Πολιτική

Η “μητέρα των μαχών” που κρίνει το μέλλον του ΚΙΝ.ΑΛ. – ΠΑΣΟΚ

Οι δύο «μονομάχοι» για μια θέση στον... ήλιο, μιλούν αποκλειστικά στην εφ. «Πατρίς»
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα για την «μητέρα των μαχών» έφτασε στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς σήμερα καλούνται να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες οι 270.706 φίλοι και μέλη του κόμματος που ψήφισαν κατά το Ά Γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Οι δύο μονομάχοι των εκλογών, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησαν συνειδητά διαφορετική στρατηγική αυτή την εβδομάδα. Ο -μεν- Νίκος Ανδρουλάκης έχοντας το σαφές προβάδισμα του 36,88% του πρώτου γύρου, ακολούθησε μια ήπια και ενωτική στρατηγική, προσβλέποντας στην επόμενη μέρα, ο -δε- Γιώργος Παπανδρέου με το 27,97% και τις 23.937 ψήφους που τον χωρίζουν από τον συνυποψήφιό του, προσπάθησε να πολώσει το πολιτικό κλίμα, δίχως όμως να βρίσκει ανταπόκριση στην προσπάθεια αυτή από την «αντίπαλη» πλευρά.

Το μεγάλο προβάδισμα έδωσε στον Έλληνα Ευρωβουλευτή την ευχέρεια να μιλά για ενότητα και να οραματίζεται το μέλλον του Κινήματος, αφήνοντας τον Γιώργο Παπανδρέου να επαναλαμβάνει καθημερινά τις ίδιες κατηγορίες, σε μια τακτική που εμπεριείχε ακόμα και την προσωπική επίθεση.

Πλέον, μένει να επιβεβαιωθεί στην κάλπη και στα σημερινά αποτελέσματα, αν η τακτική του πρώην πρωθυπουργού αποτέλεσε μια αυτοπαγίδευση που στην κλιμάκωσή της δεν πέτυχε τον τελικό στόχο, ή αν κατάφερε το σκοπό του, που είναι η έστω και οριακή νίκη στον Β΄ γύρο.

Εκείνο της ανακίνησης του θέματος των 2.700 περισσότερων ψήφων που εντόπισε η ομάδα του. Ζήτημα που -αφού το έθεσε επίσημα στην ΕΔΕΚΑΠ, όπου διαθέτει την πλειοψηφία- προσπάθησε να πάρει πίσω αποδίδοντας τις υπόνοιες περί νοθείας σε ανάγνωση που έκαναν τα ΜΜΕ επί των λεγομένων του και όχι σε δική του πρόθεση. Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις στη Χαρ. Τρικούπη γι’ αυτή την κίνηση.

Αποκλειστικές δηλώσεις των δύο υποψηφίων στην εφ. «Πατρίς»

Οι δύο μονομάχοι του Β΄ γύρου των εκλογών, μιλούν αποκλειστικά σήμερα στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», απευθύνοντας κάλεσμα στους 270.000 ψηφοφόρους της Α΄ Κυριακής των εσωκομματικών εκλογών να προσέλθουν στις κάλπες.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΖΗΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 270.000 προοδευτικούς πολίτες μια καθαρή εντολή για το αύριο της παράταξης!

«Η μαζική συμμετοχή άνω των 270.000 πολιτών στις κάλπες της Κυριακής έστειλε μήνυμα ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής αυτονομίας. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους δημοκρατικούς πολίτες της Ηλείας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Στις 12 Δεκεμβρίου θα σφραγίσουμε μαζί την εποχή της νέας ελπίδας και της νέας νίκης.

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, η Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει ανανεωμένη, ισχυρή, με καθαρό πρόγραμμα και πρόσωπα υψηλής κοινωνικής αξιοπιστίας για να σηκώσει και πάλι ψηλά τον ήλιο της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Γίνεται ξανά ένα κόμμα του λαού, που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες των πολιτών. Ένα κόμμα που θα ενώσει όλες τις γενιές και θα ανοιχτεί στους νέους, με προοδευτικές ιδέες και νέες συμπεριφορές μακριά από τις βαρονίες και τις πελατειακές λογικές του παρελθόντος.

Με ένα πρόγραμμα που θα συγκροτηθεί στη βάση της περιφερειακής ανάπτυξης, προτάσσοντας τις ανάγκες κάθε περιοχής σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους τοπικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών. Δεσμεύομαι πως θα χτίσουμε μαζί με τα μέλη και τους φίλους που μας τίμησαν κι έγιναν εχέγγυο ενότητας, ένα κόμμα ανοιχτό, θεσμικό, προοδευτικό, με εσωτερική αξιοκρατία.

Απευθύνομαι και στους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που έδωσαν το «παρών», όχι μόνο σε αυτούς που με ψήφισαν. Ζητώ ισχυρή εντολή και καλώ ξανά όλους, παλιά μας μέλη, φίλους, παλιούς ψηφοφόρους που μας στήριξαν, να έρθουν και αυτή την Κυριακή. Όλοι μαζί, με ανανέωση, ενότητα κι ένα συγκροτημένο πρόγραμμα μπορούμε να γίνουμε η αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή που αναζητούν οι πολίτες, απέναντι στον άγονο δικομματισμό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Δεν πρέπει να οπισθοδρομήσουμε σε παλαιοκομματικές και πελατειακές πρακτικές, που θα αλλοιώσουν την ιδεολογική μας ταυτότητα»

«Το Κίνημά μας στάθηκε διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Πότε με την καθιέρωσή της άμεσης εκλογής προέδρου από την βάση με ανοιχτή και άμεση ψηφοφορία, πότε με την λήψη αποφάσεων με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, δίχως να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, το Κίνημά μας βρέθηκε στην πρωτοπορία της ευθύνης, της λογοδοσίας και της διαφάνειας σε σχέση με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Αυτό το νήμα και η παράδοση δεν πρέπει να διακοπούν, δεν πρέπει να τεθούν σε αμφιβολία, να οπισθοδρομήσουμε σε παλαιοκομματικές και πελατειακές πρακτικές που θα αλλοιώσουν την ιδεολογική μας ταυτότητα, που θα νοθεύσουν τον αξιακό μας προσανατολισμό. Πιστεύω και παλεύω για τις σοσιαλιστικές και τις προοδευτικές αξίες καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής, χωρίς να υπολογίσω ποτέ το πολιτικό κόστος. Παλεύω για ένα Κίνημα ανοιχτό, συμμετοχικό, δημοκρατικό που θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, που θα προσφέρει εκείνη τη σταθερά που χρειάζεται η Ελληνίδα και ο Έλληνας σε μία εποχή αβεβαιοτήτων.

Στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της 12ης του Δεκέμβρη καλώ τον κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη που ψήφισε στις 5 Δεκεμβρίου να επιλέξει κυρίαρχα και αδιαμεσολάβητα την ηγεσία που θα βγάλει την παράταξή μας από την καθήλωση και τη λογική της διαχείρισης και του πολιτικού κυνισμού. Να δώσει την αναγκαία ώθηση για τις ιδεολογικές μάχες που έρχονται απέναντι στη συντήρηση και όλες τις εκφράσεις της. Έτσι ώστε, να μην χαθεί η ευκαιρία η δημοκρατική προοδευτική παράταξη να ορίσει τη μοίρα της με τις δικές της δυνάμεις, δίνοντας ξανά ελπίδα και προοπτική»12.

Όλη η επικαιρότητα