Βιβλίο Ηλεία

«Η παραλίμνια χώρα της Επαρχίας Ολυμπίας» – Το νέο βιβλίο του Γιάννη Βίτσα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Ν. Κοροβέσης διοργάνωσαν μια εξαιρετική εκδήλωση παρουσίασης στην Κρέστενα του νέου βιβλίου του Γιάννη Βίτσα.
Ακούστε το άρθρο

Ένα ταξίδι  στο χρόνο,  ένα ιστορικό οδοιπορικό από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τον 20ο αιώνα  με σημείο αναφοράς τις παραλίμνιες περιοχές της Επαρχίας Ολυμπίας, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όλοι όσοι παρευρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου  στο ανοιχτό θέατρο Κρεστένων στο χώρο της Γιορτής Σταφίδας, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του ιστορικού και συγγραφέα Γιάννη Βίτσα «Η παραλίμνια χώρα της Επαρχίας Ολυμπίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λειμών.

Την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης κατόπιν συνεργασίας με τον συγγραφέα.

Για το βιβλίο μίλησαν ο πρώην υπουργός Βύρων Πολύδωρας, ο Γιώργος Φραγκούδης από τις εκδόσεις Λειμών,  ο  Γιάννης Νικολόπουλος πρόεδρος της  Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου και ο Κωνσταντίνος Βλάμης πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης.  Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο ραδιοφωνικός παραγωγός και στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος που με εξαιρετικό θεατρικό τρόπο διάβασε και αποσπάσματα του βιβλίου.

Ο συγγραφέας  Γιάννης Βίτσας έκανε αναφορά στα περιεχόμενα του βιβλίου του και μια σύντομη παρουσίαση του έργου του, μέσα από το οποίο παρουσιάζει άγνωστα στοιχεία που αφορούν στις παραλίμνιες περιοχές από τον Καϊάφα, μέχρι το Επιτάλιο και την Αλφειούσα, τα οποία ζωντανεύουν και φέρνουν στο φως ακόμη και χωριά που με το πέρασμα των χρόνων έπαψαν να υπάρχουν στο χάρτη. Μέσα από αυτό το ιστορικό οδοιπορικό  εμφανίζονται και στοιχεία από την μυθολογία και την Οδύσσεια που αφορούν ειδικότερα το ταξίδι του Τηλέμαχου για την αναζήτηση του πατέρα του Οδυσσέα όταν ξεκίνησε με προτροπή της θεάς Αθηνάς να ταξιδέψει ως την Πύλο και την Σπάρτη. Σε αυτό του το ταξίδι αναζήτησης του πατέρα του, κατέβηκε και στην παραλία του Σαμικού. Επίσης μέσα στο βιβλίο γίνεται αναφορά στον Ξενοφώντα τον οποίο οι Λακεδαιμόνιοι έστειλαν εδώ εξόριστο, παραχωρώντας του ένα κτήμα στην περιοχή των Μακρισίων. Άγνωστα ως τώρα στοιχεία με μεγάλο ενδιαφέρον που προέκυψαν μέσα από μια σοβαρή ιστορική έρευνα του συγγραφέα.

Τα στοιχεία αυτά ανέδειξαν με την σειρά τους και οι ομιλητές που αναφέρθηκαν και στην αντικειμενικότητα του συγγραφικού έργου του Γιάννη Βίτσα.

Ν. Κοροβέσης: « Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας χάραξε νέους δρόμους στον Πολιτισμό»

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Κοροβέσης στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι η βραδιά αυτή ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του συγγραφέα και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και από τότε που του αποκάλυψε το έργο του σχετικά  με την Ιστορία της Παραλίμνιας χώρας της Επαρχίας Ολυμπίας, πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος.

Παράλληλα ο κ. Κοροβέσης ανέφερε πως όταν ο ίδιος ανέλαβε τον τομέα Πολιτισμού μαζί με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη,  προσπάθησαν να χαράξουν νέους δρόμους στον Πολιτισμό και να αναπτύξουν την εξωστρέφεια που αρμόζει στην Ολυμπιακή Γη. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας τόσο με φορείς που προασπίζονται και προάγουν τον Πολιτισμό, όσο και με την ίδια την τοπική κοινωνία και πλέον η Περιφέρεια συμμετέχει ή πραγματοποιεί ως φορέας υλοποίησης, εναλλακτικές δράσεις όπως εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ενημερωτικές ημερίδες, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ένωση χαρακτών Ελλάδος, με Ιδρύματα όπως το Μιχάλης Κακογιάννης και το Σταύρος Νιάρχος.

Σκοπός μέσα από αυτές τις δράσεις είναι να αναδείξουν κέντρα και χώρους Πολιτισμού με σπουδαία ιστορική σημασία όπως ο χώρος της Γιορτής Σταφίδας στην Κρέστενα, αλλά και να ενισχύσουν θεσμούς όπως τα ΔΗΠΕΘΕ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, ενώ ως το του 2022, η Περιφέρεια υλοποίησε περισσότερες από 150 ξεχωριστές δράσεις Πολιτισμού με σπουδαία αφιερώματα στηρίζοντας όλα τα είδη της τέχνης αλλά και την τοπική επιχειρηματικότητα. Τέλος συνεχάρη το συγγραφέα για το βιβλίο του τονίζοντας ότι πρέπει να μπει σε κάθε σπίτι γιατί είναι σπουδαίο πράγμα να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας.

Όλη η επικαιρότητα