Οι πιο εκνευριστικές δικαιολογίες για να αποφύγουν τη δέσμευση

Κλισέ δικαιολογίες που σε βάζουν σε σκέψη για το αν σε θέλουν πραγματικά ή σε κοροϊδεύουν κανονικότατα.

Δάγκωσες την λαμαρίνα, περίμενες ότι θα κάνετε σχέση, αλλά όχι, σε απέφυγε με ιδιοφυείς ελιγμούς και τώρα έχεις μείνει με ερωτηματικά. Τα εννοούσε; Τι ήσουν γι’ αυτόν/-ή; Σε θέλει απλά για ένα story και ένα check-in ή οι συγκυρίες είναι τέτοιες που δεν σας επιτρέπουν κάτι παραπάνω; Αν ο ελιγμός είναι ένας από τους παρακάτω, συγγνώμη, αλλά δεν φταίνε οι συγκυρίες.

1.       «Δεν είμαι έτοιμος/-η για σχέση αυτήν την περίοδο»

Η κλισέ. Για να μπήκε στη διαδικασία να σου πει αυτή τη δικαιολογία, σημαίνει πως ούτε καν ενδιαφέρεται να βρει μία αξιοπρεπή. Όχι απλά δεν θέλει να κάνει σχέση μαζί σου, αλλά δεν έχει και καμία ιδιαίτερη κάψα να σε κρατήσει για καβάτζα. Δεν είναι σωστό να κρίνουμε εξ’ ιδίων, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ: «πω, τι ενδιαφέρον άτομο, πόσο έξυπνο και κουλ, αλλά δεν νιώθω ότι είμαι σε φάση ούτε να το δοκιμάσω». Ποτέ, κανένας. Εκτός από όταν προσπαθούν να σου προξενέψουν κάποιον.

2.       «Δεν θέλω να βάλω σε κίνδυνο τη σχέση/φιλία μας»

Η δακρύβρεχτη. Συνειδητοποιεί ήδη ότι τη βάζει σε κίνδυνο, από τη στιγμή που λέει αυτήν την ατάκα ή από τη στιγμή που κάνει σεξ μαζί σου. Αφού τρέφεις συναισθήματα για την πάρτη του/της, ποια φιλία; Ποια σχέση; Ξέρουμε ότι παραμυθιάζεις τον εαυτό σου με σκέψεις όπως «έχουμε πολύ περίπλοκη σχέση, έχει δίκιο». Γίνεσαι ο κλισέ χολιγουντιανός χαρακτήρας που βρίσκεται σε άρνηση. Τελείωνε με τις αηδίες και ξεκαθάρισε τη σχέση σας.

3.       «Μακάρι να έβρισκα κάποιον που να με καταλαβαίνει όπως εσύ»

Η φαινομενικά ειλικρινής. Ο καλύτερος τρόπος να πεις ένα ψέμα είναι να το σερβίρεις γαρνιρισμένο με αλήθεια. Δεν σε γουστάρει, δεν είσαι καν στις διαθέσιμες επιλογές. Τόσο ιδιοφυής ασίστ κουβέντας που θα ζήλευε και ο Καλάθης. Έχει λίγο ρίσκο γιατί μπορεί να απαντήσεις «μα γιατί όχι εμένα» αλλά ελπίζει ότι δεν θα πέσεις τόσο χαμηλά. Σε παρακαλούμε, μην πέσεις τόσο χαμηλά. Αν το πεις, θα ακολουθήσει η επόμενη ατάκα.

4.       «Δεν θέλω να καταλήξουμε να μισούμε ο ένας τον άλλο»

Η εσκεμμένα απαισιόδοξη. Στα δικά σου μάτια τα λέτε μια χαρά, γελάτε, κάνετε ωραίο σεξ αλλά για εκείνον/-η δεν είναι αρκετό, γιατί δεν σε γουστάρει αρκετά. Η ειλικρινής φράση θα ήταν «Δεν θέλω να καταλήξεις να με μισείς επειδή δεν θα σε γουστάρω όσο εσύ». Ούτε κατά διάνοια μη σκεφτείς ότι φοβάται τη δέσμευση. Για την ακρίβεια όποτε λες αυτήν την έκφραση ένας κομπογιαννίτης ψυχολόγος τρίβει πονηρά τα χέρια του. Γιατί; Επειδή είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσει τους πελάτες του.

5.       «Αν είχαμε γνωριστεί πριν τάδε χρονικό διάστημα»

Η δυστυχής. Κι αν ο Μουστάκας γέρναγε θα ήταν ο τύπος από τη Μονόπολη. Ότι τότε θα σε ζητούσε από οικογένεια και φίλους και θα παντρευόσασταν σε ένα μαγευτικό ξωκκλήσι στη Φολέγανδρο. Τώρα τα πράγματα είναι τόσο διαφορετικά που δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να είσαστε ζευγάρι. Αν δεν έγινε προσωπάρχης του Πούτιν ή δεν φεύγει για τους γιατρούς χωρίς σύνορα, καταλαβαίνεις για πόσο σουρεάλ δικαιολογία μιλάμε, ε;

6.       «Το timing δεν ήταν ποτέ με το μέρος μας»

Η ατυχής. Συνήθως αυτή η δικαιολογία ισχύει. Ίσως στο παρελθόν, όντως, εσύ να ήσουν σε σχέση. Μετά να ήταν αυτός/-ή. Τώρα όμως που δεν είναι κανείς από τους δύο, ξεδιάλυνε το τοπίο. Δεν θέλει κάτι παραπάνω και πάλι καλά που δεν χώρισες τότε.

7.       «Είμαι μπερδεμένος/-η»

Η σύνθετη. Σε αυτή τη σύνθεση συμμετέχεις εσύ και άλλοι/-ες δύο τρεις υποψήφιοι. Για την ακρίβεια αν αμφιταλαντεύεται γενικότερα, το πιο πιθανό είναι να σταματήσει να μπερδεύεται, διώχνοντας και εσένα και όποιον άλλο είναι υποψήφιος. Άσχημο.

8.       «Έχω άλλες προτεραιότητες αυτήν την περίοδο»

Η προφανής. Πάντα οι προτεραιότητες μας θα αλλάζουν σειρά, είτε είμαστε σε σχέση, είτε όχι. Τη Δευτέρα έχεις προτεραιότητα τη δουλειά σου, το βράδυ της παρασκευής τη διασκέδαση σου, την Κυριακή την ξεκούραση σου. Δεν σου λέει κάτι καινούριο, αυτό συμβαίνει παντού. Απλά είναι μια πολύ εύκολη δικαιολογία που δεν μπορεί κάποιος να φέρει αντίρρηση. Αφού θέλει να ρίξει το βάρος στην καριέρα του/της, ποιος είσαι εσύ να μπεις εμπόδιο και τι πάει να πει ότι είναι barista.

9.       «Πιέζομαι από παντού»

H αγχωτική. Πιέζει ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα κοινόχρηστα, το ενοίκιο, για ποια σχέση συζητάς εσύ τώρα. Δεν θέλει να είναι μαζί σου και τρώγεται με τα ρούχα του. Ψάχνει δικαιολογίες για να μην είστε μαζί και αυτή ίσως είναι από τις καλύτερες. Ισχύει, εν μέρει, αλλά όσο πιεσμένος και να είναι κάποιος, αν γουστάρει πολύ, θα βρει και χρόνο και τρόπο.

10.   «Δεν είμαι κατάλληλος/-η για σχέση»

Η αυτοκριτική. Είπαμε, όλες οι δικαιολογίες κρύβουν εν μέρει μια αλήθεια, αλλά μέχρι και την Ράνια έπεσε στα δίχτυα του Λουκά (S1ngles). Μην πιστέψεις ποτέ μια τέτοια δικαιολογία γιατί όποιος αγαπάει δεν τα λέει αυτά. Ίσα ίσα προσπαθεί να αποδείξει την καταλληλότητά του.

11.   «Αξίζεις πολύ περισσότερα»

Η αυτοθυσία. Αν πιστεύει όντως ότι σου πέφτει λίγος/-η θα έκανε κάτι γι’ αυτό. Κάτι να ανέβει στα μάτια σου. Αλλά δεν θέλει. Χώνεψέ το. Στην σπάνια περίπτωση που αποτελεί εξαίρεση, η συμπεριφορά του/της θα λέει το αντίθετο.

ΠΗΓΗ: in2life