Ηλεία

Οι προοπτικές ανάπτυξης της αγελαδοτροφίας – Ημερίδα της ΔΕΛΤΑ με μεγάλη συμμετοχή από κτηνοτρόφους της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Άκρως ενδιαφέρουσα η ημερίδα που διοργανώθηκε χθες από την εταιρεία ΔΕΛΤΑ και είχε στο επίκεντρο την αγελαδοτροφία και τις προοπτικές ανάπτυξής της στο νομό μας. Μία ημερίδα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνει η εταιρεία ΔΕΛΤΑ για την εκπαίδευση των κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Το θέμα της ήταν:  «Προϋποθέσεις και προοπτικές για την ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας στη Δυτική Πελοπόννησο» και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Amalias Hotel’ στην Κουρούτα από την εταιρεία ΔΕΛΤΑ και την θυγατρική της εταιρεία ‘Ευρωτροφές’.

Σχέδιο δράσης

H ΔΕΛΤΑ υλοποιεί το ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΑΙΑ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικότερα τη στήριξη της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας, μέσα από δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης καθώς και την αξιοποίηση ελληνικών καλλιεργειών για την παραγωγή ζωοτροφών.

Η συγκεκριμένη ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε χθες με μεγάλη συμμετοχή, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του 2018 και υλοποιείται σε συνεργασία της ΔΕΛΤΑ με τις Ευρωτροφές.

«Διοργανώνουμε πανελλαδικά μερίδες και μάλιστα την πρώτη την είχαμε πραγματοποιήσει πριν μερικά χρόνια στην Γαστούνη. Σκοπός μας είναι να εκπαιδευτούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι σε θέματα διατροφής, αναπαραγωγής και διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων  τους και των καλλιεργειών τους, για να μπορέσουν να παράξουν ανταγωνιστικά προϊόντα» επεσήμανε μιλώντας στην ‘Π’ ο κτηνίατρος και περιφερειακός διευθυντής Ζώνης Γάλακτος Νοτίου Ελλάδος της εταιρείας ΔΕΛΤΑ κ. Αιμίλιος Μικρόπουλος, ο οποίος ήταν και ομιλητής στην ημερίδα.

Οι ομιλίες

Στην ημερίδα συμμετείχαν αγελαδοτρόφοι από την Ηλεία αλλά και την Αχαΐα και τα θέματα ανέπτυξαν διακεκριμένοι επιστήμονες και στελέχη της ΔΕΛΤΑ.

Ειδικότερα, η ημερίδα ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Α. Μικρόπουλου, Περιφερειακού Διευθυντή Ζώνης Γάλακτος Νοτίου Ελλάδος ΔΕΛΤΑ TΡΟΦΙΜΑ Α.Ε., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:  «Η συμβολή της ΔΕΛΤΑ στην ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας στη Δυτική Πελοπόννησο».

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Ι. Βασταρδή, Διευθυντή Ζώνης Γάλακτος ΔΕΛΤΑ TΡΟΦΙΜΑ Α.Ε., με θέμα: «Δράσεις υποστήριξης της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας από τη ΔΕΛΤΑ».

Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Γ. Σ. Αμοιρίδης, Καθηγητής, Κλινική Μαιευτικής & Αναπαραγωγής, Τμήμα Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Βασικές αρχές διαχείρισης αγελαδοτροφικών μονάδων».

Αμέσως μετά τοποθετήθηκε ο κ. Γ. Ζέρβας, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Φυσιολογίας, Θρέψεως και Διατροφής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:  «Διατροφή γαλακτοπαραγωγών αγελάδων – Κατάρτιση ορθολογικών σιτηρεσίων».

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας επανήλθε ο κ. Αμοιρίδης, ο οποίος ουσιαστικά έκλεισε την εκδήλωση αναπτύσσοντας το θέμα: «Διαχείριση της αναπαραγωγής των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων» και ακολούθησε διάλογος καθώς τέθηκαν ερωτήσεις.

Στην ημερίδα παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος χαιρέτησε τις εργασίες, υπογράμμισε την αναγκαιότητα διεξαγωγής τέτοιων ημερίδων και εξήρε την πρωτοβουλία της εταιρείας ΔΕΛΤΑ, ενώ σημείωσε ότι και ο δήμος Ήλιδας κάνει προσπάθειες προκειμένου να αναβαθμιστεί το τμήμα του ΤΕΙ Αμαλιάδας και να ξεκινήσει να λειτουργεί και την κατεύθυνση της κτηνοτροφίας.

Όλη η επικαιρότητα