Categories: Κόσμος

Η ρωσική Βουλή επικυρώνει την προσάρτηση των 4 ουκρανικών περιοχών

Share

Με τα δύο σώματα του ρωσικού Κοινοβουλίου να σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση στις 22 Φεβρουαρίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti την Τετάρτη, επικαλούμενο πηγή, η Ουκρανία προτρέπει τους συμμάχους να επιταχύνουν τον ρυθμό της στρατιωτικής βοήθειας, καθώς οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ αναμένεται να συναντηθούν για δεύτερη μέρα και η Ρωσία βομβαρδίζει την ανατολική γραμμή του μετώπου.

Η συνεδρίαση του ρωσικού Κοινοβουλίου

Ο επικεφαλής επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βιάτσεσλαβ Τιμτσένκο, δήλωσε στο RIA ότι οι συνεδριάσεις θα επικεντρωθούν στην υιοθέτηση νόμων για την ένταξη τεσσάρων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πέρυσι η Μόσχα προχώρησε στην προσάρτηση των περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας, σε μια κίνηση που καταδικάστηκε από τις περισσότερες χώρες των Ηνωμένων Εθνών ως παράνομη.

Το RIA επικαλέστηκε μια πηγή που είπε ότι η Κρατική Δούμα θα συνέλθει το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου, ενώ η συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου θα ξεκινήσει το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα απευθύνει την ετήσια ομιλία του στην ομοσπονδιακή συνέλευση στις 21 Φεβρουαρίου. Η ημερομηνία σηματοδοτεί ακριβώς έναν χρόνο από τότε που η Ρωσία αναγνώρισε δύο αποσχισμένες ουκρανικές περιοχές, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, ως ανεξάρτητα κράτη, ένα βασικό βήμα πριν από την απόφαση του Πούτιν να ξεκινήσει την αποκαλούμενη από τον ίδιο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Τα μέτωπα του πολέμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι η Ρωσία βιάζεται να πετύχει όσα περισσότερα μπορεί με την τελευταία της επίθεση προτού η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της μπορέσουν να συγκεντρώσουν δυνάμεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσε όλμους και πυροβολικό σε περισσότερες από 20 πόλεις και χωριά στην περιοχή του Μπαχμούτ, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της πόλης, ανέφερε το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην απογευματινή έκθεσή του.

Επίσης εξαπέλυσαν πυραυλικά πλήγματα στις βιομηχανικές πόλεις Κοστιαντίνιβκα και Κραματόρσκ στο Ντονέτσκ, όπως σημείωσε το επιτελείο.

Μάλιστα, τις τελευταίες τρεις ημέρες, η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner σημείωσε περαιτέρω μικρά κέρδη γύρω από τα βόρεια προάστια του Μπαχμούτ στην Ουκρανία, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ρώσοι υπέστησαν μεγάλες απώλειες γύρω από το Βουχλεντάρ, μια πόλη 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπαχμούτ, συμπεριλαμβανομένων τανκς, τεθωρακισμένων οχημάτων και προσωπικού.

Από την άλλη, σήμερα, Τετάρτη, τα ρωσικά στρατεύματα διέσπασαν την άμυνα των ουκρανικών δυνάμεων σε τμήμα της περιοχής του Λουχάνσκ,  όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

«Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν άτακτα σε απόσταση έως και τριών χιλιομέτρων από τις προηγουμένως κατειλημμένες γραμμές», ανέφερε το υπουργείο στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Ακόμη και η πιο οχυρωμένη δεύτερη γραμμή άμυνας του εχθρού δεν μπορούσε να συγκρατήσει την προέλαση του ρωσικού στρατού».

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε σε ποιο τμήμα της περιοχής του Λουγκάνσκ έγινε η επίθεση.

Η Ρωσία κατέχει πλέον εδάφη των νότιων περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού εργοστασίου της τελευταίας, σχεδόν όλο το Λουγκάνσκ και πάνω από το μισό του Ντονέτσκ, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής πρωτεύουσας.

Το μέτωπο της διπλωματίας

Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, όπου ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τις δυτικές χώρες να ενισχύσουν τις προμήθειες στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν δήλωσε ότι αναμένει η Ουκρανία να ξεκινήσει τη δική της επίθεση την άνοιξη και οι σύμμαχοι του Κιέβου εργάζονται για να της δώσουν τα μέσα για να την καταστήσει αποτελεσματική.

Ο αμερικανικός στρατός, παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στην Ουκρανία χιλιάδων κατασχεθέντων όπλων και περισσότερων από ένα εκατομμύριο σφαίρες που προορίζονταν για μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη, ανέφερε η Wall Street Journal.