Categories: Ηλεία

Η ψηφιοποίηση στους δήμους της Ηλείας – Οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες

Share

Το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της έρευνας με θέμα «Ψηφιακή Διακυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Μελέτη των δικτυακών τόπων των Δήμων της Ελλάδας» που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ και την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Γιάννη Χαραλαμπίδη.

Η έρευνα η οποία διεξήχθη κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2022 αφορά στο σύνολο των ιστοτόπων των 332 δήμων της χώρας, οι οποίοι, σήμερα, με βάση τις αρμοδιότητές τους να παρέχουν με ψηφιακά μέσα προς τον πολίτη συνολικά 552 καταγεγραμμένες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην κατηγορία των Μητροπολιτικών Δήμων (47 δήμοι των πολεοδομικών συγκροτημάτων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά) ο μέσος όρος προσφερόμενων υπηρεσιών είναι 59,3 ανά δήμο. Στην κατηγορία των Μεγάλων Ηπειρωτικών Δήμων (91 δήμοι με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων και πρωτεύουσες νομών) ο μέσος όρος παρεχόμενων υπηρεσιών είναι 41,8 ανά δήμο. Για την κατηγορία των Μεσαίων Ηπειρωτικών Δήμων (96 δήμοι με πληθυσμό άνω των 10.000 και έως 25.000 κατοίκων) ο μέσος όρος των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι 29,2 ανά δήμο. Στην κατηγορία Μικρών Ηπειρωτικών Δήμων (36 δήμοι με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων) ο μέσος όρος των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι 14,3 ανά δήμο. Στην κατηγορία των Μεγάλων Νησιωτικών Δήμων (27 νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων) ο μέσος όρος των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι 17,6 ανά δήμο. Στην κατηγορία των Μικρών Νησιωτικών Δήμων (35 οι νησιωτικοί δήμοι, με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους) ο μέσος όρος των προσφερόμενων υπηρεσιών 13,6 ανά δήμο. Από το σύνολο (552) των παρεχόμενων υπηρεσιών στους 332 δήμους της χώρας μόνο το 1,2% είναι πλήρως αυτοματοποιημένες. Από αυτές που παρέχονται, οι περισσότερες αφορούν τις κεντρικά παρεχόμενες υπηρεσίες, δηλαδή παρέχονται μέσω του gov.gr, όπως είναι οι υπηρεσίες Δημοτολογίου ή Ληξιαρχείου.

Η πρωτιά της Αθήνας και ο Δήμος Ήλιδας

Ο Δήμος Αθηναίων παρέχει τις περισσότερες σε απόλυτο αριθμό υπηρεσίες (166) και ταυτόχρονα -σε σχέση με το σύνολο των 552 υπηρεσιών- εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών. Ως γενική παρατήρηση καταγράφεται ότι όσο ο πληθυσμός των δήμων μειώνεται, μειώνεται παράλληλα και το πλήθος των προσφερόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ωστόσο στην έρευνα εμφανίζονται πολλοί δήμοι που παρέχουν πολλές υπηρεσίες σε χαμηλό επίπεδο αυτοματοποίησης, ή πολύ λίγες υπηρεσίες σε υψηλό επίπεδο. Η διαφοροποίηση στο πλήθος έχει μεγάλο εύρος και δεν αφορά συγκεκριμένη κατηγορία δήμων, αλλά εκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες δήμων ασχέτως μεγέθους ή τοποθεσίας.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει αυτοματοποιήσει το 39.8% των προσφερόμενων υπηρεσιών που ο ίδιος έχει επιλέξει να παρέχει ή το 12% σε σχέση με το σύνολο των 552 παρεχόμενων υπηρεσιών που κατέγραψε η έρευνα. Ανάμεσα στους 25 δήμους της χώρας, που προσφέρουν στους πολίτες τους τις περισσότερες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες είναι και ο Δήμος Ήλιδας ο οποίος παρέχει συνολικά 58 υπηρεσίες εκ των οποίων οι 26 ολοκληρωμένες.

Η εφ. «Πατρίς» παρουσιάζει σήμερα τα πεπραγμένα των Δήμων της Ηλείας, σχετικά με την ψηφιοποίησή τους.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, δήμαρχος Πύργου
«Έχουμε ξεκινήσει την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών»

«Στον Δήμο Πύργου έχουμε ξεκινήσει την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Πέρα από την εφαρμογή Smart City υπάρχει και το ΚΕΠ, το οποίο μπορεί να εξυπηρετεί ηλεκτρονικά τους πολίτες, όπως συμβαίνει παντού.

Παράλληλα, μέσα από ψηφιακά συστήματα, οι πολίτες μας στέλνουν φωτογραφίες με τα προβλήματά τους, κυρίως σε θέματα που αφορούν τις υποδομές, ένα πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Επίσης, έχουμε καταθέσει πρόταση ύψους 800.000 ευρώ σε πρόγραμμα για την αφομοίωση του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Γιάννης Λυμπέρης, δήμαρχος Ήλιδας

«Καταθέτουμε δικές μας προτάσεις»

«Ο δήμος δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με το υπάρχον πλαίσιο προτάσεων που δίδονται από το υπουργείο αλλά αντιθέτως επειδή συμφωνούμε στην αναβάθμιση και την εξέλιξη τεχνολογικά του δήμου Ήλιδας είμαστε σε θέση να καταθέσουμε δικές μας προτάσεις που αφορούν πως εμείς θέλουμε την ψηφιακή εποχή για τον δήμο μας. Οπότε έχουμε ένα δικό μας πλαίσιο και συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα στείλουμε στο αρμόδιο υπουργείο για το πρόγραμμα που θέλουμε να εφαρμόσουμε».

Γιώργος Γεωργιόπουλος, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Από τους πρώτους Δήμους με πιλοτικά προγράμματα ψηφιακής διακυβέρνησης σε δημοτικές υπηρεσίες»

«Η ψηφιακή προσαρμογή του Δήμου στο νέο μοντέλο διοίκησης ήταν από τους πρώτους στόχους της Δημοτικής μας Αρχής. Είμαστε από τους πρώτους Δήμους στη χώρα που εισήγαγαν πιλοτικά προγράμματα ψηφιακής διακυβέρνησης σε δημοτικές υπηρεσίες, συμβάλλοντας στη διαχείριση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Παράλληλα, υποβάλλαμε πρόταση στο πρόγραμμα ‘‘Αντώνης Τρίτσης’’ για δράσεις Smart City, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ περίπου, για ανάπτυξη και ολοκλήρωση των κατάλληλων εργαλείων σε μία πλατφόρμα διαχείρισης προορισμού (Destination Management System) η οποία θα έχει σκοπό την αναβάθμιση της ελκυστικότητας της περιοχής. Επίσης, στο Πρόγραμμα ‘‘Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027’’ ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει υποβάλλει ανάλογη πρόταση προϋπολογισμού 270.000 €.

Επιπλέον, η ψηφιακή τεχνολογία εισέρχεται και στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου μας, μ’ ένα έργο προϋπολογισμού 2,1 εκ. € για τη δημιουργία Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου με ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω ηλεκτρονικής αποτύπωσης του δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού. Το έργο δημοπρατήθηκε και επίκειται η υπογραφή της σύμβασης, ενώ επίσης, η Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ο. υπέβαλε πρόταση εγκατάστασης συστήματος τηλεμετρίας με συνολικά 10.275 νέα ψηφιακά υδρόμετρα στις οικιακές παροχές νερού, ακόμη και στον πιο απομακρυσμένο οικισμό του Δήμου.

Επίσης, μέσα στο διεκδικητικό μας πλαίσιο για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής, έχουμε συμπεριλάβει συστήματα πρόληψης- παρακολούθησης -ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας, έξυπνα συστήματα και εφαρμογές στην Κινητικότητα, την στάθμευση, την κυκλοφορία και ασφαλώς την ηλεκτροκίνηση. Ακόμη, καταθέσαμε πρόταση εγκατάστασης συστήματος παρακολούθησης δασών με θερμικές κάμερες, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, έχουμε προτάσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών με ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα, καθώς και υποστήριξη του τοπικού θεματικού τουρισμού, όπως επίσης και χρήση έξυπνων συστημάτων για την ανάδειξη του Πολιτισμού – Τουρισμού. Σημειώστε και τη συνεργασία μας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το ‘‘Visit Olympia’’.

Μέσα από τις πρωτοβουλίες αυτές θέλουμε να βάλουμε τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στον πυρήνα των νέων τεχνολογιών, θεωρώντας ότι εκεί είναι το μέλλον, τόσο στην παροχή υπηρεσιών όσο και στη διαχείριση των προβλημάτων ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Γιάννης Λέντζας, δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

«Είμαστε έτοιμοι – περιμένουμε εγκρίσεις»

«Για το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης του δήμου μας έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας και πλέον αναμένουμε τις τελικές εγκρίσεις για να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του. Είναι ένα έργο ύψους 600 χιλ. ευρώ για τον δήμο μας ώστε να εισέλθει στον ψηφιακό κόσμο εξυπηρετώντας τους δημότες του με ένα κλικ από τον προσωπικό τους υπολογιστή και χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτονται το δημαρχείο. Μάλιστα πριν έναν χρόνο με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη σε συνάντηση που είχα μαζί του στην Αθήνα, είχαμε συζητήσει για το ποιες εφαρμογές χρειάζονται ώστε ο δήμος μας να μετεξελιχθεί σε ψηφιακό δήμο. Όπως προανέφερα είμαστε ήδη έτοιμοι, έχουμε κάνει τις προτάσεις μας και αναμένουμε τις τελικές εγκρίσεις για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού».

Ανδρέας Μαρίνος, δήμαρχος Πηνειού

«Έτοιμη η μελέτη, καταθέτουμε τις προτάσεις μας»

«Ο δήμος Πηνειού έχει ήδη έτοιμη τη μελέτη και θα καταθέσει την πρότασή του η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία έως τις 31 Μαΐου 2023. Οι δράσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν έγκειται σε δύο άξονες: τον άξονα εξοικονόμησης ενέργειας, μείωση των δημοτικών τελών, μείωση ενεργειακού αποτυπώματος δημοτικών κτηρίων και επίσης τον άξονα που αφορά την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, διαβούλευσης και διαφάνειας. Ως προς τον πρώτο άξονα ο δήμος μας από το έργο προϋπολογισμού 590 χιλ. ευρώ θα προμηθευτεί μεταξύ άλλων έξυπνους κάδους απορριμμάτων, έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτηρίων, έξυπνα συστήματα ηλεκτροφωτισμού για τα δημοτικά κτήρια ενώ προβλέπεται και έξυπνη διαχείριση ζώων συντροφιάς σε τοπικό επίπεδο (δεσποζόμενων και αδέσποτων). Επίσης μέσω του συγκεκριμένου έργου πλέον θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα διαβούλευσης προϋπολογισμού, τεχνικού προγράμματος, κανονιστικών αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, διαχείρισης και οργάνωσης της Διοίκησης και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ κ.ά.».

Κώστας Αλεξανδρόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως

«Στο τελικό στάδιο για την υποβολή πρότασης»

Κώστας Αλεξανδρόπουλος, Δήμαρχος Ζαχαρως

«Ο δήμος Ζαχάρως από το 2020, μέσω της ιστοσελίδας του δήμου, λειτουργεί πλατφόρμα διαχείρισης ηλεκτρονικών αιτημάτων για την έκδοση κάθε είδους πιστοποιητικού και βεβαίωσης και δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να εκφράσει οποιοδήποτε αίτημα και παράπονο ηλεκτρονικά. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΟΣ  ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΤΑ», του Υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ύψους  250.000. Οι  υποβαλλόμενες προτάσεις προς χρηματοδότηση αφορούν την ψηφιακή διαχείριση λαϊκών αγορών, το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακών υπογραφών, το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών, το ηλεκτρονικό σύστημα διαβούλευσης κανονιστικών αποφάσεων, την ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις και τέλος την παροχή συστήματος τηλε-εργασίας. Στην εποχή της μετάβασης στην πλήρη ψηφιακή διακυβέρνηση όλων των επιπέδων της ζωής, σε ατομικό, κοινωνικό και κρατικό επίπεδο οι υπηρεσίες μας υιοθετούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ψηφιακές δυνατότητες ώστε να ακολουθήσουν το μεγάλο κύμα που φέρνει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».

Σάκης Μπαλιούκος, δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

«Προσφέρουμε υπηρεσίες μας μέσω της εφαρμογής ‘‘Γραφείο Δημότη’’»

«Ο Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων μέσω της διαδικτυακής του πύλης παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω της εφαρμογής “Γραφείο Δημότη” που ουσιαστικά είναι μια υπηρεσία αιτημάτων του πολίτη, όπου καθένας μπορεί με εγγραφή του να στείλει το αίτημά του προς τον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Η διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού είναι απλή και ο χρήστης χρειάζεται μόνο έναν λογαριασμό email και τα στοιχεία του για να εγγραφεί. Επίσης, η ηλεκτρονική πύλη του δήμου μας έχει την υποδομή για ηλεκτρονικές αιτήσεις πιστοποιητικών και βεβαιώσεων με χρήση κωδικών taxisnet και θα ενεργοποιηθεί σε επόμενο στάδιο. Τέλος, στα στοιχεία επικοινωνίας της διαδικτυακής πύλης μας, υπάρχουν τα email των υπηρεσιών μας και μπορεί ο καθένας να στείλει το σχετικό μήνυμα – αίτημά του και η υπηρεσία μας να το επεξεργαστεί και να απαντήσει ηλεκτρονικά όπου δύναται με όφελος την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη».

Οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι

Ανεξαρτήτως της ποιότητας των υπηρεσιών (αν είναι ολοκληρωμένες ή μη) οι 15 υπηρεσίες με την υψηλότερη συχνότητα όπως παρέχονται από τους ιστοτόπους των 332 δήμων της χώρας είναι οι ακόλουθες:

Τίτλος Υπηρεσίας Συχνότητα Εμφάνισης
Ανάρτηση Δραστηριοτήτων στον Διαδικτυακό Τόπο του Δήμου 287
Οδηγός Πόλης 277
Αιτήσεις Πολιτών προς το σύστημα προσλήψεων εποχικού και μόνιμου προσωπικού του οργανισμού 233
Κοινωνικά Δίκτυα 207
Αιτήματα παράπονα και προτάσεις πολιτών 153
Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης 149
Πιστοποιητικό Γέννησης 143
Πληροφόρηση για τη συμμετοχή σε διαγωνισμό 126
Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας 119
Αντίγραφο Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης 118
Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών 115
Αντίγραφο Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου 115
Αντίγραφο Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου 115
Ζωντανή αναμετάδοση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου 112
Δημόσια διαβούλευση 107