Olympia Forum Αρθρογραφία

Η πιο ελπιδοφόρα κίνηση για την Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

Το Olympia Forum δηλαδή το 1o Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που θα γίνει στην Ολυμπία στις 15-17 Φεβρουαρίου αποτελεί την πιο ελπιδοφόρα είδηση για την Ηλεία τα τελευταία χρόνια.Αρκετά παρέμεινε ο τόπος μας βυθισμένος στην παρακμή και τη μη διεκδίκηση του ρόλου που του αναλογεί στην Πελοπόννησο, εγκλωβισμένος στην τεχνητή Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

 Διότι η Ολυμπία και κατ’επέκταση ολόκληρη η Ηλεία, θα μπορούσε να μεταμορφωθει, διεκδικώντας τη μετατροπή της σε παγκόσμιο κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά δυστυχώς βυθίζεται διαχρονικά στην ακινησία.

Η διοργάνωση του αναπτυξιακού συνεδρίου Πελοπονήσσο θα πρέπει να γίνει θεσμός με την καθιέρωση ετήσιας συνάντησης των επιχειρηματικών, κοινωνικών, θεσμικών και πολιτικών φορέων προκειμένου να συζητούνται οι στοχεύσεις και οι ανάγκες της Ηλείας σε επίπεδο συλλογικού προγραμματισμού. 

Μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική ευκαιρία γόνιμου διαλόγου μεταξύ όλων των αρμοδίων με σκοπό την προσέγγιση των καίριων θεμάτων που απασχολούν την περιοχή, με κρίσιμα συμπεράσματα για το προφίλ και τις διεκδικήσεις στους τομείς της οικονομίας, παραγωγής και ανάπτυξης.

Η συμμετοχή και η συνεργασία τοπικών και κρατικών φορέων, παραγόντων της κοινωνικής οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου, αλλά και εκπρόσωπων της κυβέρνησης, πολιτικών και εκπρόσωπων της αυτοδιοίκησης, εγγυώνται τη διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού και πολυθεματικού συνεδρίου, το οποίο θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για περιοχή.

Το παγκόσμιο πλεονέκτημα των Περιφεριών της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Πελοπονήσσου είναι η Αρχαία Ολυμπία και σε αυτή οφείλουμε να στηριχτούμε για να επαναφέρουμε την Ηλεία, αλλά και το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας στο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο προσκήνιο. Ολόκληρη η Περιφέρεια θα έπρεπε να κτιστεί γύρω από το brand name Ολυμπία. 

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια ζούμε την απόλυτη παρακμή: Οι αγρότες μας φτωχοί. Οι υποδομές μας ρημαγμένες ή ανύπαρκτες. Ο τουρισμός μας υπανάπτυκτος. Οι πόλεις μας με τεράστια προβλήματα υποδομών και χωρίς ποιότητα ζωής.Τα χωριά μας ερήμωσαν. Ο μόνος νομός χωρίς Πανεπιστημιακή Σχολή.Ο πολιτισμός μας υποτυπώδης. Οι ενεργοί πολίτες απομονωμένοι.Οι νέοι μας στην Αθήνα και τώρα στο εξωτερικό.

Η Ηλεία όμως δεν καταδικάστηκε μόνο από την οικονομική κρίση. Είχε καταδικαστεί πριν από την ανικανότητα των διοικούντων. Αυτών που στέρησαν από το νομό τις υποδομές. Αυτών που δεν σχεδίασαν και δεν υλοποίησαν τίποτα γιατί πρώτα έβαζαν την κομματική τους ταυτότητα και επετηρίδα. Αυτών που με μικροεξυπηρετήσεις του συστήματος εξουσίας που έφτιαξαν  καταδίκασαν μια ολόκληρη γενιά να ζει στο νομό της παρακμής και της εξαθλίωσης.

Το Αναπτυξιακό όραμα των Ηλείων μέσα στη Δυτική Ελλάδα θα πρέπει να είναι και η Αναδιάρθρωση της τοπικής μας οικονομίας μέσω στοχευμένων επενδύσεων στη Γεωργία και τον Τουρισμό που αποτελεί και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα κι αυτό να γίνει με σεβασμό στο Περιβάλλον ώστε να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Τέλος η Ανάπτυξη της Ορεινής Ηλείας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά  ώστε να σχεδιαστούν τα  βασικά εργαλεία και άξονες για όλο τον ορεινό της όγκο.Άμεσα θα πρέπει εκπονηθεί ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και του αγροτουρισμού της Ορεινής Ηλείας.

Όλη η επικαιρότητα