Έρευνα Ηλεία Τουρισμός

Η Ολυμπία στις νέες αγορές – Σημείο αναφοράς στον «Πολιτιστικό – Θρησκευτικό» τουρισμό

Μελέτη του INSETE για τον τουρισμό, με προοπτικές για την Ηλεία και ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχαία Ολυμπία.
Ακούστε το άρθρο

Με βασικές επιδιώξεις τη σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας,τη χωρική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε περιφέρειες και περιοχές με αναπτυξιακές δυνατότητες και την αύξηση της μέσης δαπάνης και της διάρκειας παραμονής ανά επισκέπτη έως το έτος 2030 δημοσιεύεται η σύνοψη της μελέτης «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης», που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία εταιρειών Deloitte – Remaco για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχαία Ολυμπία ενώ αναφέρει και που πρέπει να εστιάσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να αναπτυχθεί.

Το έργο «Σχέδια Δράσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της διαρθρωτικής προσαρμογής του τουριστικού τομέα» (εφεξής καλούμενο ως «Έργο») έχει ως βασικούς στόχους τη διαμόρφωση τουριστικής πολιτικής για κάθε Περιφέρεια, την ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού, την αναβάθμιση των επιχειρήσεων του κλάδου και τη διευκόλυνση της δικτύωσης των επιχειρήσεων και των συμπράξεων με στόχο την ανάδειξη των τουριστικών προορισμών.

Κεντρικό μήνυμα της μελέτης είναι ότι ο κάθε προορισμός έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη δική του μοναδική αλυσίδα αξίας και εμπειριών και τη δική του αναπτυξιακή διαδρομή, υπό τους όρους της επάρκειας και καταλληλόλητας των δημοσίων υποδομών, της τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης ως προς τον σχεδιασμό, τη συντονισμένη και αποτελεσματική διακυβέρνηση και την ουσιαστική συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Με βάση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Τουρισμού, το χαρτοφυλάκιο τουριστικών προϊόντων της χώρας αποτελείται από τα παρακάτω 5 κύρια τουριστικά προϊόντα και τα 7 συμπληρωματικά, τα οποία είτε συμπληρώνουν και ενισχύουν την εμπειρία του επισκέπτη (enablers), είτε απευθύνονται σε εξειδικευμένα τμήματα της αγοράς.

Τα Κύρια τουριστικά προϊόντα είναι Sun & Beach, Ναυτικός Τουρισμός, Πολιτιστικός & Θρησκευτικός Τουρισμός, City Break και MICE ενώ τα Συμπληρωματικά τουριστικά προϊόντα είναι Αγροτουρισμός, Οικοτουρισμός, Αθλητικός Τουρισμός, Γαστρονομικός Τουρισμός, Τουρισμός Ευεξίας, Επίσκεψη σε συγγενείς & φίλους, Τουρισμός Τρίτης Ηλικίας.

Ολυμπία με ανεπτυγμένο τον Πολιτιστικό & Θρησκευτικό Τουρισμό και… δυνατότητες!

Στη μελέτη προσδιορίστηκαν 36 ενδεικτικοί προορισμοί/ clusters προορισμών, που καλύπτουν το σύνολο της Επικράτειας, και καταρτίστηκαν αναλυτικά σχέδια δράσης ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται ονομαστικά στην Αρχαία Ολυμπία για την οποία αναφέρεται πως έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τον Πολιτιστικό & Θρησκευτικός Τουρισμό, έχει δυνατότητα ανάπτυξης στο Sun & Beach και στον Ναυτικό Τουρισμό ενώ υφιστάμενα ή προς ανάπτυξη υποστηρικτικά έχει τον Ναυτικό Τουρισμό (yachting), τον Αγροτουρισμό, τον Οικοτουρισμό, τον Αθλητικό Τουρισμό, τον Γαστρονομικό Τουρισμό, και τον Τουρισμό Ευεξίας.

Σύμφωνα με την μελέτη, η Αρχαία Ολυμπία έχει εδραιωθεί στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αλβανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ στόχο αποτελούν πλέον οι αγορές της Ολλανδίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Αυστρίας, ΗΠΑ, Κίνας, Ν. Κορέας και Μέσης Ανατολής.

Εστίαση σε Sun & Beach, κρουαζιέρα και Πολιτιστικό & Θρησκευτικό Τουρισμό για την Ηλεία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προτείνεται η εστίαση της ανάπτυξης της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στα εναλλακτικά/ θεματικά προϊόντα, της Π.Ε. Αχαΐας στο συνδυασμό του Sun & Beach με το City Break / MICE, στοιχεία Πολιτιστικού & Θρησκευτικού Τουρισμού και στα εναλλακτικά / θεματικά προϊόντα και της ΠΕ Ηλείας στο Sun & Beach, στην κρουαζιέρα και στον Πολιτιστικό & Θρησκευτικό Τουρισμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Δυτική Ελλάδα έχει εδραιωθεί στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αλβανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ στόχο αποτελούν πλέον οι αγορές της Ολλανδίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Αυστρίας, ΗΠΑ, Κίνας, Ν. Κορέας και Μέσης Ανατολής.

Σύνδεση Πελοποννήσου με Ηλεία στον Περιφερειακό σχεδιασμό

Παράλληλα, το ΙΝΣΕΤΕ στο κεφάλαιο της περιφερειακής ανάπτυξης προτείνει συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας με κεντρικό άξονα την Αναβάθμιση & προώθηση τουριστικού προϊόντος.

Αναλυτικά για τις Περιφέρειες προτείνει: 

1) Ανάπτυξη Περιφερειακών Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού (DMO) για κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας (ανάπτυξη ξεχωριστών DMO για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) και ένταξη των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) του τουρισμού στον DMO (με διαφοροποίηση ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε προορισμού).

2) Στρατηγικός σχεδιασμός αναφορικά με την τουριστική προβολή των ελληνικών Περιφερειών και κατάρτιση ολοκληρωμένου, συνεκτικού και στοχευμένου προγράμματος τουριστικής προβολής και προώθησης για κάθε Περιφέρεια (αναγνώριση των USPs της κάθε Περιφέρειας / προορισμού, κατάλληλα κανάλια προβολής και προώθησης, μηνύματα, στοχευμένες αγορές εισερχόμενου τουρισμού και τμήματα πελατείας, χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, κ.ά.).

3) Οργάνωση και ανάπτυξη Film Offices σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας για την προώθηση της χώρας ως ανταγωνιστικού κινηματογραφικού προορισμού, για την προσέλκυση και τη διευκόλυνση υλοποίησης διεθνών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, καθώς και για την ανάπτυξη συνεργειών με σχετικούς φορείς.

4) Χάραξη στρατηγικής για τον εμπλουτισμό και σύνδεση των κύριων και συμπληρωματικών προϊόντων του ελληνικού τουρισμού, με σκοπό την ανάπτυξη μοναδικών θεματικών εμπειριών (γαστρονομία, οινοτουρισμός, οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, αθλητικός τουρισμός κ.ά.) σε κάθε Περιφέρεια / προορισμό.

5) Σύνδεση προορισμών σε γεωγραφική βάση και ανάπτυξη μακροπροορισμών, με στόχο τη βέλτιστη προβολή, προώθηση και ανάπτυξη προϊόντων και την υλοποίηση συνεργειών -ενδεικτικά προτείνονται οι μακροπροορισμοί Πελοπόννησος (Περιφέρεια Πελοποννήσου και Π.Ε. Ηλείας και Αχαΐας), Μακεδονία (Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ΠΕ Καβάλας, Θάσου και Δράμας).

6) Βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επισκεπτών αναφορικά με την ενδοπεριφερειακή συνδεσιμότητα, τους χώρους διημέρευσης (camper stops) στην ηπειρωτική χώρα, τις υποδομές πληροφόρησης, αναμονής και υγιεινής σε χώρους υποδοχής κοινού και σε συγκοινωνιακούς κόμβους, την ένταξη επιχειρήσεων / υποδομών σε σχήματα πιστοποίησης / σήμανσης, τη διαχείριση κοινού σε τουριστικούς χώρους, τις υποδομές ΑμεΑ, κ.ά.

7) Ανάπτυξη digital info points στις βασικές πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια, μεθοριακοί σταθμοί) και σε κεντρικά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος του κάθε προορισμού με αναλυτικές πληροφορίες για το τουριστικό προϊόν και πόρους του κάθε προορισμού, τις δημόσιες υπηρεσίες, τη λειτουργία καταστημάτων, το δίκτυο μεταφορών κ.ά., τρισδιάστατους διαδραστικούς χάρτες, καθώς και σχετικό έντυπο πληροφοριακό υλικό.

Έσοδα 27 δισ. ευρώ

Όπως αναφέρεται σχετικά στη μελέτη, υπό προϋποθέσεις, τα έσοδα το 2030 μπορούν να φθάσουν σε 27 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52% σε σχέση με το 2019 που ήταν 18 δισ. ευρώ, οι επισκέψεις στις Περιφέρειες σε 50 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2019 που ήταν 39 εκατ., και οι διανυκτερεύσεις σε 307 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το 2019 που ήταν 233 εκατ.Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εφικτούς μέσους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής την περίοδο μεταξύ 2023 και 2030, της τάξης του 6,2% για τα έσοδα, 3,5% για τις επισκέψεις και 4% για τις διανυκτερεύσεις.

ΗΛΙΑΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ

«Η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα πλαίσιο για δημόσιο διάλογο, διαβούλευση και περαιτέρω εξέλιξη»

Με αφορμή τη δημοσίευση της σύνοψης της μελέτης ο Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, δήλωσε: «Με ορίζοντα το 2030, η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα αναδεικνύονται σε εξίσου κρίσιμες διαστάσεις όσο και η ανταγωνιστικότητα. Όλοι συνειδητοποιούμε ότι είναι ώρα για πράξεις με προτεραιότητα τη μεταστροφή από μια αυθόρμητη ανάπτυξη σε έναν εμπεριστατωμένο τρόπο σχεδιασμού και άσκησης πολιτικής μέσω ουσιαστικής συνεργασίας. Το ζήτημα της διαχείρισης, διακυβέρνησης και προώθησης των προορισμών απαιτείται να τεθεί στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα πλαίσιο για δημόσιο διάλογο, διαβούλευση και περαιτέρω εξέλιξη».

Όλη η επικαιρότητα