Περιβάλλον

Η πυρκαγιά στο Τσερνόμπιλ δεν έχει επηρεάσει τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει παρατηρηθεί η οποιαδήποτε μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, ενώ ίδια είναι η εικόνα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό ανέφερε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία έλαβε σήμερα, μέσω του δικτύου έγκαιρης ειδοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επίσημη ενημέρωση εκ μέρους των αρχών της Ουκρανίας για τη ραδιολογική κατάσταση στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Τσέρνομπιλ, όπου στις 4 Απριλίου 2020 εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, από τις 4 έως 7 Απριλίου μια σειρά ραδιολογικών μετρήσεων σε διάφορα σημεία της χώρας, περιλαμβανομένης της πόλης του Κιέβου, δείχνουν επίπεδα ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα εντός φυσιολογικών ορίων. Και στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις πυρκαγιών στην περιοχή, δεν παρατηρήθηκε μεταφορά ραδιενέργειας σε μακρινές αποστάσεις μέσω των αέριων μαζών.

Παρά το ειδικό καθεστώς λειτουργίας λόγω της κατάστασης της πανδημίας, η ΕΕΑΕ διαβεβαίωσε ότι έχει διασφαλισθεί η λειτουργικότητα των υποδομών και η διαθεσιμότητα του προσωπικού για τη διαρκή αξιολόγηση και παρακολούθηση των επιπέδων ραδιενέργειας στη χώρα μας.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Αντίστοιχες μετρήσεις διενεργούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακολουθούνται συνεχώς από την ΕΕΑΕ μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου EURDEP.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα