Αθλητισμός

«Η πάλη πρέπει να παραμείνει στους Ολυμπιακούς αγώνες…»

palh.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Η πάλη είναι αναπόσπαστο στοιχείο των Ολυμπιακών αγώνων…»

Βαρόνος Πέτρος Κουμπερτέν VII Ολυμπιάδα

Λωζάνη, La Concorde 1920

Με τεράστια επιτυχία και παρουσία αρκετών επισήμων, αλλά και φίλων του αθλήματος της πάλης έγινε το Σαββατοκύριακο στην Αρχαία Ολυμπίας το 2ο διεθνές τουρνουά πάλης «ΟΛΥΜΠΙΑ».

Ένα τουρνουά με την συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών και αθλητριών από περισσότερες από 20 χώρες (Η.Π.Α., Ρωσία, Αλβανία, Αλγερία, Βουλγαρία, Κύπρος, Κούβα, Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία, Μονακό, Λετονία, Νιγηρία, Ισραήλ, Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Μαρόκο, Αίγυπτος, Κροατία, Γερμανία), οι οποίοι και έστειλαν σε όλο τον κόσμο το μήνυμα, ότι η πάλη πρέπει να παραμείνει στους Ολυμπιακούς αγώνες ( η σημαντική και καθοριστική συνεδρίαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) θα γίνει  τον προσεχή Σεπτέμβριο του 2013 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου θα αποφασισθεί αν το άθλημα της Πάλης θα παραμείνει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020).

 

Το τουρνουά ξεκίνησε το Σάββατο και χθες είχαμε την κορύφωση του με την τελετή έναρξης που έγινε στο μνημείο του Βαρόνου Κουμπερτέν, όπου και παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός πολιτισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, οι βουλευτές Ηλείας κα. Διονυσία Αυγερινοπούλου,  κ. Γιάννης Κουτσούκος και κ. Έφη Γεωργοπούλου, η βουλευτής κ. Άννα Καραμανλή, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θύμιος Κοτζιάς, ο δήμαρχος Πύργου κ. Μάκης Παρασκευόπουλος, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης (FILA), Νέναντ Λάλοβιτς (Nenad Lalovic), και ο ομόλογος του στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Θάνος, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Ομοσπονδίας Φίλων Πάλης, όπως και πολλοί Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Στην τελετή έναρξης όλοι όσοι μίλησαν και συγκεκριμένα ο κ. Ανδριανός, ο κ. Θάνος, η κα. Καραμανλή (παρέδωσε στον κ. Νέναντ Λάλοβιτς τις υπογραφές 201 Ελλήνων βουλευτών με το αίτημα να παραμείνουν οι αγώνες πάλης στους Ολυμπιακούς αγώνες), ο κ. Κουτσούκος (διάβασε μήνυμα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου), η κα. Γεωργοπούλου (διάβασε μήνυμα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα) και ο κ. Λάλοβιτς, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να παραμείνει το άθλημα της πάλης στους Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο κ. Κοτζιάς.

Μετά την λήξη της τελετής έναρξης έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Βαρόνου Κουμπερτέν και ακολούθησαν οι τελικοί αγώνες και οι απονομές στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Συμβολική σκυταλοδρομία μέσα στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας

 

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Διεθνούς Τουρνουά Αγώνων Πάλης – και ειδικότερα το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιουλίου , είχαμε μια ακόμη ειδική τελετή και συγκεκριμένα αυτή της σκυταλοδρομίας πάπυρου – μηνύματος στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), στην οποία συμμετείχαν παιδιά ακαδημιών, Έλληνες Ολυμπιονίκες, που συμβολίζουν την Ιστορία της Ελληνικής Πάλης, καθώς και εκπρόσωποι όλων των εθνικών αποστολών που έλαβαν μέρος στους διεθνείς αγώνες «Ολυμπία», οι τελικοί των οποίων, όπως και οι απονομές, έγιναν όπως αναφέραμε αμέσως μετά την τελετή έναρξης στον διαμορφωμένο χώρο του Στίβου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) στην Αρχαία Ολυμπία.

 

Ο Πάπυρος που περιέχει το μήνυμα παρεδόθη στον Πρόεδρο της Ε.Ο.Φ. Πάλης και Ολυμπιονίκη κ. Κωνσταντίνο Θάνο, ο οποίος στη συνέχεια το παρέδωσε στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) κ. Nenad Lalovic (μπροστά στο μνημείο Coubertin), ο οποίος με τη σειρά του θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό με τα λόγια του αείμνηστου βαρόνου Pierre de Coubertin γραμμένα στον Πάπυρο για την ιστορικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλήματος της πάλης στη Δ.Ο.Ε. τον Σεπτέμβριο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Μπουένος Άιρες.

Tου  Χρ. Κανελλόπουλου

xrkanl.1@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα