Η ΝASA κάνει μια νέα προσπάθεια να αιωρηθούν- επιτέλους – γυναίκες μόνες στο διάστημα

Η NASA σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη βόλτα στο διάστημα την οποία θα κάνει ένα εξ ολοκλήρου γυναικείο πλήρωμα στις 18 Οκτωβρίου αφού είχε ακυρώσει τα σχέδια για την εκτόξευση του all female crew νωρίτερα φέτος.

Σύμφωνα με τη NASA λοιπόν οι αστροναύτες Christina Koch και Jessica Meir θα ταξιδέψουν έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να αντικαταστήσουν μια ελλατωματική μονάδα φόρτισης εκφόρτισης μπαταρίας.

Η Κοch έφτασε στον διαστημικό σταθμό στις 14 Μαρτίου και ήταν να γράψει ιστορία μαζί με την Anne McClain στις 29 Μαρτίου όταν προγραμματίστηκε να είναι το πρώτο αποκλειστικά γυναικείο πλήρωμα που θα πραγματοποιούσε αιώρηση στο διάστημα δηλαδή spacewalk αλλά αργότερα πληροφορήθηκαν από τη NASA ότι αυτό θα καθυστερήσει.

Σύμφωνα με το CBS, ένας διαστημικός περίπατος, ο οποίος είναι γνωστός ως “δραστηριότητα εκτός οχήματος”, αποτελείται από αστροναύτες που πηγαίνουν έξω από ένα διαστημικό σκάφος για να ολοκληρώσουν μια αποστολή.

Τον Ιούλιο του 1984, η Svetlana Savitskaya έγινε η πρώτη γυναίκα που ολοκλήρωσε ένα διαστημικό περίπατο ακολουθούμενη από την Kathryn Sullivan τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Αλλά στις διαστημικές περιπάτους τους, συνοδεύονταν από άνδρες.

Τόσο η Koch όσο και η Meir είναι απόφοιτες της τάξης 2013 της NASA στην οποία υπήρχαν άνδρες και γυναίκες σε αναλογία 50%-50%. Η Koch που θα πραγματοποιήσει τον τέταρτο διαστημικό της περίπατο ενώ είναι προγραμματισμένο να παραμείνει στο διάστημα για ακόμη τέσσερις μήνες που σημαίνει ότι συνολικά θα φτάσει τις 328 ημέρες σπάζοντας έτσι για 40 ημέρες το ρεκόρ της Peggy Whitson το οποίο είναι 288 ημέρες.

Η ιστορική τους αποστολή σήμερα, θα τις κάνει την 14η και 15η γυναίκα που θα περπατήσουν στο διάστημα, αλλά αυτή τη φορά θα είναι επιτέλους ασυνόδευτες από άνδρες.

 

 

via