Ηλεία

Η Ολυμπία τιμά τον Σλοβάκο φιλέλληνα συγγραφέα Βόιτεχ Ζαμαρόφσκι

Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας την Παρασκευή 27 Μαΐου
Ακούστε το άρθρο

Τον μεγάλο Σλοβάκο φιλέλληνα συγγραφέα Βόιτεχ Ζαμαρόφσκι (Vojtech Zamarovský) τιμούν την Παρασκευή 27 Μαΐου η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Αθήνα και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με αποκαλυπτήρια μιας ορειχάλκινης αναμνηστικής πλάκας στο μικρό πάρκο παραπλεύρως του παλαιού Δημαρχείου.

Ο Ζαμαρόφσκι (1919-2006) αφιέρωσε στην Αρχαία Ολυμπία ένα πολυσέλιδο έργο του με τίτλο «Η Ανάσταση της Ολυμπίας», ενώ έγραψε και το πεντάτομο έργο του «Θεοί και Ήρωες» που αναφέρεται στην αρχαία Ελληνική μυθολογία. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς ερευνητές αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου. Έχει λάβει πολλά σημαντικά βραβεία για το πλούσιο λογοτεχνικό του έργο, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες.  

Για την εκδήλωση, που θα αρχίσει στις 12:30 το μεσημέρι, θα βρεθεί στην Αρχαία Ολυμπία η Πρέσβειρα της Σλοβακίας κα  Iveta Hricova μαζί με διπλωματικούς και μορφωτικούς ακόλουθους της Πρεσβείας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πριν την τελετή των αποκαλυπτηρίων θα γίνει τιμητική εκδήλωση στην αίθουσα του Δημαρχείου όπου η Πρέσβειρα Σλοβακίας και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος θα μιλήσουν για τον Ζαμαρόφσκι και το έργο του.

Νωρίτερα, στο Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας, θα υπάρξει μια εκπαιδευτική ενημέρωση από την Πρέσβειρα Σλοβακίας προς τους μαθητές για το επιστημονικό έργο του Ζαμαρόφσκι.

Όλη η επικαιρότητα