Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Πολιτική

Οι νέοι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ήλιδας

Ακούστε το άρθρο

Τοποθέτηση Άγγελου Κολόσακα υποψήφιου Δημάρχου στην παρουσίαση των νέων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στον Δήμο Ήλιδας.

Ένα θέμα σημαντικό, αυτό της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξελίχτηκε σε ένα προεκλογικό – τηλεοπτικού σώου στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αφού για τρείς ώρες μετέτρεψαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σε αρένα, αφού η αντιπαράθεσή τους  περιοριζόταν στο ποιος είναι ο μεγαλύτερος προδότης  ( δικός τους ο χαρακτηρισμός και των τριών άλλων υποψηφίων), αφού μέσα από την ανούσια αντιπαράθεσή τους φανάτισαν ο καθένας τους δικούς του, στο τέλος ψήφισαν μαζί την απόφαση του Δ.Σ. συμφωνώντας ότι το νομοσχέδιο είναι σε θετική κατεύθυνση και βέβαια το στηρίζουν μαζί.

Τι περιλαμβάνει όμως αυτό το νομοσχέδιο, τι δεν περιλαμβάνει και βέβαια δεν έχει σχέση μόνο με την έδρα του τμήματος. Η συγχώνευση του ΑΕΙ Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας δεν είναι η πρώτη στην Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο έχουν προηγηθεί στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Άρα πρόκειται για μια συνολική αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Βασικό κριτήριο των συγχωνεύσεων αποτελεί η συμμόρφωσή τους με τους στόχους της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στην κατεύθυνση υποβάθμισης των πτυχίων, η μείωση του «κόστους» της εκπαίδευσης, η εμπορευματοποίηση της, η δημιουργία ακόμα στενότερων δεσμών μεταξύ των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις.

Αρκεί η αλλαγή του τίτλου δηλαδή το ΤΕΙ να γίνει ΑΕΙ για να πούμε ότι έχουμε τη δημιουργία μιας πανεπιστημιακής σχολής, αγνοώντας ζητήματα που θα αναφέρω παρακάτω. Εμείς λέμε ΟΧΙ. Δεν πρόκειται λοιπόν για αναβάθμιση, κάτι που αποδεικνύεται και από την συγχώνευση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Έτσι:

  • Διατηρείται και επεκτείνεται η κατηγοριοποίηση των πτυχίων κάθε άλλο παρά εξισώνονται τα πτυχία και οι απόφοιτοι. Πανεπιστήμια, σχολές και τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων μέσα από μια σούπα προγραμμάτων εκπαίδευσης 5χρονων, 4χρονων, 3χρονων (η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει με νόμο και τα ιδιωτικά κολλέγια), 2χρονων με υποβαθμισμένη γνώση, χωρίς εξασφαλισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Εντείνεται η υποχρηματοδότηση αφού δεν προβλέπεται από πουθενά αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών των ιδρυμάτων. Η άσχημη κατάσταση με την έλλειψη μόνιμων καθηγητών, με την απουσία σύγχρονων εργαστηρίων, θα ενταθεί.
  • Κοντά σε αυτά έρχονται να προστεθούν η παντελής έλλειψη φοιτητικής στέγης κ.λ.π., που έχει ως αποτέλεσμα την παραπέρα οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών των φοιτητών.

Η λύση λοιπόν δεν είναι η ύπαρξη απλά στην πόλη μας αλλά και αλλού κάποιων κατ’ όνομα πανεπιστημιακών σχολών. Οι συγχωνεύσεις δεν αφορούν μόνο τη πόλη της Αμαλιάδας. Αφορούν όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αφορούν και τους δημότες μας που τα παιδιά τους φοιτούν σε άλλες πόλεις, γιατί γνωρίζουν και αυτοί πόσο ακριβοπληρώνουν ένα πτυχίο.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση αναβάθμιση των πανεπιστημιακών σχολών φυσικά και αυτή της πόλης μας σημαίνει ΟΧΙ κατηγοριοποίηση των πτυχίων και των αποφοίτων. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου. Ενιαία προγράμματα σπουδών ανά επιστημονικό αντικείμενο. Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση.

Όσον αφορά για το ότι η σχολή θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, που ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα λέγαμε το εξής.

Η αγροτική παραγωγή μπορεί, και με τη συμβολή του τμήματος, να έχει ανάπτυξη. Το ζήτημα όμως είναι. Αυτή η παραγωγή θα είναι στα χέρια της μικρομεσαίας αγροτιάς και εξασφαλισμένη η διάθεσή της ή θα είναι στα χέρια μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων στις οποίες θα δουλεύουν ως εργάτες γης οι σημερινοί μικρομεσαίοι αγρότες οι οποίοι θα έχουν ξεκληριστεί.

Και οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να αποτελέσουν κριτήριο για την ψήφο των δημοτών μας. Να καταδικάσουν όλους αυτούς που στηρίζουν την πολιτική που ιδιωτικοποιεί την παιδεία, που απαξιώνει ακόμη περισσότερο τα ακριβοπληρωμένα πτυχία των νέων.

Να ενισχύσει τη Λαϊκή Συσπείρωση για να δυναμώσει η φωνή της λαϊκής οικογένειας και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ήλιδας.

Οι νέοι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ήλιδας

Αρβανίτης Γεώργιος,  συνταξιούχος οικοδόμος.

Θωμάς Δημήτριος, πυροσβέστης.

Καρράς Νικόλαος, δημόσιος υπάλληλος.

Κλάδης Γεώργιος, οικοδόμος.

Κόκκωνας Δημήτριος, συνταξιούχος οικοδόμος.

Κολόσακας Κωνσταντίνος, αγρότης.

Κουρλός Διονύσιος, αγρότης, μέλος του Δ.Σ. της Ο.Α.Σ.Ηλείας.

Μακρή Κωνσταντίνα, πτυχιούχος Μηχανικών Η/Υ – επαγγελματίας.

Μητσόπουλος Σωτήρης, αγρότης – Γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά – μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Ξυλόκοττα Σοφία, επαγγελματίας.

Παπαδημητρίου-Καρακούλη Ελένη, καθηγήτρια Αγγλικής-επαγγελματίας.

Πυρομάλλη Ασπασία, εργάτρια.

Στεφανή-Σταθοπούλου Στέλλα, Εργάζεται σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ LIDL στην Αμαλιάδα, Γενική Γραμματέας του Επιχειρησιακού Σωματείου.

Όλη η επικαιρότητα