Ηλεία

Η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη –Τζανέτου στην εφημ. Πατρίς: «Πλέον, μιλάμε με έργα…»

Η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη –Τζανέτου μιλάει στην εφ. "Πατρίς"
Ακούστε το άρθρο

«Ως πολίτης γνώριζα πολύ καλά τα παράπονα των συμπολιτών μου, για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς, αλλά και τις συχνές διακοπές υδροδότησης. Έπρεπε να επιλυθούν τα προβλήματα για να μπορέσουμε να οργανωθούμε.

Σημασία δεν έχει πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση την οποία παραλάβαμε, αλλά μέχρι σήμερα τί έχουμε καταφέρει, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, με την πολύτιμη βοήθεια και του Δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, ώστε να περάσουμε σε μία νέα εποχή, έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον του πολίτη», με αυτά τα λόγια άρχισε η συζήτηση με την Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Πύργου κ. Ρούλα Αλικάκη, μια γυναίκα δραστήρια, οργανωτική και παραγωγική, η οποία μου απάντησε αυθόρμητα και με εκείνο το αφοπλιστικό της χαμόγελο το οποίο σίγουρα της δίνει «λύσεις» σε κρίσιμες στιγμές. Μας εξηγεί το λόγο των διακοπών στην υδροδότηση, την προτεραιότητα που έχει δώσει στις κοινότητες, μας μιλά για τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και για το ρόλο της οικογένειά της και φυσικά μας απαντάει διπλωματικά και με χαμόγελο, αν θα είναι υποψήφια στις εκλογές του 2023.

Συμπληρώθηκαν ήδη δύο χρόνια που είστε στο τιμόνι της ΔΕΥΑΠ. Ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε αρχικά ;

Ένα από τα προβλήματα είχαν να κάνουν με τις συνεχόμενες βλάβες του δικτύου που οδηγούσαν και στις εκτεταμένες διακοπές στην ύδρευση. Προχωρήσαμε ωστόσο στην δημιουργία ζωνών και στην τοποθέτηση ειδικών βαλβίδων εκτόνωσης της πίεσης. Έτσι καταφέραμε και τις βλάβες να περιορίσουμε, σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό, αλλά και να μην έχουμε διακοπή υδροδότησης σε όλο το μήκος του δικτύου ύδρευσης, αφήνοντας εκατοντάδες πολίτες χωρίς νερό. Όταν προκύπτει μία βλάβη, έχουμε την δυνατότητα να διακόπτουμε την υδροδότηση στην συγκεκριμένη ζώνη, ενώ η αποκατάσταση της γίνεται άμεσα από τους τεχνικούς της υπηρεσίας.

Είστε ικανοποιημένη από το μέχρι τώρα έργο σας ; Ποια σημαντικά έργα υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη ;

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά που μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον της ΔΕΥΑ Πύργου με αισιοδοξία. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε μείωση κατά 50% του τέλους Ερυμάνθου προς όλους τους συμπολίτες μας, ενώ για πρώτη φορά θεσπίστηκε ειδικό τιμολόγιο για ΑΜΕΑ και πολύτεκνες οικογένειες. Παράλληλα έχει ήδη υλοποιηθεί η εγκατάσταση 6.000 ηλεκτρονικών υδρομετρητών (2,2 εκατ.), ενώ έχει ολοκληρωθεί η ζωνοποίησης του δικτύου για μείωση 96% των διαρροών. Υπάρχει σε εξέλιξη η μελέτη (1,6 εκατ.) για φωτοβολταϊκό πάρκο στον Βιολογικό, ενώ προχωρά η εγκατάσταση συστήματος αυτόματης εξέτασης του ποιοτικού ελέγχου νερού καθώς και η επέκταση Βιολογικού και της αποχέτευσης των Λαστεΐκων.

Γνωρίζω ότι έχετε δώσει προτεραιότητα και στις κοινότητες. Τί εισπράττετε από τον κόσμο εκεί ;

Πύργος δεν είναι μόνο η πόλη… είναι και οι κοινότητες μας, είναι οι άνθρωποι εκείνοι που καθημερινά δίνουν το δικό τους αγώνα και εμείς οφείλουμε να τους στηρίξουμε. Όλο το προηγούμενο διάστημα προχωρήσαμε στην επέκταση του δικτύου ύδρευσης, αλλά και στον καθαρισμό των υδατοδεξαμενών, καθώς θεωρώ ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει καθαρό και άφθονο νερό στις βρύσες των συμπολιτών μου. Δυστυχώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διαπιστώσαμε ότι σε συγκεκριμένες κοινότητες δεν υπήρχε επάρκεια νερού, ενώ μετά από έλεγχο που πραγματοποιήσαμε αντιληφθήκαμε ότι ορισμένοι είχαν επιλέξει να «κλέβουν» νερό για να ποτίσουν. Σίγουρα στεναχωρήσαμε εκείνους που εκμεταλλευόντουσαν ένα φυσικό αγαθό για δικό τους όφελος, αδιαφορώντας για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Τα μηνύματα τα οποία λαμβάνω από την πλειοψηφία των συμπολιτών μου είναι θετικά, ωστόσο την τελική κρίση για το έργο μου στην ΔΕΥΑ θα ήθελα να την αφήσω στους ίδιους.

Πολλές φορές η ΔΕΥΑΠ έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια για τις συχνές διακοπές νερού. Εξηγήστε μας πού οφείλονται ;

Όταν ανέλαβα την διοίκηση της ΔΕΥΑ Πύργου, οι βλάβες αποτελούσαν συχνότατο φαινόμενο. Η πίεση που δημιουργείτο στο δίκτυο της υδροδότησης ήταν τέτοια που ανά τακτά χρονικά διαστήματα είχαμε βλάβες στον κεντρικό αγωγό. Προχωρήσαμε στο πολύ σημαντικό έργο της ζωνοποίησης και της τοποθέτησης ειδικών βαλβίδων εκτόνωσης της πίεσης. Καθ όλη την διάρκεια εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου, χρειάστηκε να προχωρήσουμε σε διακοπές υδροδότησης, για τις οποίες ωστόσο υπήρχε ενημέρωση. Βλάβες υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Στόχος μας ήταν να μειώσουμε τις βλάβες, μειώνοντας παράλληλα και την ταλαιπωρία των ίδιων των πολιτών. Θεωρώ ότι ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έχω μάθει στη ζωή μου να μιλάω με έργα και θα μου επιτρέψετε να τηρήσω αυτή την αρχή μου. Σίγουρα μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνουν αρκετά και σημαντικά έργα, τα οποία ωστόσο δεν θα ήθελα να ανακοινώσω από τώρα.

Πόσο σας στηρίζει η οικογένειά σας ;

Η οικογένεια μου είναι η κινητήριος δύναμη μου. Είναι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν τις σκέψεις μου, μπορώ να μοιραστώ μαζί τους, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μου. Είναι δίπλα μου σε κάθε μου βήμα και με στηρίζουν ουσιαστικά σε ότι και αν κάνω όπως άλλωστε είμαι πάντα δίπλα τους και εγώ.

Αν και είναι νωρίς, θα είστε ξανά υποψήφια στις εκλογές του 2023 ;

Προς το παρόν είμαι πλήρως αφοσιωμένη στο έργο μου. Όλη μου η ενέργεια εξαντλείται σε αυτό το κομμάτι και σε ότι μπορώ να προσφέρω από τη θέση που βρίσκομαι. Εκείνο πάντως που θέλω να τονίσω είναι ότι, ο κάθε πολίτης οφείλει να έχει ενδιαφέρον για τα κοινά και να βοηθάει με όποιο τρόπο μπορεί, όποια και να είναι η θέση του. Θεωρώ ότι η πόλη μας έχει ανάγκη την ομοψυχία, την σύμπνοια και τον εποικοδομητικό διάλογο για να αναβαθμιστεί σε κάθε επίπεδο. Αυτή την φιλοσοφία είχα ανέκαθεν και με αυτή θα συνεχίσω να πορεύομαι.

Όλη η επικαιρότητα