Ηλεία

«Η νεολαία ανακαλύπτει το φως» – Εντυπωσίασε το 1ο Λύκειο Πύργου στην Αθήνα

   «Η νεολαία, στη σημερινή εποχή που κυριαρχεί το σκοτάδι, είναι σημαντικό να ασχολείται με τέτοια ζητήματα και να ανακαλύπτει το φως».

Αυτή η φράση του προέδρου του Ελληνικού Κλιμακίου της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO, Επίκουρου Καθηγητή Εφαρμοσμένης Ηθικής του τμήματος ΦΠΨ του ΕΚΠΑ Ευάγγελου Πρωτοπαπαδάκη, ήταν το πιο «ηχηρό μπράβο» στην αντιπροσωπεία του 1ου Λυκείου Πύργου, που συμμετείχε στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής 2018, στην Αθήνα. Ένα σχολείο της περιφέρειας, έδωσε απαντήσεις σ’ ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί τη σύγχρονη κοινωνία, αυτό της ευθανασίας, και η Επιστημονική Κοινότητα, απέδωσε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τα εύσημα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ελληνικό Κλιμάκιο της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, το Εργαστήριο Μελέτης του Θεσμικού Λόγου του Ε.Κ.Π.Α. και το Κέντρο Έρευνας σε Θέματα Βιοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, και πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στη Μεγάλη Αίθουσα του Κεντρικού Κτιρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1ο Λύκειο Πύργου

Το 1ο Λύκειο Πύργου, συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου μετά και την επίσημη πρόσκληση του κ.Πρωτοπαπαδάκη, στον Διευθυντή του σχολείου, Γιώργο Φωτεινόπουλο. Μια πρόταση που έγινε αποδεκτή με χαρά, από όλους τους εμπλεκόμενους.

Έτσι, στην Αθήνα ταξίδεψαν οι μαθήτριες Βενετία Κατσίκα, Εύα Κουσιαφέ, Μαριάντζελα Μαλλιοπούλου και Νικολέτα Ζεπάτου (σ.σ μαθήτρια του 4ου Λυκείου φέτος), συνοδευόμενες από την Υποδιευθύντρια Αγγέλικα Παπαγεωργίου, αλλά και τους καθηγητές Παναγιώτα Σπυροπούλου, Αλέξη Μπαλαμάτση, οι οποίοι, μαζί με την Μαρία Νάρρου (σ.σ δεν μετέβη στην Αθήνα), είχαν συντονίσει την έρευνα των μαθητών, την περασμένη Άνοιξη.

Οι τέσσερις μαθήτριες, ανέβηκαν στο βήμα και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους, με θέμα «Η ώρα του τέλους μας. Ένα δίλημμα δίχως τέλος». Αυτή η έρευνα, που είχε παρουσιαστεί στον Πύργο και είχε εντυπωσιάσει το κοινό, είχε γίνει το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο της Αθήνας. Ωστόσο, η παρουσίασή τους, είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή τη φορά, λόγω και των νέων στοιχείων που παρουσίασαν, από την επανάληψη της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε μετά το Συνέδριο του Πύργου, σε ενημερωμένο – πια – κοινό. Τα κορίτσια, ανέλυσαν τα αποτελέσματα της έρευνας και παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους, με το κοινό να τους παρακολουθεί με προσοχή και να χειροκροτεί δυνατά στο τέλος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, παρουσιάζονται και στο ειδικό «μπλογκ» που έχει δημιουργήσει η ομάδα εργασίας του σχολείου, και το οποίο μπορεί κανείς να επισκεφθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://totelosmas.blogspot.com .

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, η προϊσταμένη της Γραμματείας της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, Μαριάνα Δρακοπούλου, πρότεινε στους εκπαιδευτικούς, να συνεχιστεί η συνεργασία με το σχολείο και να πραγματοποιήσουν μια συνεδρία μέσω «σκάιπ (skype)» στη διάρκεια της οποίας θα μπορούσε να γίνει ενημέρωση για οποιοδήποτε θέμα βιοηθικής – ή άλλο – επιθυμούν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Γνώσεις και οφέλη

Επιστρέφοντας από την Αθήνα, ο μαθήτριες, μίλησαν στην εφημ. «Πατρίς» για το μεγάλο κέρδος, τις γνώσεις και τα σημαντικά οφέλη που αποκόμισαν, από την συνολική ενασχόλησή τους με το θέμα, τόσο στο πλαίσιο της έρευνας που διενέργησαν και της επεξεργασίας των στοιχείων, όσο και από τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο της Αθήνας.

Η συμμετοχή τους ωστόσο στη σημαντική αυτή διοργάνωση, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά, πως, τα σχολεία της Ηλείας, με τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν (σ.σ από στεγαστικό μέχρι υποστελέχωση) δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων, αφού έχουν δραστήριους εκπαιδευτικούς και παιδιά που διψούν για μάθηση. Και αυτά τα παιδιά, για μια ακόμα φορά, όπως είπε και ο κ.Πρωτοπαπαδάκης «ανακαλύπτουν το φως». 

Βενετία Κατσίκα

«Ύστερα από πρόσκληση του κ.Πρωτοπαπαδάκη, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μας στο Διεπιστημονικό Συνέδριο Βιοηθικής στον Πύργο, κληθήκαμε να παρουσιάσουμε την έρευνα μας, σχετικά με την ευθανασία, στο Συνέδριο για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής. Το κύριο θέμα της εργασίας μας, ήταν η «ευθανασία», ένα θέμα που απασχολεί τον άνθρωπο από την αρχαιότητα.

   Όλοι οι ομιλητές ήταν Ακαδημαϊκοί, με υψηλό πνευματικό επίπεδο και είχαμε την ευκαιρία να αντλήσουμε σημαντικές πληροφορίες για την ηθική διάσταση που έχουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα στις μέρες μας, αλλά και να πάρουμε απαντήσεις στα χιλιάδες ερωτήματα που ανακύπτουν από την εξέλιξη του τομέα της ιατρικής. Στο τέλος, δεχτήκαμε τα συγχαρητήρια του κ.Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος μας είπε ότι, η νεολαία στη σημερινή εποχή – που κυριαρχεί το σκοτάδι –  είναι σημαντικό να ασχολείται με τέτοια ζητήματα και να ανακαλύπτει το φως».

Εύα Κουσιαφέ

«Ήταν μια σημαντική εμπειρία από την οποία αντλήσαμε στοιχεία για τεχνολογικούς τομείς και τις κοινωνικές και ηθικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα αποτελέσματα των εργασιών του συνεδρίου. Η εργασία μας, αφορούσε το φλέγον θέμα της ευθανασίας και μελετήσαμε το νομικό πλαίσιο που υπάρχει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα, διαπιστώνοντας πως, το πρώτο αγαθό που προστατεύει η πολιτεία, και μάλιστα με την απειλή της μεγαλύτερης ποινής, είναι η ανθρώπινη ζωή. Μελετήσαμε και τις θέσεις που έχουν διάφορες θρησκείες για την ευθανασία, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν την εγκρίνουν, αν και υπάρχουν ελάχιστες που υποστηρίζουν ότι είναι επιτρεπτή αν ο ασθενής βρίσκεται υπό το καθεστώς αφόρητων πόνων.

  Η συμμετοχή μας και στα δυο συνέδρια, ήταν κίνητρο για εμάς να μελετήσουμε και να γνωρίσουμε για θέματα που δεν είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν, αλλά και να προβληματιστούμε, για το τι θα κάναμε κι εμείς σε ανάλογη περίπτωση».

Μαριάντζελα Μαλλιοπούλου

«Στο πλαίσιο της έρευνας, δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο και ζητήσαμε ανώνυμα την άποψη της κοινής γνώμης για το θέμα της ευθανασίας. Η έρευνα, επαναλήφθηκε και μετά στο συνέδριο για τη σύγχρονη βιοηθική, που έγινε στον Πύργο, σε ενημερωμένο πια κοινό, για το συγκεκριμένο θέμα.

   Στην ερώτηση μας, αν το κοινό συμφωνεί με την ευθανασία, η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε ¨όχι¨, ενώ ζητήσαμε από αυτούς που διαφωνούν, να αιτιολογήσουν τους λόγους για τους οποίους διαφωνούν, με τους περισσότερους (και άνδρες και γυναίκες) να απαντούν ότι ¨η ελπίδα δεν πρέπει να εγκαταλείπεται¨.

   Οι μεταβολές των ποσοστών, στην επανάληψη της έρευνας μετά το συνέδριο, ήταν ελάχιστες. Αυτή η αλλαγή, έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι, που παρευρέθηκαν στο συνέδριο, δεν είχαν νωρίτερα καθαρή γνώση και άποψη του θέματος. Η μεταβολή ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά θέματα και ερωτήματα διαλευκάνθηκαν».

Γιώργος Φωτεινόπουλος – Διευθυντής 1ου Λυκείου Πύργου

«Κύτταρο μάθησης
και δημιουργίας εμπειριών»

 

   «Η εκπαίδευση πρέπει να λειτουργεί ως μια ασφαλής νησίδα κοινωνικοποίησης, μάθησης, πειραματισμού και δημιουργίας για τους μαθητές μας. Το σχολείο πρέπει να δημιουργεί και να αναδεικνύει ικανότητες για κριτική σκέψη, συγκέντρωση πληροφοριών, αξιολόγησης και σύνθεσης.

Σε αυτούς τους δρόμους προσπαθούμε να ταξιδεύουμε με τους μαθητές μας, και σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η συμμετοχή των μαθητριών μας στην έρευνα που έκαναν στα πλαίσια του συνεδρίου Βιοηθικής, που έγινε στον Πύργο, με πρωτοβουλία του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας κου Δημητρέλλου Βασιλείου, και στην Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής που έγινε στην Αθήνα, με τίτλο  «Η ώρα του τέλους μας, ένα δίλημμα χωρίς τέλος». Θέλω να ευχαριστήσω τον καθηγητή ΕΚΠΑ και πρόεδρο του Ελληνικού κλιμακίου Βιοηθικής της UNESCO κο  Πρωτοπαπαδάκη Ευάγγελο, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο στον Πύργο, παρακολούθησε την παρουσίαση των μαθητριών μας και μας κάλεσε ενθουσιασμένος στην Αθήνα, στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Βιοηθικής, στις 19 Οκτωβρίου 2018  για να την παρουσιάσουμε.

Αξίζουν συγχαρητήρια στις μαθήτριες μας Κατσίκα Βενετία, Κουσιαφέ Ευανθία, Μαλλιοπούλου Μαριάντζελα και Ζεπάτου Νικολέτα καθώς και στους καθηγητές, Μπαλαμάτση Αλέξη, Σπυροπούλου Παναγιώτα, Παπαγεωργίου Αγγέλικα και Νάρρου Μαρία που βοήθησαν και καθοδήγησαν τους μαθητές μας.

Συνεχίζουμε, με στόχο το 1ο ΓΕΛ Πύργου να είναι κύτταρο μάθησης, δημιουργίας και εμπειριών.

Όλη η επικαιρότητα