Περιβάλλον

Η παγκόσμια θέρμανση φέρνει «κατακλυσμιαίες αλλαγές», προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα

14272_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς την άμεση λήψη μέτρων η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει κατά ακόμα τέσσερις βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα και η ανθρωπότητα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει «κατακλυσμιαίες αλλαγές», οι οποίες θα πλήξουν κυρίως τους φτωχότερους, προειδοποιεί έκθεση για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ, πάρα πολύ στενά» σχολίασε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του οργανισμού τον Ιούλιο έπειτα από πρόταση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βάλουμε ένα τέλος στη φτώχια αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη» επισήμανε.

Οι 190 και πλέον χώρες που συμμετέχουν στη Συνθήκη-Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ έχουν συμφωνήσει να καταλήξουν έως το 2015 μια νέα δεσμευτική συμφωνία κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, η οποία θα θέτει ως στόχο να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας έως το 2100, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ο επόμενος γύρος συνομιλιών ξεκινά στις 26 Νοεμβρίου στο Κατάρ, ωστόσο η παγκόσμια οικονομική κρίση δείχνει να έχει φέρει το θέμα σε δεύτερη μοίρα.

Δείτε ακόμα: Τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για το κλίμα «είναι και τα πιο πιθανά»

Η νέα μελέτη συντάχθηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα από το διάσημο Ινστιτούτο Έρευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ στη Γερμανία και από την Climate Analytics, επίσης με έδρα το Πότσνταμ.

Τα κύρια σημεία:

  • Αν η διεθνής κοινότητα δεν υλοποιήσει εσπευσμένα τις δεσμεύσεις της η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να φτάσει τους 4,0 βαθμούς Κελσίου το 2060.
  • Ακόμα κι αν υλοποιηθούν όλα τα μέτρα, υπάρχει 20% πιθανότητα η θερμοκρασία να ανέβει κατά 4,0 βαθμούς έως το 2100.
  • Αν αυτό συμβεί, ακραία φαινόμενα όπως οι πρόσφατοι καύσωνες στη Ρωσία θα γίνουν συνήθεις και η θερμοκρασία στις μεσογειακές τον Ιούλιο μπορεί να είναι 9 βαθμοί υψηλότερη από ό,τι σήμερα.
  • Λόγω της απορρόφησης CO2, η οξύτητα των ωκεανών θα αυξηθεί με πρωτοφανείς ρυθμούς και θα διαλύσει τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα οικοσυστήματά τους.
  • Οι παράκτιες χώρες που απειλούνται περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη, το Μεξικό, η Μοζαμβίκη, οι Φιλιππίνες, η Βενεζουέλα και το Βιετνάμ.
  • Η αλλαγή του κλίματος θα απειλήσει τη διατροφική ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση δεν προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής, ωστόσο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας επισήμανε ότι κάνει «ό,τι μπορεί» για να αποφύγει τις επενδύσεις στον λιθάνθρακα και να στηρίξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όσον αφορά τους συντηρητικούς Αμερικανούς πολιτικούς που αμφισβητούν την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής, ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο οποίος ήταν γιατρός στο επάγγελμα, επισήμανε ότι το 97% των επιστημόνων συμφωνούν σήμερα ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και οφείλεται στον άνθρωπο.

«Έχοντας ζήσει στον κόσμο της επιστήμης για τόσο καιρό, πρέπει να πω ότι το ποσοστό του 97% είναι μια πρωτοφανής ομοφωνία» είπε.

Πηγή: www.in.gr

Όλη η επικαιρότητα