Categories: Κόσμος

Η Πολωνία θα ζητήσει 1,3 τρισ. ευρώ από τη Γερμανία ως αποζημίωση για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Share

Η Πολωνία εκτιμά ότι οι καταστροφές που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα στη χώρα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Jaroslaw Kaczynski η Βαρσοβία θα απαιτήσει επισήμως αποζημιώσεις.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο έχει επανειλημμένως ισχυριστεί πως όλες οι οικονομικές απαιτήσεις που συνδέονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν διευθετηθεί.

Η νέα εκτίμηση της Πολωνίας όσον αφορά το κόστος των καταστροφών που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα ξεπερνά την εκτίμηση των 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε γίνει το 2019. Το κυβερνών ακροδεξιό κόμμα της χώρας «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) έχει πολλές φορές καλέσει τη Γερμανία να προβεί σε αποζημιώσεις από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015, αλλά η Πολωνία δεν έχει ζητήσει μέχρι σήμερα επισήμως πολεμικές αποζημιώσεις.

«Το ποσό που παρουσιάστηκε εγκρίθηκε χρησιμοποιώντας την πιο περιορισμένη και συντηρητική μέθοδο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Jaroslaw Kaczynski σε συνέντευξη Τύπου.

Μέχρι στιγμής, η γερμανική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δεν έχουν σχολιάσει τις εν λόγω δηλώσεις.

Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί, συμπεριλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων Πολωνών Εβραίων, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, με την πρωτεύουσα Βαρσοβία να ισοπεδώνεται από τους ναζί μετά την εξέγερση του 1944.

Το 1953 η Πολωνία παραιτήθηκε από κάθε αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα ισχυρίζεται ότι η τότε συμφωνία είναι άκυρη επειδή η Πολωνία δεν είχε τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί δίκαιη αποζημίωση.

Με πληροφορίες από Reuters και AFP