές αναφορές. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μια μεγάλη κατηγορία πολιτών την περασμένη Κυριακή ψήφισε με κριτήρια όχι αυτοδιοικητικά. Εγώ εμμένω στη θέση μου. Οι εκλογές της Κυριακής αφορούν στην Αυτοδιοίκηση. Εκλέγουμε Περιφερειάρχη και όχι κομματικό εκπρόσωπο στην Περιφέρεια. Ψηφίζουμε για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, για το αύριο της Ηλείας, της Δυτικής Ελλάδας και όχι για να εκφράσουμε την προτίμηση μας σε κομματικούς υποψηφίους. Αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα της Κυριακής. Μια καθαρή νίκη για όλους τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, για την Αυτοδιοίκηση και την πρόοδο.

ΕΡ: Τι δεν καταφέρατε για την Ηλεία το διάστημα της θητείας σας και γιατί πιστεύετε ότι θα το πετύχετε αν επανεκλεγείτε;

Απ. Έγιναν πολλά στην Ηλεία. Ασφαλώς, δεν έγιναν όλα. Ετοιμάσαμε, όμως, μεγάλα έργα όπως στο Κατάκολο και στην Κυλλήνη, την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Κατακόλου-Αρχαίας Ολυμπίας, την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής, το φυσικό αέριο και πολλά ακόμα. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα κουραστώ να το λέω, η μεγάλη εκκρεμότητα για την Ηλεία είναι ο δρόμος. Αν και το έργο δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ήμασταν εμείς που δεν επιτρέψαμε να εγκαταλειφθεί και εμείς που πιέσαμε ώστε σήμερα να έχουμε το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα των 42 μηνών. Αν η Περιφέρεια δεν αντιδρούσε με τον τρόπο που αντέδρασε πιθανότατα ο δρόμος να είχε αφεθεί στη τύχη του και σήμερα να βρισκόμασταν στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν πριν δεκαετίες. Πλέον, τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Το έργο μπήκε σε τροχιά και θα ολοκληρωθεί όπως πρέπει και όταν πρέπει, χωρίς εκπτώσεις στο φυσικό ή στο τεχνικό αντικείμενο του. Η αδικία σε βάρος της Ηλείας αποκαθίσταται. Και αυτό το πετύχαμε με διεκδίκηση, με συγκρούσεις όπου και όταν χρειάστηκε. Δεν μείναμε αδρανείς, δεν σταυρώσαμε τα χέρια, ούτε περάσαμε στην όχθη του καταγγέλλοντος για το θεαθήναι. Οι πολίτες ξέρουν, κρίνουν την δική μας συμπεριφορά. Κρίνουν και την συμπεριφορά εκείνων που ήταν παντελώς απόντες στη διεκδίκηση του δρόμου, απόντες στις μάχες που δίναμε μαζί με τους φορείς και τους πολίτες, απόντες απ’ την Ηλεία στα εννιά χρόνια που μετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Όλη η επικαιρότητα