Κόσμος

Η Ουκρανία παραδέχεται ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στην Κριμαία

Το Κίεβο δεν έχει επίσημα αναλάβει την ευθύνη για τα δύο περιστατικά εκρήξεων, σε διάστημα μίας εβδομάδας, στην ουκρανική χερσόνησο.
Ακούστε το άρθρο

Οι πολλαπλές εκρήξεις που σημειώθηκαν σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία είναι αποτέλεσμα ουκρανικών ενεργειών, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση της ουκρανικής κυβέρνησης που επικαλείται το CNNi.

Το Κίεβο δεν έχει επίσημα αναλάβει την ευθύνη για τα δύο περιστατικά εκρήξεων, σε διάστημα μίας εβδομάδας, στην ουκρανική χερσόνησο.

Η έκθεση, σύμφωνα με το CNNi, περιγράφει τα γεγονότα που σημειώθηκαν στις 9 Αυγούστου στην ρωσική αεροπορική βάση Σάκι, όπου γίνεται λόγος για μια σκληρή αλλά και μοναδική απώλεια για τη ρωσική στρατιωτική υποδομή στη χερσόνησο, με επακόλουθες επιθέσεις, ως απόδειξη της συστηματικής στρατιωτικής ικανότητας της Ουκρανίας να στοχεύει την Κριμαία. Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, είχε ανακοινώσει ότι εννέα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη καταστράφηκαν, με τη Μόσχα να αρνείται οποιαδήποτε υλική ζημιά στη βάση της – αποδίδοντας τις εκρήξεις σε παραβίαση των κανόνων πυρασφάλειας.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει την Ουκρανία ότι οποιαδήποτε επίθεση στη χερσόνησο θα πυροδοτούσε μαζικά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων χτυπημάτων σε «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο.

Η Κριμαία έχει τεράστια στρατηγική και συμβολική σημασία και για τις δύο πλευρές. Η απαίτηση του Κρεμλίνου να αναγνωρίσει η Ουκρανία την Κριμαία ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ήταν μία από τις βασικές προϋποθέσεις της Μόσχας για κατάπαυση του πυρός.

Όλη η επικαιρότητα