Ηλεία Πολιτισμός

Η Ολυμπία τίμησε τον Σλοβάκο φιλέλληνα συγγραφέα Βόιτεχ Ζαμαρόφσκι

- Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας παρουσία της Πρέσβειρας της Σλοβακίας
Ακούστε το άρθρο

Τα αποκαλυπτήρια μιας ορειχάλκινης αναμνηστικής πλάκας για τον μεγάλο Σλοβάκο φιλέλληνα συγγραφέα Βόιτεχ Ζαμαρόφσκι (Vojtech Zamarovský) έκανε την Παρασκευή 27 Μαΐου η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Αθήνα κα  Iveta Hricova στο μικρό πάρκο παραπλεύρως του παλαιού Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας.

Πριν την τελετή αποκαλυπτηρίων, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου εκδήλωση για τον Ζαμαρόφσκι (1919-2006) ο οποίος αφιέρωσε στην Αρχαία Ολυμπία ένα πολυσέλιδο έργο του με τίτλο «Η Ανάσταση της Ολυμπίας», ενώ έγραψε και το πεντάτομο έργο του «Θεοί και Ήρωες» που αναφέρεται στην αρχαία Ελληνική μυθολογία. Η κα Hricova στην ομιλία της ευχαρίστησε τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και όσους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της αναμνηστικής πλάκας, η οποία, όπως είπε, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τη ζωή και το έργο  ενός διανοούμενου και συγγραφέα που κατά την διάρκεια της ζωής του αναζητούσε, ανακάλυπτε και προωθούσε την Αρχαία Ελλάδα και την Ελληνική μυθολογία.

«Ο Vojtech Zamarovský, ο μεγαλύτερος εκλαϊκευτής της αρχαιότητας στην κεντρική Ευρώπη, με το έργο του δεν εκπροσωπεί μόνο την χώρα μας, αλλά εκπροσωπεί το κομμάτι της πολιτιστικής Ευρώπης αγκυροβολημένης στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Hricova, προσθέτοντας: «Το κυρίαρχο προσωπικό ενδιαφέρον του συγγραφέα σε όλη του την ζωή ήταν η έρευνα και καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της αρχαιότητας, ιδιαίτερα της Ελλάδας, την οποία ο συγγραφέας την εκλαμβάνει ως “την αρχαιότερη πατρίδα του πολιτισμού μας” και ως “λίκνο της δημοκρατίας”. 

Στο βιβλίο του με τίτλο “Το Ελληνικό θαύμα” αποκάλυψε γνώσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων από την προϊστορία και τους μύθους τους μέχρι την απώλεια της ανεξαρτησίας στους πολέμους με τη Ρώμη. Την χιλιετή ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων με φόντο την τρέχουσα παράδοσή τους απεικόνισε στο βιβλίο του με τίτλο “Η ανάσταση της Ολυμπίας”. Το έργο του Zamarovsky ενώνει τα έθνη μας δείχνοντάς μας το εύρος και το βάθος των αρχαίων θεμελίων του σημερινού ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Σημείο αναφοράς η Ολυμπία

Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Το έργο του Ζαμαρόφσκι “Η Ανάσταση της Ολυμπίας” παρουσιάζει σε ευρεία κλίμακα την ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων πάνω από χίλια χρόνια και αντανακλά επίσης και σήμερα, στην κληρονομιά τους. Δυστυχώς το βιβλίο αυτό δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά και θα ήταν ευχής έργο αυτό να γίνει κάποτε πράξη. 

Από σήμερα οι πολίτες της Σλοβακίας θα γνωρίζουν ότι σ’ αυτόν εδώ τον τόπο που ενέπνευσε τον σπουδαίο συμπατριώτη τους συγγραφέα, υπάρχει ένα σημείο αναφοράς σ’ αυτόν. Υπάρχει μια πλάκα που θα θυμίζει στους περαστικούς τον Βόιτεχ Ζαμαρόφσκι και τη σύνδεση του έργου του με την Αρχαία Ελλάδα και την Ολυμπία. 

Θα θυμίζει όμως η πλάκα αυτή και ότι η Ιστορία αποτελεί ένα ελκυστικό πεδίο έρευνας και επιστημονικής άσκησης. Ένα πεδίο στο οποίο άνθρωποι όπως ο Ζαμαρόφσκι αφιερώνουν τη ζωή τους ανιχνεύοντας και μελετώντας τον συναρπαστικό ρου της ανθρωπότητας στον χώρο και τον χρόνο».

Η εκδήλωση περιλάμβανε και μουσικό πρόγραμμα με έργα ελληνικής και ευρωπαϊκής μουσικής που επιμελήθηκαν οι καλλιτέχνιδες Λένα Σουρμελή, Soprano και Olena Fedko (πιάνο), ενώ στο τέλος της έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Το συντονισμό και την οργάνωση της εκδήλωσης είχε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Δημήτρης Κωσταριάς ενώ χρέη διερμηνέα έκανε η κα Darina Kubincova – Pantoula. 

Μεταξύ των παρισταμένων στην εκδήλωση ήταν η Πρόξενος της Σλοβακίας κα Petra Prosňanská, ο επίτιμος Πρόξενος της Σλοβακίας στην Πάτρα κ. Φαίδων Κουνινιώτης, ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Βασίλης Αρβανίτης, Νίκος Αναστασόπουλος και Πέτρος Γιαννακόπουλος, η Πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κα Ρόη Αντωνοπούλου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιώργος Αηδόνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Καρυώτης και ο Αντιπρόεδρος κ. Επαμεινώνδας Γαλάνης, οι εκπρόσωποι των Βουλευτών Ηλείας κας Διονυσίας Αυγερινοπούλου, (κα Τίτα Τερζή), κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου (κ. Δημήτρης Δημητρόπουλος) και κ. Διονύση Καλαματιανού (κ. Θεόδωρος Ντοάς), ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φωτακτίς κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου, κ.α.

Νωρίτερα, στο Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας, πραγματοποιήθηκε μια εκπαιδευτική ενημέρωση προς τους μαθητές για το επιστημονικό έργο του συγγραφέα από την Πρέσβειρα της Σλοβακίας και τους εκπροσώπους του Συλλόγου Φίλων του Βόιτεχ Ζαμαρόφσκι κ.κ. Ján Hubinský (εικαστικός – δημιουργός της αναμνηστικής πλάκας) και  Julius Bruna (Αρχιτέκτονας – Πρόεδρος Συλλόγου).

All-focus
All-focus
All-focus
All-focus
All-focus

Όλη η επικαιρότητα