Βιβλίο Πολιτισμός

Η παρουσίαση του βιβλίου «Θεμελιωτές» στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου

Το βιβλίο που αποτελεί ύμνο για σημαντικά πρόσωπα που έγραψαν το όνομά τους στην ιστορία της χώρας την προεπαναστατική περίοδο του Ελληνισμού

Με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 20 Νοεμβρίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, η παρουσίαση ενός μοναδικού ιστοριομυθιστορήματος, των «Θεμελιωτών», που αποτελεί ύμνο για σημαντικά πρόσωπα που έγραψαν το όνομά τους στην ιστορία της χώρας την προεπαναστατική περίοδο του Ελληνισμού και βοήθησαν τα μέγιστα προκειμένου σήμερα η χώρα μας να απολαμβάνει την ελευθερία της.

Συγγραφείς είναι δύο εκλεκτές και αγαπητές από το κοινωνικό σύνολο συμπολίτισσες, η Μαρία Μπίρμπα, Φυσικός στο 1ο Λύκειο Πύργου και πρώην Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού και η Ζέτα Αδαμοπούλου, Μουσικός στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, οι οποίες κατάφεραν να μετουσιώσουν και στο γραπτό λόγο την εξαιρετική συνεργασία που έχουν σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Η παρουσίαση του βιβλίου

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ακολούθως το μέλος της τριμελούς γραμματείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος έδωσε το ιστορικό στίγμα μεγάλων γεγονότων που άνοιξαν το δρόμο για την Ελληνική Επανάσταση.
Το λόγο ακολούθως έλαβε ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και συνθέτης Δημήτρης Κορίζης, ο οποίος εστίασε στις προσωπικότητες των δυο συγγραφέων τονίζοντας πως έχουν λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια, διάφορες άλλες πνευματικές εκδηλώσεις, πως έχουν εκπομπή στο ραδιόφωνο και πως έχουν αυξημένη ευαισθησία για τις ανθρώπινες σχέσεις, κλείνοντας με μια προσωπική εκτίμηση πως το επόμενό τους βήμα θα είναι η Λογοτεχνία.

Ακολούθως μίλησε η φιλόλογος Φωτεινή Λουκοπούλου, ενώ διάβασαν αποσπάσματα οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτης Μπράμος και Νίκος Χαραλαμπάκης, ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Μελενίκος, το μέλος της θεατρικής ομάδας της Αμαλιάδας Γιάννης Μπαρλέτης, η μαθήτρια της Α΄ τάξης δημοτικού Τζορτζίνα Καράμπαλη και η εκδήλωση έκλεισε με λίγα λόγια από τους συγγραφείς του βιβλίου.

Οι συγγραφείς για το δημιούργημά τους

Τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν στη συγγραφή του εξαιρετικού αυτού βιβλίου, ανέφεραν οι δυο συγγραφείς. Η Μαρία Μπίρμπα δήλωσε συγκεκριμένα: «Αυτό που μας ενέπνευσε ήταν το γεγονός πως πιστεύουμε ως πολίτες ότι είμαστε υποχρεωμένοι να μελετούμε την ιστορία του τόπου μας. Μετά από μεγάλη έρευνα μας ενέπνευσαν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία δυστυχώς έχουν ξεχαστεί. Ζωντάνεψαν για εμάς και θελήσαμε να μιλήσουμε σε όλους για αυτά. Το βιβλίο μας είναι ένα ιστοριομυθιστόρημα, ένα θεατρικό μυθιστόρημα. Έχει εισαγωγή και εκτενή περιγραφή στην αρχή, ενώ στο κυρίως μέρος του έχει διαλόγους προκειμένου να το ζωντανέψουμε περισσότερο και να το κάνουμε πιο γρήγορο στην πλοκή. Έχει δύο διαφορετικές ιστοριογραμμές, οι οποίες αρκετές φορές μπλέκονται μεταξύ τους και έχουμε πάρει τα πραγματικά πρόσωπα που προαναφέραμε σεβόμενοι απόλυτα την ιστορία και βάλαμε και δικά μας φανταστικά πρόσωπα, που εμπλέκονται με τους υπαρκτούς πρωταγωνιστές, που φιλονικούν και που διακρίνονται όλα τα συναισθήματα ανάμεσά τους».

Από την πλευρά της, η Ζέτα Αδαμοπούλου τόνισε τα εξής: «Γράψαμε τους «Θεμελιωτές». Πρόκειται για έναν ύμνο για τους ανθρώπους που σπρώχνουν την ιστορία μπροστά, γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα πλούσια σε ιστορία και θα πρέπει και εμείς να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε, να μην αγνοούμε όλα αυτά που μας έχουν φέρει στη θέση που είμαστε εδώ σήμερα. «Ελεύθεροι», γιατί κάποιοι άλλοι προσπάθησαν για εμάς. Τα πρόσωπα του βιβλίου μας τα προσεγγίσαμε όχι ως παγιωμένες ιστορικές μορφές, αλλά θέλαμε μέσα από το βιβλίο μας να δείξουμε την ανθρώπινη διάστασή τους».

Παρουσίες

Το παρόν στην εκδήλωση πέραν συναδέλφων και φιλικών προσώπων των δυο συγγραφέων, έδωσαν οι βουλευτές Ηλείας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Διονύσιος Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Γιάννης Παπαδημητρίου, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Γιάννης Πλεμμένος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου Χάρης Μικελόπουλος.

Το έργο της Μαρίας Μπίρμπα και της Ζέτας Αδαμοπούλου φαίνεται πως κέρδισε τις εντυπώσεις αρκετών παρευρισκομένων, που θέλησαν να το αποκτήσουν
Πέραν του αναμενομένου η προσέλευση του κόσμου, που γέμισε τη μεγάλη αίθουσα του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου
Πλούσια η παρουσίαση των δυο συγγραφέων του βιβλίου «Θεμελιωτές», οι οποίες στο τέλος ευχαρίστησαν τον κόσμο και μίλησαν για το αριστούργημά τους.

Όλη η επικαιρότητα