Ηλεία Πολιτισμός

Η ΠτΔ εγκαινίασε τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της ΔΟΑ – Μια λαμπρή τελετή στην Αρχαία Ολυμπία

H ΔΟΑ γιορτάζει τα 60 χρόνια ζωής και λειτουργίας.
Ακούστε το άρθρο

Με μία λαμπρή τελετή, παρουσία της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής κου Thomas Bach, του Προέδρου της ΔΟΑ κου Ισίδωρου Κούβελου, του πρόεδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κου Σπύρου Καπράλου και πολλών ακόμη επισήμων, έγιναν χθες τα εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Μετά την ανακαίνιση που κράτησε περισσότερο από ενάμιση χρόνο και χρηματοδότησε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η ΔΟΑ κάνει το μεγάλο άλμα προς το μέλλον, καθώς απέκτησε νέα λειτουργικά δωμάτια φιλοξενίας, νέο εστιατόριο και αίθουσες διδασκαλίας, νέες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Επίσης άλλαξαν όλα τα υπόγεια και επιφανειακά συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ μπήκε και βιολογικός καθαρισμός. Η αλλαγή έγινε χωρίς καμία παρέμβαση στην εξωτερική όψη των εγκαταστάσεων που παρέμειναν στην ιστορική, πρώτη τους μορφή.

Μετά από 18 μήνες εργασιών, τη χρονιά που η ΔΟΑ γιορτάζει τα 60 χρόνια ζωής και λειτουργίας, ο μοναδικός αυτός εκπαιδευτικός διεθνής θεσμός, είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και να συνεχίσει το έργο του σε μια νέα εποχή που θα την καταστήσει μέσα στα επόμενα επτά χρόνια πλήρως αυτάρκη και πιο δυναμική από ποτέ άλλοτε!

Οι ομιλίες και οι παρουσίες

Κατά τη διάρκεια της τελετής μίλησαν για την αξία της ανακαίνισης των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά και για τη σημερινή τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των XXIV Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Πεκίνο 2022», στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, πρώτα ο πρόεδρος της ΔΟΑ κος Ισίδωρος Κούβελος, ακολούθως ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κος Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής κος Thomas Bach, και φυσικά η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Όλοι τους φυσικά στάθηκαν στην τεράστια σημασία που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες οι οποίοι ξεκίνησαν από την Aρχαία Ολυμπία και μετέδωσαν το φίλαθλο πνεύμα παγκοσμίως, κάτι που συνεχίζει και την σύγχρονη εποχή τόσο με τη διεξαγωγή των χειμερινών όσο και των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Να σημειωθεί ότι στην τελετή παρόντες ήταν αντιπροσωπεία από την πόλη του Πεκίνου, όπου θα γίνουν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κος Νεκτάριος Φαρμάκης, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κ.κ.  Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κος Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας κ. κ. Τάκης Αντωνακόπουλος και Γιάννης Λυμπέρης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κος Αθανάσιος, καθώς και αρκετοί επίσημοι από την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες του κόσμου.

Η τελετή είχε αρκετά happening και γενικά είχε όλο αυτό το λιτό μεγαλείο που αρμόζει σε μία περιοχή όπως είναι η Αρχαία Ολυμπία, η κοιτίδα των Ολυμπιακών αγώνων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

 Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Εγκαινιάστηκε ένα μεγάλο έργο»

«Βρεθήκαμε στον χώρο της Ολυμπιακής Ακαδημίας, όπου εγκαινιάστηκε ένα μεγάλο έργο, μεγάλου προϋπολογισμού, για την ανακαίνιση και την αναβάθμιση των κτιριακών και αθλητικών εγκαταστάσεων του συνεδριακού κέντρου. Η Ολυμπιακή Ακαδημία είναι το εκπαιδευτικό κέντρο του Ολυμπισμού. Είναι μεγάλη η τιμή και η τύχη που βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία, γιατί εδώ κάθε χρόνο συγκεντρώνονται εκατοντάδες παιδιά απ’ όλο τον κόσμο, που έρχονται είτε για το μεταπτυχιακό τμήμα που λειτουργεί εδώ, είτε για να περάσουν κάποιες από τις μέρες τους γαλουχούμενα στο ολυμπιακά ιδεώδη. Εδώ αποκτούμε φίλους για την Ολυμπία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, που είναι οι πρεσβευτές, και των ολυμπιακών ιδεών και αξιών, αλλά και της χώρας μας και της περιοχής μας. Προσβλέπουμε και προσδοκούμε σε αυτό το έργο και ως Δήμος, γιατί έχουμε σχέδιο να δημιουργήσουμε αθλητικές εγκαταστάσεις σε μια έκταση στο ύψος του Πλάτανου, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει απολύτως συμπληρωματικά με τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας. Είναι κάτι που έχουμε ξεκινήσει να συζητάμε με τους ολυμπιακούς θεσμούς. Αυτή η συμπληρωματικότητα μπορεί να λειτουργήσει ως όφελος της Ολυμπιακής Ακαδημίας και της τοπικής κοινωνίας και να αναβαθμίσει την Ολυμπία αθλητικά, πολιτιστικά, τουριστικά και το επόμενο διάστημα θα έχουμε σημαντικές συναντήσεις στο επίπεδο των ολυμπιακών θεσμών προς αυτή την κατεύθυνση».

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ  ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

«Θέλουμε πρωταγωνίστρια την Αρχαία Ολυμπία»

«Είναι μια μεγάλη στιγμή για τη Δυτική Ελλάδα. Μια Δυτική Ελλάδα, που όπως έχω ξαναπεί, διηγείται την ιστορία αυτού του τόπου και ολόκληρου του ελληνισμού τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια. Με την ευκαιρία των εγκαινίων των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ αλλά και ενόψει της Τελετής Αφής της Φλόγας των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε το γεγονός της Αφής που συμβολίζει για ακόμη μια φορά την παγκοσμιότητα των αξιών που απορρέουν από αυτόν τον τόπο, που ξεκίνησαν από αυτό τον τόπο και εμπνέουν μέχρι και σήμερα όλο τον πλανήτη. Ταυτόχρονα όμως δεν μένουμε εκεί. Θέλουμε την Αρχαία Ολυμπία πρωταγωνίστρια και φυσικά μπροστά σε καθετί που έχει να κάνει με την εξωστρέφεια. Μια εξωστρέφεια που απαιτεί επιθετικότητα στο marketing και ένταση στη δύναμή του. Με αυτή την έννοια, ήδη για πρώτη φορά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και του Υπουργείο Πολιτισμού, συνήψε προγραμματική σύμβαση και πλέον θα υπάρχει, θεσμικά, τακτική ενίσχυση των διοργανώσεων της αφής της Ολυμπιακής φλόγας, κάθε φορά που αυτό θα είναι απαιτητό, με έναν τρόπο που θα έχει και περιοδικότητα και μονιμότητα και ταυτόχρονα έχουμε, πάλι σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ξεκινήσει μια προσπάθεια χτισίματος αυτής της υπεραξίας μέσω των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων που πιστεύουμε ότι όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό με τις ενέργειες που σε λίγο καιρό θα δουν το φως της δημοσιότητας θα μπορέσουν να κάνουν αυτό που είπα στην αρχή. Ένταση στο marketing και στην αξία και την υπεραξία που πρέπει να πάρει αυτός ο τόπος».

«Σάλπισε» την έναρξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας χθες το απόγευμα, οι σύγχρονοι σπονδοφόροι «σάλπισαν» την έναρξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας λίγες ώρες πριν ανάψει η ιερή Φλόγα για τους 24ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Το αυθεντικό κείμενο υπέγραψαν οι Δήμαρχοι των πόλεων της Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης και Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, εκπροσωπώντας συμβολικά τις τρείς αρχαίες πόλεις που είχαν υπογράψει την ιερή Εκεχειρία. Την Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπέγραψαν επίσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, οι Αντιπρόεδροι του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Γιώργος Παπανδρέου και κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Πεκίνο 2022» κ. Yu Zaiqing, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Βουλευτές κ.κ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης και άλλοι εκπρόσωποι θεσμών που ήταν παρόντες, ενώ θα ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο εξέχοντα μέλη του ολυμπιακού κινήματος, αρχηγοί κρατών, υπουργοί, πρέσβεις χωρών και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

Σακελλαροπούλου: Να γίνει πράξη

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε: «Η υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που αναβιώνει ήδη από το 2016 εδώ, στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε αγαστή συνεργασία του Δήμου με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, προσδοκά να μεταδώσει το φιλειρηνικό μήνυμα των Αγώνων σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Να γίνει το έναυσμα για την κατάπαυση του πυρός στις εμπόλεμες περιοχές, το διπλωματικό εφαλτήριο για την προώθηση του διαλόγου, της κατανόησης και της συμφιλίωσης σε κράτη ή εθνότητες που βρίσκονται επί δεκαετίες σε διαμάχη.

Αναθερμαίνοντας αυτή την ευγενική ιδέα, και πριν την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022», δίνουμε σήμερα άλλη μια φορά την ίδια υπόσχεση πίστης στις αξίες της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας για την σημαντική πρωτοβουλία του, όπως και τους Δημάρχους της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ήλιδας και της Σπάρτης. Εμπνεόμενοι από το παράδειγμα του Σπαρτιάτη νομοθέτη Λυκούργου, του Ηλείου βασιλιά Ιφίτου και του βασιλιά της Πίσας Κλεοσθένη, ανανεώνουν, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, την μακροβιότερη σύναψη ειρήνης, υπογράφοντας από κοινού την διακήρυξη της  Εκεχειρίας, ενόψει των 24ωνΧειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και των 13ωνΧειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων, στο Πεκίνο.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε όλοι, το περιεχόμενο αυτής της διακήρυξης, με τη βοήθεια του Ο.Η.Ε, να γίνει κάποτε και πράξη σε παγκόσμιο επίπεδο».

Μπαχ: Δυνατό μήνυμα

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Μπαχ ευχαρίστησε τους τρεις Δημάρχους για το δυνατό μήνυμα και για τον συμβολισμό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, μια πράξη που όπως ανέφερε, αναβιώνει μια παράδοση 3000 χρόνων που υπενθυμίζει στις σύγχρονες γενιές το χρέος να τιμούμε και να επιδιώκουμε την ειρήνη, παρά τις τεράστιες δυσκολίες στην υλοποίησή της. Στάθηκε ιδιαίτερα στην άρρηκτη σχέση αυτού του μηνύματος της εκεχειρίας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που μέσα από τον αθλητισμό προάγουν την παγκόσμια ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς.

Με χρέος και ευθύνη…

Είχε προηγηθεί το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον Διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, κ. Κων/νο Φίλη και ακολούθησαν οι προσφωνήσεις από τους τρεις Δημάρχους. Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλος, τόνισε: «Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη. Η ανθρωπότητα δοκιμάζεται. Πόλεμοι, συγκρούσεις, μετακινήσεις πληθυσμών, κλιματική αλλαγή, πανδημίες, αποτελούν τα πιο μεγάλα σύγχρονα προβλήματα. Έχουμε χρέος και ευθύνη, να προάγουμε το πνεύμα και τη διαχρονική σημασία των Ολυμπιακών Αξιών, να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο σεβασμού και αρμονίας με τη φύση και να ορίσουμε ένα κανόνα διαλόγου και συνεννόησης ανάμεσα στους λαούς. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε. Μπορούμε να είμαστε οι σύγχρονοι σπονδοφόροι της εκεχειρίας».

Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Λυμπέρης υπογράμμισε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα απέδειξε πως μπορεί να ενωθεί σε κοινές προσπάθειες, αναζητώντας λύσεις στις κοινές μας αγωνίες, υπερβαίνοντας τις πολιτικές διαφορές. Όπως οι αθλητές ξεπερνούν τα όριά τους, δίνοντας τις δυνάμεις τους για τη νίκη, ας εργαστούμε όλοι, με δράσεις σε κάθε επίπεδο για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Και ας είναι στο εξής οι μάχες και οι αντιπαραθέσεις μας, όπως μας δίδαξαν οι αρχαίοι, αγώνες μόνο για το καλό και το ωραίο».

Τέλος, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δούκας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εμείς οι Σπαρτιάτες έχουμε ξεχωριστή σχέση με την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γιατί ο μεγαλύτερος νομοθέτης όλων των εποχών, ο Λυκούργος, πίστευε ότι με την άσκηση γίνεσαι πιο ρωμαλέος σωματικά και ψυχικά και έτσι μπορείς να υπερασπιστείς την ελευθερία σου από ξένους κατακτητές και εσωτερικούς δυνάστες.  Παιδεία και άσκηση εξασφαλίζουν την ελευθερία σου.  Αυτό είναι και ένα κυρίαρχο μήνυμα του Ολυμπιακού κινήματος».

Να σημειωθεί ότι το αρχαίο και το νεοελληνικό κείμενο της Εκεχειρίας εκφώνησε η Πρωθιέρεια 2016 και 2018 κα Κατερίνα Λέχου. Η εκδήλωση είχε και ενδιαφέρουσα μουσική επένδυση, καθώς άρχισε με το Μουσικό δρώμενο: John Blow: Welcome, every guest από το έργο Amphion anglicus και έκλεισε με το «Κέλομαι σε Γογγύλα» (ποίηση Σαπφούς) από τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζηδάκι. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο κ. Αλέξης Κωστάλας.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα