Categories: Κόσμος

Ουκρανία: Εικόνες καταστροφής στο Κίεβο – Βόμβες πέφτουν κάθε 10λεπτο στη Μαριούπολη – Όλες οι εξελίξεις

Share

Στη Μαριούπολη και τους χιλιάδες εγκλωβισμένους στην ουκρανική πόλη – κλειδί για τη ρωσική προέλαση είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα, αφού απορρίφθηκε από το Κίεβο το ολιγόωρο τελεσίγραφο που έδωσε την Κυριακή η Μόσχα για την παράδοσή της.

Παράλληλα, νέοι βομβαρδισμοί συγκλονίζουν από το πρωί της Δευτέρας το Κίεβο.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ συλλέγει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και είπε ότι θα βοηθήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά. Υποστήριξε παράλληλα ότι το Κρεμλίνο εξαπολύει αδιακρίτως επιθέσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί σε αυτήν τη σύγκρουση.

«Βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και βοηθάμε στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα συμβάλουμε στην ερευνητική διαδικασία. Όσον αφορά στο τι θα προκύψει, δεν είναι κάτι που μπορεί να κρίνει η ηγεσία του Πενταγώνου», συμπλήρωσε ο Κίρμπι.

Δύο παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση λόγω επίθεσης μεταξύ Μαριούπολης και Ζαπορίζια

Δύο παιδιά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση αφού αυτοκίνητα που μετέφεραν οικογένειες δέχθηκαν σφοδρά πυρά στον δρόμο μεταξύ Μαριούπολης και Ζαπορίζια, δήλωσε περιφερειακός αξιωματούχος στην ανατολική Ουκρανία.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ζαπορίζια υποστήριξε ότι τα λεωφορεία που απομάκρυναν αμάχους από τις περιοχές του μετώπου βομβαρδίστηκαν και τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν, σε ξεχωριστά επεισόδια.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητες πηγές. Η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοθετεί αμάχους. «Τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο» ανέφερε ο Αλεξάντρ Στάρουχ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο. Ο κυβερνήτης επέρριψε την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις.

Βίντεο από τη «μάχη» των διασωστών στα ερείπια κτηρίου στο Κίεβο

Τα σωστικά συνεργεία σπεύδουν μέσα στη νύχτα για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια κτηρίου στο Κίεβο που χτύπησαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Το βίντεο, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές αρχές, περιέχει σκληρές εικόνες.

Ζελένσκι: Δημοψήφισμα για την όποια συμφωνία με την Ρωσία

Στη νέα του εμφάνιση στα ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έριξε… βόμβες ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 26η μέρα.

«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα για τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι, ωστόσο η μεγάλη είδηση ήρθε αργότερα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός της χώρας του με την Ρωσία, είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί με δημοψήφισμα.

Τέσσερις Ουκρανοί δημοσιογράφοι απήχθησαν στην Μελιτόπολη από ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν τέσσερις Ουκρανούς δημοσιογράφους από τα σπίτια τους στη Μελιτόπολη το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε η εθνική ένωση δημοσιογράφων της Ουκρανίας.

Σε μια δήλωση στο Telegram, το συνδικάτο είπε ότι ένοπλοι πήγαν στα σπίτια του εκδότη Mykhailo Kumok, της εκδότριας Yevhenia Borian και των δημοσιογράφων Yulia Olkhovska και Liubov Chaika, κατέσχεσαν τους υπολογιστές τους και «τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία», προτού αφεθούν ελεύθεροι.

Και τα τέσσερα άτομα συνδέονται με την Melitopolskie Vedomosti, μια εφημερίδα που εδρεύει στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Μελιτόπολη στη νότια Ουκρανία, αναφέρει το CNNi.

Κρατήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία για αρκετές ώρες προτού αφεθούν ελεύθεροι, ανέφερε το συνδικάτο. Η κατάστασή τους δεν είναι ακόμη γνωστή.

Μαριούπολη: «Πέφτουν βόμβες κάθε 10 λεπτά»

Αδιάκοποι είναι οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματικό. «Οι βόμβες πέφτουν κάθε 10 λεπτά. Τα πολεμικά πλοία του ρωσικού ναυτικού βομβαρδίζουν. Χθες οι στρατιώτες εξουδετέρωσαν τέσσερα άρματα, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα και στρατεύματα. Χρειαζόμαστε ακόμα πυρομαχικά, αντιαρματικά όπλα και αεράμυνα», δήλωσε στο CNN ο λοχαγός Σβιατοσλάβ Παλάμα, προσθέτοντας ότι αυτός και οι συμπολίτες του δεν θα παραδοθούν.

AP Photo/Mstyslav Chernov
AP Photo/Evgeniy Maloletka
AP Photo/Mstyslav Chernov
AP Photo/Mstyslav Chernov
AP Photo/Mstyslav Chernov
AP Photo/Mstyslav Chernov
AP Photo/Mstyslav Chernov

Κίεβο: Οκτώ οι νεκροί στο εμπορικό κέντρο

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από βομβαρδισμούς σε εμπορικό κέντρο του Κιέβου, καταστρέφοντας κοντινά κτίρια και αφήνοντας ένα σωρό από ερείπια και συντρίμμια να απλώνονται σε αρκετές εκατοντάδες μέτρα.

Εικόνα από τη Μαριούπολη, πριν λίγο…

Στους 925 οι άμαχοι νεκροί

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 2.421 θύματα μεταξύ των αμάχων στην Ουκρανία –925 σκοτώθηκαν και 1.496 τραυματίστηκαν– μέχρι τα μεσάνυχτα της 20ής Μαρτίου.

Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε πως σχεδόν 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου, με βάση μια έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 9 και 16 Μαρτίου.

«Η κλίμακα του ανθρώπινου πόνου και του αναγκαστικού εκτοπισμού λόγω του πολέμου ξεπερνά κατά πολύ κάθε σχεδιασμό για το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Αντόνιο Βιτορίνο, Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ. Πρόσθεσε ότι ομάδες του Οργανισμού παρείχαν βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η πρόσβαση σε όσους βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν σοβαρά παραμένει ανέφικτη.

Συνεχίζεται ο ψυχολογικός πόλεμος στην Οδησσό

Σειρήνες πολέμου ηχούν παρατεταμένα στην Οδησσό μετά την αιματοχυσία στο Μικολάιβ. Η πόλη προετοιμάζεται για το εφιαλτικό σενάριο της αμφίβιας πολιορκίας. Ο Κ. Καντούρης βρέθηκε στο συγκρότημα κατοικιών που δέχθηκε σήμερα τα πυρά των Ρωσικών πλοίων που βρίσκονται έξω από την Οδησσό. Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματίες.

Ουκρανία: Το Κίεβο καλεί το Πεκίνο να παίξει “σημαντικό ρόλο” για την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε σήμερα την Κίνα να “παίξει σημαντικό ρόλο” για την εξεύρεση μιας λύσης που θα θέτει τέλος στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

“Εδώ και δεκαετίες, οι ουκρανο-κινεζικές σχέσεις βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. “Συμμεριζόμαστε τη θέση του Πεκίνου για την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και καλούμε την Κίνα, ως παγκόσμια δύναμη, να παίξει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές”, έγραψε ο υπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, είχε ήδη καλέσει την Κίνα, την περασμένη εβδομάδα, να πάρει θέση και να “καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε την Παρασκευή επί δύο ώρες μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για να του εκθέσει “τις συνέπειες εάν η Κίνα παρείχε υλική υποστήριξη στη Ρωσία”, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Αλλά ο Σι διατήρησε την ασάφεια και περιορίστηκε να υπογραμμίσει ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις “δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”, σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση.

Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στη Μόσχα, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτή η θέση ισχύει επίσης για το μέλλον.

“Υπάρχει παραπληροφόρηση, σύμφωνα με την οποία η Κίνα παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία. Εμείς την απορρίπτουμε”, δήλωσε ο Τσιν Γκανγκ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS.

Ο πρεσβευτής υπερασπίστηκε επίσης την άρνηση του Πεκίνου να καταδικάσει την επίθεση του ρωσικού στρατού.

“Μια καταδίκη δεν επιλύει το πρόβλημα. Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν η Ρωσία υποχωρούσε λόγω των καταδικών”, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς, που τρέφει όπως και η Ρωσία μια βαθιά εχθρότητα προς τις ΗΠΑ, απέφυγε να καλέσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία κατέλαβε το Μακάριβ στον αυτοκινητόδρομο Ζιτόμιρ στα δυτικά του Κιέβου

«Αυτό είναι σημαντικό, καθώς θα σήμαινε ότι η Ουκρανία δυνητικά απελευθερώνει σημαντική αρτηρία προς την πόλη», σημειώνει ανταποκριτής.

Ένας άνδρας συλλέγει ό,τι απέμεινε από το διαμέρισμά του στο Κίεβο που υπέστη ζημιά από Ρωσικό βομβαρδισμό

Ζελένσκι: Παλεύουμε για την επιβίωση μας

«Παλεύουμε για την επιβίωσή μας ενάντια σε έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο κόσμο. Ενάντια σε πυραύλους, βόμβες και πυροβολικό. Ενάντια σε εισβολείς που πυροβολούν αμάχους στους δρόμους, σκοτώνουν απλούς πολίτες, δημιουργούν τεχνητή πείνα σε ολόκληρες πόλεις, καίνε κατοικημένες περιοχές. Πρόκειται για τον πιο τρομακτικό πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Λαβρόφ: Ο σκοπός της Δύσης ήταν πάντα να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν έχει φιλικές σχέσεις με την Ουκρανία

«Αυτή η ιδέα είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στο μυαλό των Αμερικανών υπευθύνων χάραξης πολιτικής και θα χρειαστεί χρόνος για να απαλλαγούμε από αυτές τις αρνητικές κληρονομιές», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ουκρανή βουλευτής: Τα ρωσικά στρατεύματα πυροβολούν αμάχους

Η Λέσια Βασιλένκο είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα «αδίστακτα ανοίγουν πυρ κατά αμάχων» στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Το Κίεβο βρίσκεται υπό απαγόρευση κυκλοφορίας για άλλη μια φορά για να κρατήσει τους αμάχους ασφαλείς. Η κ. Βασιλένκο, η οποία είχε βρεθεί για σύντομο χρονικό διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συναντηθεί με Βρετανούς πολιτικούς, πρόσθεσε: «Τι στιγμή που επέλεξα να επιστρέψω…»

Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν είναι σοβαρή όσον αφορά στις συνομιλίες

«Η Ρωσία δεν είναι σοβαρή για τις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στο BBC.

Ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι τόνισε ότι οι συνομιλίες στοχεύουν να «παγιδεύσουν τη Δύση να πιστεύει ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω κυρώσεις». «Χρησιμοποιούσαν αυτές τις συνομιλίες ως τρόπο για να αποσπάσουν την προσοχή από το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης. Δεν αναζητάς την ειρήνη και δεν βομβαρδίζεις πόλεις σε μεγάλη κλίμακα ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Βίντεο εμφανίζει ρωσική οβίδα να σκάει «δίπλα» σε πελάτες σούπερ μάρκετ

Το βομβαρδισμένο εμπορικό κέντρο στο Κίεβο από το φακό του Άρη Μεσσήνη για το AFP

Ένας 96χρονος -επιζών του Ολοκαυτώματος- «σκοτώθηκε σε ρωσικό βομβαρδισμό πολυκατοικίας»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του SkyNews, υπάρχουν αναφορές ότι ένας 96χρονος άνδρας που είχε επιζήσει από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης σκοτώθηκε στο Χάρκοβο.

Ο Μπόρις Ρομάντσενκο έπεσε νεκρός όταν μια βόμβα χτύπησε την πολυκατοικία όπου έμενε, σύμφωνα με το Ίδρυμα Μνημείων στο Μπούχενβαλντ και στο Μιτελμπάου-Ντόρα.

«Με τρόμο αναφέρουμε τον βίαιο θάνατο του Μπόρις Ρομάντσενκο στον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ο πρώην κρατούμενος του Μπούχενβαλντ και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μιτελμπάου-Ντόρα (IKBD) πέθανε στο Χάρκοβο την Παρασκευή. Μια βόμβα χτύπησε το πολυώροφο κτίριο στο οποίο έμενε. Το διαμέρισμά του κάηκε».

Η δήλωση ανέφερε ότι ο κ. Ρομάντσενκο επέζησε της αιχμαλωσίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, Μιτελμπάου-Ντόρα και Μπέργκεν Μπέλσεν.

Χτύπημα στα περίχωρα της Οδησσού

Οι τοπικές αρχές της Οδησσού κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι πραγματοποίησαν επίθεση σε κτίρια κατοικιών στα περίχωρα της πόλης, νωρίς τη Δευτέρα.

Είναι η πρώτη τέτοια επίθεση που καταγράφεται στην Οδησσό.

Σύμφωνα με το Reuters, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα, αν και από την επίθεση προκλήθηκε φωτιά.

Δένδιας: Ολοσχερής η καταστροφή της Μαριούπολης

Δένδιας: Ολοσχερής η καταστροφή της Μαριούπολης

Η Μαριούπολη παραδομένη στις φλόγες

Στην Ισπανία περίπου 25.000 Ουκρανοί πρόσφυγες

Περίπου 25.000 Ουκρανοί έχουν φθάσει στην Ισπανία από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία παρότι μόνο 9.000 από αυτούς έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί από τις αρχές, δήλωσε σήμερα ο ισπανός υπουργός Μετανάστευσης Χοσέ Λουίς Εσκρίβα.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες εκτιμά ότι σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα με πάνω από δύο εκατομμύρια από αυτούς να έχουν μεταβεί στη γειτονική Πολωνία.

Η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία φιλοξενούν επίσης μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Στην Ισπανία, η οποία βρίσκεται μακριά από τη σύγκρουση, πολλοί από τους Ουκρανούς που έχουν φθάσει εκεί μένουν με συγγενείς ή φίλους και δεν έχουν ακόμη ενημερώσει τις αρχές, είπε ο Εσκρίβα.

“Εχουμε επεκτείνει τη χορήγηση άδειας παραμονής ώστε να περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους που ζούσαν στην Ουκρανία όταν έγινε η εισβολή, δηλαδή όχι μόνο Ουκρανούς”, είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ισπανικό δημόσιο ειδησεογραφικό δίκτυο TVE.

Ο Εσκρίβα δήλωσε ότι αναμένει περίπου 9.000 περισσότεροι πρόσφυγες να καταγραφούν από τις ισπανικές αρχές αυτή την εβδομάδα και να λάβουν προσωρινή προστασία από την ΕΕ που θα τους επιτρέπει να αποκτήσουν άμεσα κατοικία και άδεια εργασίας στη χώρα.

Οι Ουκρανοί μπορούν ελεύθερα να εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς βίζα αλλά απαιτείται άδεια διαμονής για να παραμείνουν.

Ίλβα Γιόχανσον: Χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να πέσουν σε χέρια διακινητών

Για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά από την Ουκρανία να πέσουν στα χέρια διακινητών καθώς φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, προειδοποίσε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.

Η Γιόχανσον επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Εσθονία ότι περίπου οι μισοί από τα 3,3 εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή είναι παιδιά.

Εξάλλου στην Ουκρανία υπάρχει μεγάλος αριθμός ορφανών παιδιών και παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες, τα οποία δεν έχουν πάρει οι γονείς τους. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να πέσουν θύματα απαγωγής ή να δοθούν αναγκαστικά για υιοθεσία, τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος.

«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ευάλωτα παιδιά να γίνουν θύματα διακινητών», υπογράμμισε.

Μέχρι στιγμής στα σύνορα της ΕΕ έχουν εντοπιστεί πολύ λίγα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία, σημείωσε η Γιόχανσον και έχουν αναφερθεί κάποια περιστατικά διακίνησης.

Τσέχος πρωθυπουργός: Εγκληματίας πολέμου ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει, δήλωσε σήμερα ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα

«Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Όλος ο κόσμος βλέπει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου και ότι αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν λόγω του πολέμου του», επεσήμανε ο Φιάλα στο Twitter.

«Πρέπει να εξακολουθήσουμε να πιέζουμε για μια ξεκάθαρη και ενωμένη προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία και περισσότερες κυρώσεις, είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τον Πούτιν», πρόσθεσε.

Χτύπημα σε συγκρότημα κατοικιών στα περίχωρα της Οδησσού

Επίθεση σε συγκρότημα κατοικιών στα περίχωρα της Οδησσού πραγματοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφων με τις Αρχές της πόλης νωρίς τη Δευτέρα.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίθεση στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

Το Reuters αναφέρει:

Το δημοτικό συμβούλιο είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα, αν και το χτύπημα προκάλεσε φωτιά. «Πρόκειται για κτήρια κατοικιών όπου ζουν ειρηνικοί άνθρωποι», φέρεται να είπε ο δήμαρχος Γενάντι Τρουχάνοφ.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Interfax: Η Ρωσία χρειάζεται πάνω από μια εβδομάδα για να καταλάβει τη Μαριούπολη

Ενας ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστεί πάνω από μια εβδομάδα για να λάβουν οι Ρώσοι τον έλεγχο της πολιορκημένης Μαριούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι δύο ή τρεις ημέρες ή ακόμη και μια εβδομάδα θα κλείσουν το ζήτημα. Δυστυχώς όχι, η πόλη είναι μεγάλη», είπε ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Μαριούπολη, μια πόλη λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Βρίσκεται υπό πολιορκία και βομβαρδίζεται με τα τρόφιμα, τα φάρμακα και το πόσιμο νερό να έχουν εξαντληθεί και χωρίς ρεύμα από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Ζελένσκι: Η ΕΕ να σταματήσει κάθε «εμπόριο» με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει κάθε «εμπόριο» με τη Ρωσία και κυρίως να αρνηθεί τους ενεργειακούς της πόρους, σε βίντεό του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Όχι ευρώ για τις δυνάμεις κατοχής, κλείστε τους όλα σας τα λιμάνια, μην τους στέλνετε τα αγαθά σας, αρνηθείτε τους ενεργειακούς πόρους», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Χωρίς εμπόριο μαζί σας, χωρίς τις επιχειρήσεις σας και τις τράπεζές σας, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον χρήματα γι’αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Πεσκόφ: Χωρίς σημαντικά αποτελέσματα οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Παράλληλα ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν έχουν αποφέρει ακόμη σημαντικά αποτελέσματα και ζήτησε από τις χώρες που ασκούν επιρροή στην Ουκρανία να την πιέσουν ώστε να είναι πιο εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η επίτευξη σημαντικής προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες θα αποτελέσει τη βάση για μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αυστηρή προειδοποίηση Κρεμλίνου για ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα ότι ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε σφοδρά την Ευρώπη και θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ισορροπία της ηπείρου, αλλά αντίθετα δεν θα επηρέαζε τις ΗΠΑ.

«Ένα τέτοιο εμπάργκο θα επηρέαζε πάρα πολύ την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Αλλά οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν τίποτα, είναι προφανές, θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών κάποιων ευρωπαϊκών χωρών πιέζουν για την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που εξετάζονται εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Συνεχείς εκρήξεις και απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Με σφοδρότητα συνεχίζεται η ρωσική πολιορκία του Κιέβου, καθώς νέες εκρήξεις ακούγονται συνεχώς.

Πριν λίγο ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας 35 ετών στην πρωτεύουσα.

Η απαγόρευση έχει ισχύ μέχρι τις 7 το πρωί της Πέμπτης. Μέχρι τότε, οποιοσδήποτε κυκλοφορεί στους δρόμους χωρίς ειδικό πάσο ή δεν κατευθύνεται σε καταφύγιο θα θεωρείται εχθρός.

Μπένετ: Υπάρχουν ακόμη μεγάλα χάσματα μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας

Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος προσπαθεί να μεσολάβήσει για ένα τέλος στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, δήλωσε σήμερα πως παρά το ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, παραμένουν μεγάλα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς… επειδή υπάρχουν αρκετά θέματα διαφωνίας, μερικά από αυτά βασικά», ανέφερε σε μια ομιλία, σύμφωνα με το μεταγραμμένο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Ο Μπένετ πρόσθεσε πως το Ισραήλ, «μαζί με άλλους φίλους στον κόσμο, θα συνεχίσει να προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να φέρει ένα τέλος στον πόλεμο».

Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί τη Ρωσία και το Βερολίνο

Και η Γερμανία προστέθηκε στη λίστα των κρατών που κατηγορούν τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα, το Βερολίνο αναφέρει ότι η Ε.Ε. θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Κίεβο: «Βεβαίως» απορρίψαμε το ρωσικό τελεσίγραφο

Η Ουκρανία απέρριψε «βεβαίως» ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης και η κατάσταση στην πολιορκημένη πόλη στη νότια Ουκρανία είναι «πολύ δύσκολη», δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Ρωσία πρότεινε να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους από την πόλη από τις 10 πμ ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος) αν η πόλη παραδώσει τα όπλα.

«Βεβαίως απορρίψαμε αυτές τις προτάσεις», σημείωσε η Βερεστσούκ, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση εκεί είναι πολύ δύσκολη».

«Δεν τίθεται θέμα να μιλάμε για παράδοση ή για να κατατεθούν τα όπλα. Έχουμε ήδη ενημερώσει την ρωσική πλευρά», σημείωσε επίσης η ίδια σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Ukrayinskaya Pravda. «Πρόκειται για σκόπιμη χειραγώγηση και για πραγματική σύλληψη ομήρων», πρόσθεσε.

Οκτώ οι νεκροί από τον σημερινό βομβαρδισμό στην ουκρανική πρωτεύουσα

(AP Photo/Rodrigo Abd)

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό εμπορικού κέντρου κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, σύμφωνα τον νεότερο απολογισμό της γενικής εισαγγελίας του Κιέβου.

Σοροί θυμάτων κείτονταν ακόμη σήμερα το πρωί μπροστά από το εμπορικό κέντρο Retroville, στο βορειοδυτικό Κίεβο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, ενώ πυροσβέστες και στρατιωτικοί έψαχναν στα συντρίμμια για θύματα.

Το πολύ ισχυρό πλήγμα κατέστρεψε οχήματα και άφησε στον χώρο στάθμευσης του εμπορικού κέντρου έναν κρατήρα εύρους αρκετών μέτρων μπροστά από το δεκαώροφο κτήριο από το οποίο εξακολουθούν να βγαίνουν καπνοί.

«Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει λιμοκτονία στη Μαριούπολη» – Ουκρανός βουλευτής

Η Ρωσία προσπαθεί να «λιμοκτονήσει» την Μαριούπολη για να την εξωθήσει σε παράδοση δηλώνει ο Ντμίτρο Γκουρίν, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου με καταγωγή από την πόλη

«Οι Ρώσοι δεν ανοίγουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους, δεν αφήνουν ανθρωπιστικές συνοδείες να εισέλθουν στην πόλη», λέει, μιλώντας στο ΒΒC.

«Βλέπουμε ξεκάθαρα τώρα ότι ο στόχος των Ρώσων είναι να αρχίσουν να δημιουργούν πείνα στην πόλη για να επιβάλουν τη θέση τους στη διπλωματική διαδικασία, και αν η πόλη δεν παραδοθεί -και η πόλη δεν παραδοθεί- δεν θα αφήνουν τον κόσμο να φύγει».

Ο Γκουρίν λέει ακόμη ότι τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν ακόμη να καθαρίσουν τα ερείπια του βομβαρδισμένου θεάτρου. Εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο υπόγειό του.

«Οι υπηρεσίες δεν μπορούν να καθαρίσουν αυτά τα ερείπια γιατί οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν ποτέ».

Επικοινωνία Ντράγκι – Μπάιντεν – Μακρόν – Σολτς – Τζόνσον τη Δευτέρα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον αργότερα τη Δευτέρα, ανέφερε η κυβέρνηση της Ρώμης σε δήλωση.

Το τηλεφώνημα θα είναι αφιερωμένο στις προετοιμασίες ενόψει των επόμενων συνόδων του ΝΑΤΟ, της G7 και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προγραμματίζονται για αργότερα μέσα στην εβδομάδα, πρόσθεσε.

Νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, περιλαμβανομένων κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα και το ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι υπουργοί θα το συζητήσουν αυτό», επεσήμανε ο Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, απαντώντας στο ερώτημα αν θα συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

«Από την ιρλανδική πλευρά, είμαστε ανοικτοί σε κάτι τέτοιο», σχολίασε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Εξαφάνιση – μυστήριο πέντε φορτηγών πλοίων από την Αζοφική Θάλασσα

Πέντε φορτηγά πλοία γεμάτα με σιτάρι έχουν «εξαφανιστεί» από το ουκρανικό λιμάνι της πόλης Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα, σύμφωνα με την ειδησειογραφική ιστοσελίδα Ukrainska Pravda.

Τελευταία φορά εθεάθησαν να ρυμουλκούνται από ρωσικά ρυμουλκά και να μεταφέρονται σε άγνωστα σημεία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Η είδηση ωστόσο δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί ανεξάρτητα.

Το Μπερντιάνγκ έχει πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και δεν απέχει πολύ από την περικυκλωμένη πόλη της Μαριούπολης.

Βρετανός στρατηγός: Η Οδησσός ο επόμενος λογικός στόχος για τη Ρωσία

Η πόλη-λιμάνι της Οδησσού είναι ο επόμενος «λογικός» στόχος για τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Βρετανό στρατηγό Sir Richard Barrons, αναφορικά με το τι μπορούμε να περιμένουμε από τη στρατιωτική στρατηγική της Ρωσίας τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC είπε αναφερόμενος στα επόμενα βήματα των ρωσικών δυνάμεων: «Θα τους δούμε να εφαρμόζουν ισχύ πυρός στον ουκρανικό στρατό σε βάθος, θα χτυπήσουν τη γραμμή ανεφοδιασμού τους, τις υλικοτεχνικές τους βάσεις και τις αεροπορικές βάσεις τους, καθώς και τις δυνάμεις που διεξάγουν τις μάχες».

«Και μετά θα κατατροπώσουν πόλεις και περιοχές που νιώθουν ότι πρέπει να κατέχουν».

Από αυτή την άποψη, το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας στο νότο, καθώς η κατάληψη της Οδησσού θα απομόνωνε την οικονομία της Ουκρανίας από τις εμπορικές διαδρομές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να πιέζουν το Κίεβο στο μεταξύ, προσθέτει, επειδή αυτό είναι το πολιτικό κέντρο βάρους.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ρίβνε

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρεια Ρίβνε με πυραύλους κρουζ.

«Υψηλής ακρίβειας πύραυλοι κρουζ έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης ξένων μισθοφόρων και ουκρανικών εθνικιστικών σχηματισμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Η επόμενη μέρα από την καταστροφή του εμπορικού κέντρου στο Κίεβο

Ανθρωπιστική βοήθεια 1,4 εκατ. ευρώ από τον κινεζικό Ερυθμό Σταυρό στην Ουκρανία

Επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους 1,4 εκατομμυρίου ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία θα προσφέρει ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν.

Την δήλωση αυτή έκανε ο Γουάνγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου στο Πεκίνο και η δέσμευση για βοήθεια ακολουθεί προηγούμενες δεσμεύσεις βοήθειας στην Ουκρανία ανάμεσά τους και μια ύψους 710.000 ευρώ νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Οχτώ ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία – Όχι όμως στη Μαριούπολη

Οχτώ ακόμη ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν τη Δευτέρα σε ουκρανικές πόλεις, για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων, όχι όμως και στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, ανέφερε σήμερα ο αναπληρώτρια πρωθυπουργός Iryna Vereshchuk.

Η ίδια πρόθεσε ότι οι προσπάθειες να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, συνεχίζουν να αποτυγχάνουν.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο χημικό εργοστάσιο

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο χημικών στην πόλη Σούμι, ενώ υπάρχει ένας τραυματίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, η φωτιά προήλθε από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ουκρανία: 7.295 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ουκρανικές πόλεις την Κυριακή

Συνολικά 7.295 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Κυριακή από τις ουκρανικές πόλεις μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρεστσουκ, με τις τέσσερις από τις επτά προγραμματισμένες διαδρομές να λειτουργούν.

Από το σύνολο, 3.985 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης στην πόλη Ζαπορίζια. Η ουκρανική κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει περίπου 50 λεωφορεία στη Μαριούπολη τη Δευτέρα για την απομάκρυνση των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δήλωσε η Βέρεστσουκ.

Βρετανία: Το Κίεβο παραμένει βασικός στόχος

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση πληροφοριών, λέγοντας ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται βόρεια του Κιέβου, αν και η ρωσική προέλαση έχει σταματήσει.

Η έκθεση αναφέρει: Οι δυνάμεις που προελαύνουν από την κατεύθυνση του Hostomel προς τα βορειοδυτικά έχουν απωθηθεί από σκληρή ουκρανική αντίσταση.

Ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων παραμένει πάνω από 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Παρά τη συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου, το Κίεβο παραμένει ο πρωταρχικός στρατιωτικός στόχος της Ρωσίας και είναι πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην προσπάθεια περικύκλωσης της πόλης τις επόμενες εβδομάδες».

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο χημικό εργοστάσιο

H διαρροή αμμωνίας στο χημικό εργοστάσιο στο Σούμι προκλήθηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς αναφέρει ο δήμαρχος της περιοχής. Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενω υπάρχει ένας τραυματίας.

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στο εμπορικό κέντρο – Εξι οι νεκροί

Ο βομβαρδισμός σε εμπορικό κέντρο του Κιέβου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους τη νύχτα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κινήσεις τους για να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Έξι πτώματα είχαν αποτεθεί νωρίτερα σήμερα μπροστά στο εμπορικό κέντρο Retroville, στο βορειοδυτικό τμήμα του Κιέβου, μετέδωσε ο δημοσιογράφος. Το εμπορικό κέντρο υπέστη πλήγμα πολύ μεγάλης ισχύος, που κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων μπροστά στο δεκαώροφο κτίριο που ακόμη κάπνιζε.

Ολόκληρο το νότιο τμήμα του μεγάλου εμπορικού κέντρου καταστράφηκε, όπως και ιδιωτικό γυμναστήριο που βρισκόταν στον χώρο του πάρκινγκ, διαπίστωσε ο ρεπόρτερ.

Πυροσβέστες και στρατιωτικοί έψαχναν τα συντρίμμια για να εξακριβώσουν αν υπάρχουν κι άλλα θύματα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανέφεραν πως «εχθρικά πυρά» προκάλεσαν πυρκαγιά σε αρκετούς ορόφους του εμπορικού κέντρου στη συνοικία Ποντίλσκι.

Έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, που κατέγραψαν την πρώτη, τεράστια έκρηξη που προκάλεσε σύννεφο καπνού σε σχήμα μανιταριού, ακολουθούμενη από σειρά εκρήξεων μικρότερης ισχύος.

Άλλα πλάνα εικονίζουν πυροσβέστες να βγάζουν έναν από τα συντρίμμια, καλυμμένο από σκόνη.

Περίοικοι, κάτοικοι γειτονικού κτιρίου τα παράθυρα του οποίου διαλύθηκαν από την έκρηξη, είπαν πως είχαν δει εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων κοντά στο εμπορικό κέντρο μερικές ημέρες νωρίτερα, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

Η αρχική έκρηξη στο εμπορικό κέντρο αντήχησε σε όλη την πρωτεύουσα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

H περικύκλωση της Μαριούπολης

Η Ουκρανία απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης: «Δεν τίθεται θέμα παράδοσης, κατάθεσης των όπλων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ukrainska Pravda.

Μιλώντας στο BBC, σύμβουλος του δημάρχου της πόλης είπε ότι οι υποσχέσεις της Ρωσίας δεν μπορούν να εμπιστευτούν και οι υπερασπιστές θα πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη.

Άλλαξε η βάρδια στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

(AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

Για πρώτη φορά μετά τις 24 Φεβρουαρίου άρχισε χθες Κυριακή να αλλάζει το προσωπικό βάρδιας στο πυρηνικό εργοστάσιο Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Η Ουκρανία ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ότι περίπου το μισό προσωπικό κατάφερε επιτέλους να επιστρέψει σπίτι του, αφού εργάστηκε στο εργοστάσιο που ελέγχεται από τη Ρωσία επί σχεδόν τέσσερις εβδομάδες», επεσήμανε τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ραφαέλ Γκρόσι.

«Η ουκρανική εθνική ρυθμιστική αρχή επιβεβαίωσε ότι όσοι αποχώρησαν έχουν ήδη αντικατασταθεί από άλλους Ουκρανούς εργαζόμενους», πρόσθεσε, εκφράζοντας την «ικανοποίησή του» για την εξέλιξη αυτή.

Υπό ρωσικό έλεγχο από τις 24 Φεβρουαρίου

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Τσερνόμπιλ στις 24 Φεβρουαρίου και περίπου 100 Ουκρανοί τεχνικοί που εργάζονταν σε αυτό τότε εξακολούθησαν να διαχειρίζονται την καθημερινή λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου, όπου βρίσκονται πυρηνικά απόβλητα μετά το δυστύχημα του 1986, του χειρότερου στην Ιστορία.

Η ομάδα που άλλαξε ήταν η ίδια που εργαζόταν στον πυρηνικό σταθμό από την προηγουμένη της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων σε αυτό, γεγονός που «έθετε σε κίνδυνο» έναν από τους «πυλώνες» της πυρηνικής ασφάλειας, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, δηλαδή το προσωπικό να μην αναγκάζεται να λάβει αποφάσεις υπό υπερβολική πίεση.

Η ΙΑΕΑ δεν λαμβάνει πάντα δεδομένα από τα συστήματα παρακολούθησης που διαθέτει στο Τσερνόμπιλ, αλλά αυτά της μεταδίδονται από άλλους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας.

Οι πληγές της Μαριούπολης

Γράφημα του ΒΒC εμφανίζει τα βομβαρδισμένα σημεία της Μαριούπολης. Πρόκειται μόνο για τις ανατολικές περιοχές της πολιορκούμενης πόλης…

Το Κίεβο αντάλλαξε τον απαχθέντα δήμαρχο με 9 Ρώσους αιχμαλώτους

Με εννιά Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου αντάλλαξε το Κίεβο τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, που είχαν απαγάγει τα ρωσικά στρατεύματα εισβολής, και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βράβευσε τον νεαρό τοπικό άρχοντα για την άρνησή του να παραδώσει την πόλη.

Με ανάρτησή του ο κ. Ζελένσκι ανέδειξε την παρασημοφόρηση του κ. Φεντόροφ, τονίζοντας ότι παρά τις σφοδρές πιέσεις των Ρώσων εκείνος αρνήθηκε να υποκύψει.

Η ανταλλαγή του δημάρχου με εννιά Ρώσους στρατιώτες δείχνει πάντως ότι οι Ουκρανοί έχουν όντως καταγάγει σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης τις οποίες και μεταφράζουν σε ανταλλάγματα.

Έξι οι νεκροί από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς σε εμπορικό κέντρο του Κιέβου, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κινήσεις τους για να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ολόκληρο το νότιο τμήμα του μεγάλου εμπορικού κέντρου καταστράφηκε, όπως και ιδιωτικό γυμναστήριο που βρισκόταν στον χώρο του πάρκινγκ, διαπίστωσε ο ρεπόρτερ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανέφεραν πως «εχθρικά πυρά» προκάλεσαν πυρκαγιά σε αρκετούς ορόφους του εμπορικού κέντρου στη συνοικία Ποντίλσκι.

Τέλος στα σενάρια για επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο

Η προεδρία των ΗΠΑ προσπάθησε να βάλει τέλος στη σεναριολογία για πιθανή επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.

«Το ταξίδι θα είναι επικεντρωμένο στη συνέχιση της προσπάθειάς μας ο κόσμος να συσπειρωθεί υπέρ του ουκρανικού λαού και εναντίον της εισβολής του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν στην Ουκρανία», πάντως «δεν σχεδιάζεται ταξίδι στην Ουκρανία», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, μέσω Twitter.

Με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η κυρία Ψάκι επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί την Πολωνία έπειτα από τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε με τη σειρά της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως δεν έχει συζητηθεί εξ όσων γνωρίζει καν το ενδεχόμενο ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους να πάει στην Ουκρανία. Υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προχωρήσει στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους Αμερικανούς καλώντας τους να μην επισκέπτονται αυτή την «εμπόλεμη χώρα».

Ο Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στη Γηραιά Ήπειρο μεθαύριο Τετάρτη. Θα πρόκειται για το τρίτο του ταξίδι στην Ευρώπη αφότου ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2021.

Την Πέμπτη, προγραμματίζεται να συμμετάσχει σε ειδικές συνόδους του NATO, της ΕΕ και της G7 στις Βρυξέλλες, κατά τις υπηρεσίες του. Την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Βαρσοβία, όπου θα συζητήσει διμερώς με τον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα.

Ο αμερικανός πρόεδρος «θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ, στο πλευρό των συμμάχων και εταίρων τους, αντιδρούν στην ανθρωπιστική κρίση και την κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δημιούργησε ο αδικαιολόγητος και απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η κυρία Ψάκι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Στρατιωτικά χτυπήματα και στην Οδησσό

Πυρά πυροβολικού στην Οδησσό ανέφεραν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Οι Αρχές δημοσίευσαν ένα σύντομο βίντεο όπου φαίνονται να ακούγονται μια σειρά από εκρήξεις να χτυπούν το νερό κατά μήκος της ακτής. Η πόλη-λιμάνι βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα στη νότια Ουκρανία.

«Διαρροή τοξικής αμμωνίας» από χημικό εργαστάσιο στην πόλη Σούμι

Εξαιρετικά τοξική αμμωνία διαρρέει από το πρωί σε χημικό εργοστάσιο στην πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης Νοβοσέλιτσα να αναζητήσουν καταφύγιο από τη χημική ουσία, ιδίως σε υπόγειους και ισόγειους χώρους, και να αποφύγουν οπωσδήποτε την έκθεσή τους σε αυτήν — εν μέσω των συνεχιζόμενων σφοδρών μαχών ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, περιφερειάρχης στη Σούμι, είπε ότι πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας όλοι οι κάτοικοι σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Sumykhimprom, η οποία παράγει χημικά λιπάσματα διαφόρων τύπων. Η αμμωνία, ουσία με ιδιαίτερα έντονη οσμή, είναι ελαφρύτερη από το οξυγόνο.

Η Σούμι, 350 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, πόλη περίπου 250.000 κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, δεν απειλείται άμεσα από την αμμωνία προς το παρόν λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων, κατά τον ίδιο.

Βίντεο από το χτύπημα στο Κίεβο

Νέοι νεκροί από βομβαρδισμούς στο Κίεβο

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν κατοικίες και εμπορικό κέντρο στη συνοικία Ποντίλσκι αργά το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο και την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πόλης.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, αρκετά σπίτια και εμπορικό κέντρο» χτυπήθηκαν, ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Telegram. Διαβεβαίωσε ότι η πυροσβεστική επιχειρεί για να κατασβέσει μεγάλη πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο.