Media

Οι πέντε νέες κατηγορίες τηλεοπτικών προγραμμάτων – Τι αλλάζει στις οθόνες μας

Ακούστε το άρθρο

Το νέο επικαιροποιημένο σχέδιο υπουργικής απόφασης για την κατάταξη και σήμανση του τηλεοπτικού προγράμματος, τόσο των σταθμών ελεύθερης λήψης όσο και των συνδρομητικών το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου έθεσε από χθες σε δημόσια διαβούλευση ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο πρόταση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για την αλλαγή της σήμανσης στα προγράμματα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Τότε η Αρχή είχε επισημάνει την ανάγκη επικαιροποίησης της σήμανσης, υιοθέτησης δηλαδή νέων οπτικών συμβόλων για την κατάταξη των προγραμμάτων με βάση την ηλικία των τηλεθεατών και ειδικών οπτικών συμβόλων που θα προσδιορίζουν το περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Και πράγματι στο αναρτημένο πλέον (http://www.opengov.gr/digitalandbrief/) σχέδιο καθορίζονται:

  • · Η κατάταξη των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε πέντε ηλικιακές κατηγορίες («Κατάλληλο για όλους», «Κατάλληλο για άνω των 8 ετών», «Κατάλληλο για άνω των 12 ετών», «Κατάλληλο για άνω των 16 ετών» και «Κατάλληλο για άνω των 18 ετών»). Οι κατηγορίες αποφασίστηκαν με κριτήριο «το βαθμό δυσμενούς επίδρασης που μπορεί να έχει το περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων στην προσωπικότητα και στην εν γένει σωματική, ηθική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των ανηλίκων (προσώπων ηλικίας έως 18 ετών)».
  • · Η σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων με οπτικά σύμβολα. Σε κάθε κατηγορία κατάταξης των τηλεοπτικών προγραμμάτων αντιστοιχεί το οπτικό σύμβολο που συναρτάται με την ηλικία των τηλεθεατών. Το κάθε σύμβολο μεταδίδεται σε εμφανές σημείο της οθόνης, σε μέγεθος ένταση και διάρκεια που καθιστά δυνατό τον εντοπισμό του από το μέσο τηλεθεατή. Επιπλέον για την πληρέστερη προστασία των ανηλίκων τηλεθεατών προβλέπεται και ειδική λεκτική σήμανση προσδιορισμού του περιεχομένου των προγραμμάτων, ανάλογα με τη βλάβη που αυτό μπορεί να προκαλέσει στους ανηλίκους (λ.χ. σκηνές βίας, σεξουαλικές σκηνές, χρήσης ουσιών και σκηνές απρεπούς εκφοράς λόγου)..
  • · Οι επιτρεπόμενες ώρες μετάδοσης των προγραμμάτων.

Επίσης ειδικά για τις ενημερωτικές καθώς και τις ψυχαγωγικές εκπομπές, καθορίζεται ότι η κατάταξη και η αντίστοιχη σήμανση μπορεί να είναι διαφορετική για ορισμένα τμήματα ή σκηνές των προγραμμάτων αυτών. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την εμφάνιση του οπτικού συμβόλου ο παρουσιαστής των εκπομπών οφείλει να ενημερώνει το κοινό τουλάχιστον τρία λεπτά (3’) πριν από τη μετάδοση τμημάτων ή σκηνών της εκπομπής που αντιστοιχούν στις κατηγορίες προγράμματος κατάλληλων για παιδιά άνω των 12, 16 και 18 ετών. Τα δελτία ειδήσεων εξαιρούνται από την υποχρεωτική σήμανση, υποχρεούνται όμως στην προφορική ειδοποίηση.

Οι εφημερίδες, τα περιοδικά οι ηλεκτρονικοί οδηγοί και οι ιστοσελίδες που δημοσιεύουν το πρόγραμμα των παρόχων υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων ή διαφημίζουν συγκεκριμένα τηλεοπτικά προγράμματα οφείλουν να παραθέτουν δίπλα στον τίτλο των προγραμμάτων τα οπτικά σύμβολα κατάταξης των τηλεοπτικών προγραμμάτων που αντιστοιχούν στα προγράμματα αυτά.

Προβλέπεται, τέλος, η συγκρότηση εσωτερικής πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης και κατάταξης των προγραμμάτων ανά τηλεοπτικό σταθμό, η οποία θα απαρτίζεται ενδεικτικά από ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, νομικούς. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 30 Απριλίου 2019.

Όλη η επικαιρότητα