Ηλεία Κόσμος

«Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ ακριβά την επέμβασή της στην Ουκρανία» – Δύο απόστρατοι αξιωματικοί μιλούν στην «Π»

Δύο απόστρατοι στρατιωτικοί εκμυστηρεύονται στην «Πατρίδα» πόσο κοντά είναι η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου.
Ακούστε το άρθρο

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, μετά από την εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων, έχουν θορυβήσει όλη την παγκόσμια κοινότητα, αφού μία … λάθος κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις, ακόμα και να φτάσουμε πολύ πιο κοντά από ποτέ, στον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος όπως τόνισε ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, θα είναι ο χειρότερος που έχουμε ζήσει ποτέ ως ανθρωπότητα, αφού θα είναι ένας πυρηνικός πόλεμος, με εκατομμύρια θύματα.

Σίγουρα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να συμβούν πάρα πολλά ακραία πράγματα και κυρίως να ξεφύγει παντελώς η κατάσταση, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό δεν φάνταζε λογικό πριν από λίγο καιρό, αλλά μήπως υπάρχει κάτι το λογικό αυτή την στιγμή;

Άλλωστε σε παρόμοιες καταστάσεις, όταν συγκρούονται δύο κράτη και έχουμε εκατοντάδες νεκρούς, πολλοί από τους οποίους είναι άμαχοι, δυστυχώς η κατάσταση δεν αργεί να εκτραχυνθεί.

Και εκεί που τα προηγούμενα χρόνια κανείς δεν πίστευε ότι μπορούμε να φτάσουμε ένα βήμα πριν από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, αυτή τη στιγμή κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά, για το ποιες θα είναι οι επόμενες εξελίξεις.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει, αν όχι σήμερα, τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια και εφόσον οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις συνεχίσουν να υλοποιούν τα σχέδια τους και τις φιλοδοξίες τους, χωρίς να σέβονται τους πιο αδύνατους λαούς.

Και όπως λέει η παροιμία, «όταν τσακώνονται τα βουβάλια, δυστυχώς την πληρώνουν τα βατράχια…».

Η Εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε την άποψη απόστρατων αξιωματικών της χώρας μας για την σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία και όλοι τους συμφώνησαν ότι η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας – ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους  – συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του σύγχρονου τουλάχιστον κόσμου.

Ζώης Υφαντής: «Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Ο Πλοίαρχος (Ε) ε.α. Ζώης Υφαντής Π.Ν. Πρόεδρος ΕΑΑΝ Νομού Ηλείας τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας – ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους  – συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αρχών που αποτελούν υπόβαθρο της βασιζόμενης σε κανόνες διεθνούς τάξης.

Δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Ευχή όλων είναι να επικρατήσει η λογική και να αποσυρθούν σύντομα οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας».

Γιώργος Σταματόπουλος: «Η Ρωσία δεν μπορεί να τα βάλει με ολόκληρο το ΝΑΤΟ»

Από την πλευρά του ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία Γιώργος Σταματόπουλος, Πρόεδρος του Παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού  επισήμανε:                            

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να επεκταθούν οι συγκρούσεις πέρα από την Ουκρανία. Η Ρωσία δεν μπορεί να προχωρήσει περισσότερο, αφού δεν έχει την απαιτούμενη δύναμη. Δεν μπορεί να τα βάλει με ολόκληρο το ΝΑΤΟ. Είναι ικανή μόνο για να τα βάλει με την Ουκρανία. Μόνο αυτό μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή. Η Ρωσία δεν είναι μεγάλη δύναμη και θα πληρώσει πολύ ακριβά αυτά που κάνει στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι στο τέλος θα κάνει πίσω γιατί δεν είναι μεγάλη δύναμη, ούτε για την Αμερική, αλλά ούτε για την Ευρώπη. Για αυτό και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει άλλο αυτή την κατάσταση».

Όλη η επικαιρότητα