Ηλεία Πολιτισμός

Οι Πυργιώτες ηθοποιοί Νάνσυ Μπούκλη και Βασίλης Παλαιολόγου ξεχωρίζουν στο “TERROR”

Ακούστε το άρθρο

Τα Δευτερότριτα στις 21.00 παίζεται με επιτυχία στο θέατρο Αθηνών στην οδό Βουκουρεστίου στην Αθήνα το δραματικό έργο «Terror» του Φέρντιναντ φον Σίραχ σε σκηνοθεσία του Γιώργου Οικονόμου όπου πρωταγωνιστεί ο γνωστός ηθοποιός Βασίλης Παλαιολόγος, ο οποίος είναι Ηλείος (με καταγωγή από τον Πύργο). Ακόμη, στην παράσταση παίζει ακόμη η Νάνσυ Μπούκλη, η οποία επίσης κατάγεται από την πόλη του Πύργου.

Στην παράσταση «Τerror», ένα δικαστικό θρίλερ, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που μετατρέπεται σε μια παράσταση-θεατρική εμπειρία, καθώς τοποθετεί τους θεατές στη θέση των ενόρκων καθώς μόνο εκείνοι θα αποφασίσουν για την έκβαση της δίκης, παίζουν και οι Γιάννης Στεφόπουλος, Στέλιος Δημόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Κώστας Ανταλόπουλος και η Νάνσυ Μπούκλη.

Διασκευή: Μιρέλλα Παπαοικονόμου.

Μετάφραση: Ευαγγελία A. Νάνου

Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώτα Δημητριάδη

Βοηθός Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ξυδά.

Μια πτήση, μια έκρηξη, μια δίκη. Μια δικαστική αίθουσα, καταθέσεις, ορολογίες. Ξύλινοι διάλογοι με ορθολογικά επιχειρήματα και στοχασμούς για την τρομοκρατία, το δίκαιο, την ανθρώπινη αξία. Πολλοί αριθμοί. Ο αριθμός των θυμάτων, ο αριθμός όσων σώθηκαν, αναλυτικά το χρονικό της επίθεσης, η προβλεπόμενη διάρκεια εκκένωσης ενός  γηπέδου, η ακριβής ώρα αποστολής ενός σημαντικού μηνύματος. Και στο βάθος ένα θεμελιώδες ερώτημα. Είναι η ζωή κάθε ανθρώπου τελικά μοναδική και έχει την ίδια αξία ή η αρχή αυτή ανακαλείται σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως πχ μια τρομοκρατική επίθεση; Με δύο λόγια, ελευθερία ή ασφάλεια; Αυτός είναι ο κόσμος της παράστασης «Terror» που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Οικονόμου, όπως αναφέρει το clickatlife.gr.

Γραμμένο από το Γερμανό συγγραφέα και δικηγόρο Φέρντιναντ φον Σίραχ, το δικαστικό δράμα που παρακολουθούμε (διασκευή: Μιρέλλα Παπαοικονόμου) στη σκηνή του Θεάτρου Αθηνών ξεκινάει με μία μεγάλη αβάντα, το θέμα της. Στην παράσταση δικάζεται ο Γερμανός επισμηναγός που κατέρριψε αεροσκάφος τον έλεγχο του οποίου είχαν πάρει αεροπειρατές. Το  υπό ομηρία αεροσκάφος της Lufthansa  είχε ξεκινήσει από το Βερολίνο με 164 επιβάτες και στόχος των τρομοκρατών ήταν  να το ρίξουν στο γήπεδο Allianz Arena του Μονάχου κατά τη διάρκεια αγώνα με 70.000 φίλαθλους. Μόλις ενημερώθηκε η κυβέρνηση της Γερμανίας για το συμβάν έστειλε δύο μαχητικά αεροσκάφη για να παρακολουθούν την κατάσταση, όμως δεν έδωσε ποτέ εντολή κατάρριψης του αεροπλάνου.

Την ύστατη στιγμή και με δική του πρωτοβουλία ο επισμηναγός Λαρς Κοχ εκτόξευσε ρουκέτα η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του υπό ομηρία αεροσκάφους, τον θάνατο των 164 επιβατών και την σωτηρία των 70.000 φίλαθλων.

Εκκινώντας από ένα ηθικό δίλημμα, η ιστορία δημιουργεί πλήθος προβληματισμών πολιτικών, ηθικών και φιλοσοφικών προεκτάσεων οι οποίοι παρουσιάζονται με τον αποστεωμένο δικαστικό λόγο προτού απευθυνθούν στο (θεατρικό) κοινό για την ετυμηγορία. Και εδώ ακριβώς έγκειται η μεγάλη αρετή του έργου. Μετατοπίζει το βάρος της απόφασης στο θεατή καθώς στο τέλος του έργου το κοινό ψηφίζει και αποφασίζει την καταδίκη ή όχι του πιλότου, όπως έγραψε το clickatlife.gr. O σκηνοθέτης αν και δεν καταφέρνει να απογειώσει το αποτέλεσμα, δημιουργεί μια καλοστημένη παράσταση με σωστές ερμηνείες (εύγλωττος, τυπικός και ισορροπημένος ο Βασίλης Παλαιολόγος ως πρόεδρος, ομιλητικός και σωστά ήπια παθιασμένος ο Γιάννης Στεφόπουλος ως συνήγορος υπεράσπισης, προσηλωμένος σε αυτό που θεωρεί σωστό ο Στέλιος Δημόπουλος ως ο κατηγορούμενος επισμηναγός, πειστική, αναλυτική και όταν πρέπει εριστική η Βάσω Καβαλιεράτου ως εισαγγελέας, τυπικός και σφιγμένος ως όφειλε ο ανώτερος αξιωματικός του Κώστα Ανταλόπουλου, πιο συναισθηματική και ανθρώπινη η Νάνσυ Μπούκλη ως μάρτυρας κατηγορίας).

Όλη η επικαιρότητα