Περιβάλλον

Η ρύπανση από τον υδράργυρο μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη

16148_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η ρύπανση του περιβάλλοντος με υδράργυρο, σε όλο τον κόσμο, αποτελεί ένα επιδεινούμενο πρόβλημα, με σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στην τοξική ουσία. Μια νέα διεθνής έκθεση («Παγκόσμια Αξιολόγηση Υδραργύρου 2013») του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) αναδεικνύει το μέγεθος της απειλής, ενώ μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη εστιάζει στη σοβαρότητα του προβλήματος στην ΕΕ.

Η έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με το BBC, αναφέρει ότι η ρύπανση είναι ακόμα μεγαλύτερη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αύξηση των εκπομπών υδραργύρου οφείλεται κυρίως στην εξορυκτική – μεταλλευτική δραστηριότητα και στην καύση του άνθρακα.

Το 2010, οι παγκόσμιες εκπομπές υδραργύρου στην ατμόσφαιρα, λόγω των διαφόρων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, υπολογίζονταν σε 1.960 τόνους. Ευτυχώς, η ζήτηση για υδράργυρο εμφανίζει διαχρονικά σταθερή πτωτική τάση, από τους περίπου 9.000 τόνους ετησίως που ήταν στη δεκαετία του ΄60.

Η διεθνής κοινότητα, η οποία αρχίζει μια νέα συνάντηση στη Γενεύη την άλλη εβδομάδα, σκοπεύει να θέσει ως στόχο, μέσω της υπογραφής δεσμευτικής συμφωνίας, την περαιτέρω μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για υδράργυρο έως το 2015. Οι μισές εκπομπές υδραργύρου σήμερα προέρχονται από τη Νότια και Ανατολική Ασία, ενώ η ρύπανση από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ εμφανίζει σταδιακή μείωση.

Περισσότερα εδώ: http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=249240

Όλη η επικαιρότητα