Ηλεία Ομογένεια

Η σκέψη όλων στην Ηλεία: Από την καραντίνα εξωτερικού και τη σκέψη τους για την πατρίδα!

Ακούστε το άρθρο

Στο «κόκκινο» βρίσκονται όλες οι κυβερνήσεις παγκοσμίως εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, που εξαιτίας της ταχύτητας μετάδοσής του ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τον χαρακτηρίσει ως πανδημία. Το πλήγμα που προκαλεί ωστόσο ο ιός διαφέρει ανά χώρα, με άλλες να έχουν χτυπηθεί αλύπητα και άλλες να φαίνεται πως έχουν προλάβει την κατάσταση. Τη διαφορετική αυτή αντιμετώπιση μεταφέρουν οι Έλληνες του εξωτερικού, που καταθέτουν τις απόψεις τους για το ζήτημα.

Τα μέτρα των κυβερνήσεων πλέον έχουν αυστηροποιηθεί στο μέγιστο βαθμό και έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία του κόσμου στις πόλεις, ενώ αρκετές είναι και οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει προκειμένου να βοηθήσουν στη διακοπή της διασποράς του ιού. Η ατομική και συλλογική ευθύνη επιτάσσει την υπακοή στα μέτρα αυτά, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό όσο το δυνατόν συντομότερα.

Οι Ηλείοι του εξωτερικού

Κυρίαρχο συναίσθημα των Ελλήνων είναι κυρίως η ανησυχία, οι οποίοι καταθέτουν τη διαφορετική αντιμετώπιση που έχουν οι κυβερνήσεις τους για αυτή την κατάσταση. Άνθρωποι που ζουν και εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού, σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, καταθέτουν στην «Πατρίς» όσα βιώνουν στις χώρες που διαμένουν με τον κορονοϊό:

Μαρκέλλα Τζότζι-Ιδιωτική υπάλληλος (Μονπελιέ Γαλλία)

«Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή έλεγα πως είναι μια απλή γρίπη. Στην πορεία όμως, βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς και να πεθαίνει κόσμος, αναμφίβολα μου έχει προκαλέσει άγχος και ανησυχία. Βρισκόμαστε και εμείς σε καραντίνα εδώ και 10 μέρες και προσπαθούμε να περνάμε όμορφα τη μέρα μιλώντας με συγγενείς, βλέποντας ταινίες, διαβάζοντας βιβλία, κάνοντας γυμναστική στο σπίτι, μαθαίνοντας νέες συνταγές.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η τήρηση των μέτρων αυτών στο έπακρο από τους πολίτες, κάτι που ομολογώ δεν περίμενα σε τέτοιο βαθμό».

Αλίκη Τριγάζη-Μπρίστολ Αγγλία

«Μένω στο Μπρίστολ της Αγγλίας και θα διανύσω τη δεύτερη εβδομάδα δουλεύοντας από το σπίτι λόγω του Covid-19. Νιώθω αρκετά τυχερή που υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γιατί έτσι η καθημερινότητά μου δεν έχει αλλάξει πολύ. Η μόνη διαφορά είναι πως πλέον επιλέγω να περνάω περισσότερο χρόνο στη φύση, κάτι που με χαλαρώνει πολύ και να συναναστρέφομαι με λιγότερους ανθρώπους. Οι εικόνες που βλέπουμε εδώ δε διαφέρουν πολύ από την Ελλάδα, όσον αφορά τις μεγάλες ουρές στα σούπερ μάρκετ και την έλλειψη συγκεκριμένων προϊόντων  στα ράφια. Μεγάλη εντύπωση μου έχει κάνει πως αυτός ο ιός ξεκίνησε πριν από σχεδόν 3-4 μήνες από την άλλη άκρη της γης και έχει εξαπλωθεί τόσο γρήγορα σε όλο το πλανήτη».

Άντζυ Φροντιστή-μεταφράστρια (Λέτσε Ιταλία)

«Είμαστε κλεισμένοι από την προηγούμενη Δευτέρα και εργαζόμαστε από το σπίτι εγώ και οι συνάδελφοί μου. Μπορούμε να βγαίνουμε μόνο για να πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ και σε γιατρούς. Αρκετός κόσμος έβγαινε μέχρι και τις τελευταίες μέρες έξω. Πλέον όλα είναι κλειστά. Τα σχολεία έχουν κλείσει εδώ και καιρό.

Ήταν σωστά όλα αυτά τα μέτρα, μιας και πρόκειται για πανδημία. Παραμένω σπίτι, όπου όπως προείπα δουλεύω, διαβάζω, κάνω ποδήλατο, βλέπω ταινίες, μαγειρεύω και μιλάω στο τηλέφωνο. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και συμβουλή μου είναι να καθίσετε όλοι στο σπίτι.

Όλη η κατάσταση μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας και σίγουρα αυτό που εκπλήσσει τους πάντες είναι πως το έπαιρναν αψήφιστα στην αρχή και στη συνέχεια έγινε όλο αυτό. Το περίεργο είναι πως κανείς δεν είπε τίποτα εξαρχής. Δεν υπάρχει σαφήνεια σε ότι μέτρα μας λένε. Ελπίδα όλων είναι να περάσει αυτός ο εφιάλτης».

Γεωργία Δαββέτα – Αγγλία

Τα τελευταία χρόνια ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εργάζομαι ως Αρχιτέκτονας. Δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί φόβος, αβεβαιότητα και συχνά πανικός εξαιτίας της κρίσης που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά. Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν λίγες μέρες αφού αυξήθηκαν δραματικά τα κρούσματα στην Ιταλία. Οι Βρετανοί ταξιδεύουν και συνέχισαν να το κάνουν, αγνοώντας την αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, παρόλο ότι προχώρησε στην φάση «καθυστέρησης» του κορωνοϊού για την αντιμετώπιση της επιδημίας, δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι θα ακολουθήσει την στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης», κατά την οποία όταν αρκετά άτομα γίνονται ανθεκτικά στον ιό μέσω της προηγούμενης έκθεσης σε αυτόν, οι ιοί δεν μπορούν πλέον να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από επιστήμονες τόσο στη χώρα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, που υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διαφυλάξει την οικονομία της χώρας, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Για τους παραπάνω λόγους και έπειτα από παρότρυνση της οικογένειάς μου που ζει στην Ελλάδα, αποφασίσαμε με τον σύζυγό μου να επιστρέψουμε. Είμαστε σε απομόνωση για δύο εβδομάδες, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ελληνικής κυβέρνησης για όσους επιστρέφουν στη χώρα από το εξωτερικό. Οι εταιρείες στις οποίες εργαζόμαστε στην Αγγλία υποστήριξαν την απόφασή μας και πλέον δουλεύουμε από το σπίτι στην Ελλάδα.

Χρήστος Ζέρβας-Νέα Υόρκη

«Ήδη κάθε μέρα τα μέτρα γίνονται όλο και πιο σκληρά στην περιοχή που μένω και τα βράδια η κίνηση απαγορεύεται. Όπως έχει ακουστεί, η αμερικανική κυβέρνηση έχει τονίσει πως θα αποζημιώσει όλες τις οικογένειες αυτή τη δύσκολη περίοδο και θα καλύψει ή θα παγώσει οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών. Το Μανχάταν που καθημερινά σφύζει από ζωή και τουλάχιστον 10 εκατομμύρια κόσμος κινείται σε αυτό, πλέον έχει νεκρώσει και όσοι είναι έξω είναι για να κάνουν ψώνια. Μόλις νυχτώνει, η ζωή τελειώνει. Οι αρχές βγαίνουν στους δρόμους και στέλνουν σπίτι όσους βρίσκονται έξω. Έχουν κλείσει αεροδρόμια και απαγορεύεται κάθε είδος μετακίνησης.Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία.Η κατάσταση είναι δύσκολη. Θεωρώ πως τα μέτρα είναι αυτά που πρέπει και ότι λένε το εφαρμόζουν όπως τους επιβάλλει η κυβέρνηση. Στρατός και αστυνομία θα περιπολούν και θα μοιράζουν πρόστιμα».

Άννη Βράπη-Νοσηλεύτρια στο Royal Papworth Hospital (Κέιμπριτζ Αγγλίας)

«Είμαι κάτοικος της πόλης Κέιμπριτζ και νοσηλεύτρια στο επάγγελμα, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορώ να είμαι σε καραντίνα. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που το αίσθημα της επιβίωσης έχει κορυφωθεί. Τα μέτρα στον χώρο της εργασίας μου δεν είναι ικανοποιητικά. Έχουν πρόσβαση επισκέπτες ασθενών χωρίς γάντια και μάσκες, άρα η μεταδοτικότητα είναι άμεση. Τελευταία διέρρευσε ότι θα υπάρχει πολύ σύντομα έλλειψη σε μάσκες, ακόμα και για το προσωπικό.

Από την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση με δηλώσεις καθόλου υποστηρικτικές όπως «θα πρέπει να προετοιμαστεί ο κόσμος να χάσει τα αγαπημένα του πρόσωπα». Έπρεπε να είχε μεριμνήσει όπως στο προσωρινό κλείσιμο σχολείων, παμπ, εστιατορίων. Ο κόσμος όμως δεν το έχει λάβει σοβαρά και φοβάμαι πως θα έχουμε τα αποτελέσματα της Ιταλίας. Παντού κόσμος χωρίς μάσκες και γάντια με παιδιά και ηλικιωμένους μαζί.

Αυτό όμως που με έχει τρομοκρατήσει περισσότερο είναι η έλλειψη ξηράς τροφής στα σουπερμάρκετ. Ήδη έβαλαν όριο στα 3 τεμάχια από κάθε προϊόν. Πέντε μέρες τώρα τα σουπερμάρκετ είναι άδεια. Τα σύνορα έκλεισαν, η Αγγλία βγήκε από την Ευρωζώνη και αυτόματα γεννιέται το ερώτημα αν θα συνεχίζουμε να παραλαμβάνουμε τροφή από τις άλλες χώρες.

Ανησυχούμε για τη ζωή μας και μακριά από τις οικογένειές μας, το κάνει ακόμη πιο δύσκολο».

Βασίλης Δαββέτας-Leeds Αγγλία

«Στον Αγλικό Βορρά, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη από ότι στο Λονδίνο όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα και πολλά περισσότερα κρούσματα. Αν και το ζήτημα του ιού συζητιέται πολύ μεταξύ φίλων και συναδέλφων, μέχρι και πριν μια εβδομάδα που ήμουν εκεί τα πάντα δούλευαν κανονικά, τα μαγαζιά και οι υπηρεσίες ήταν ανοιχτά και ο κόσμος κυκλοφορούσε στον δρόμο χωρίς προστατευτικά μέσα. Τις τελευταίες μέρες που η κατάσταση χειροτέρεψε, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις αγαθών στα σουπερ μάρκετ, όπως αντισηπτικά υγρά, σαπούνια, συσκευασμένα είδη και άλλα.

Λίγο πολύ όπως όλος ο κόσμος. Διάβασμα, ενημέρωση για τα νέα, σειρές και ταινίες, αρκετή δουλειά από το σπίτι και χρήση του χρόνου για ασχολίες που πάντα χρειάζεται κάποιος να κάνει αλλά σπάνια βρίσκει τον χρόνο μέσα στην πολυάσχολη καθημερινότητα.

Δυστυχώς στην Αγγλία τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά μέρα με τη μέρα και τις τελευταίες μέρες παρατηρείται και σημαντική αύξηση θανάτων. Υπάρχουν και οι πρώτες αναφορές για συγκεκριμένα νοσοκομεία που έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προμήθειες που απαιτούνται για την ίαση σοβαρών περιστατικών. Υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα τις επόμενες μέρες, που από τη μία είναι δυσάρεστο, από την άλλη λειτουργεί και θετικά γιατί κάνει τον κόσμο να είναι δεκτικός στα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών που έχουν ως σκοπό τη μείωση της διασποράς του ιού. Η Βρετανική κυβέρνηση δυστυχώς άργησε να πάρει τα σημαντικότερα μέτρα. Για κάποιες μέρες, η αντιμετώπιση της κατάστασης φάνηκε πολύ πιο ήπια συγκριτικά με αυτή που ακολουθήθηκε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που προκάλεσε απορία και αγανάκτηση σε πολύ κόσμο..

Η κατάσταση που βιώνουμε ανεξαρτήτως χώρας είναι πρωτόγνωρη για όλους, οπότε πολλά πράγματα δεν τα έχουμε ξαναδεί. Σίγουρα, τα άδεια ράφια των σουπερ μάρκετ τις τελευταίες μέρες και η παντελής έλλειψη κάποιων αγαθών είναι πράγματα που δεν θυμάμαι να έχω βιώσει ποτέ σε μία ανεπτυγμένη χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Σίγουρα αρνητική εντύπωση μου έκανε η διαφορά στον αρχικό τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από τη Βρετανική Κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, θετική εντύπωση μου έκαναν δράσεις φοιτητών που ανέπτυξαν γρήγορα δίκτυα με τη χρήση των social media για να συνδράμει ο ένας τον άλλον σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται βοήθεια, αλλά και το πόσο γρήγορα και αποδοτικά οργανώθηκε η μετάβαση σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα διδασκαλίας online καταφέρνοντας να συνεχίσει αδιάκοπα την εκπαιδευτική διαδικασία στα πανεπιστήμια χωρίς να εκτίθενται φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό στους κινδύνους της πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλίας».

Νάνσυ Κυριακοπούλου-Λονδίνο Αγγλία

«Ο ιός έχει προκαλέσει σε όλους φόβο. Ο πανικός τους έχει καταβάλει εξαιτίας των θανάτων της Ιταλίας και λογικό είναι οι σκέψεις τους να καταλήγουν όλες στο ίδιο σημείο, δηλαδή ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνουν Ιταλία. Τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά, αλλά ο κόσμος πλέον είναι λιγοστός. Οι τοπικές «λαϊκές» γίνονται κανονικά. Στην περιοχή που μένω, το Lewisham του Λονδίνου, έχουμε κρούσματα μέχρι στιγμής αλλά όχι θανάτους. Τα σουπερμάρκετ έχουν αδειάσει από είδη πρώτης ανάγκης όπως χαρτί υγείας, γάλα, γυναικολογικά προϊόντα, φαγητό, κονσέρβες, ρύζι, ζυμαρικά. Αυτά που λειτουργούν ακόμα και μου κάνει εντύπωση μιας και σε αυτά υπάρχει κόσμος, είναι τα μέσα μεταφοράς όπως ταξί και λεωφορεία».

Γρηγόρης Γιαννάτος-Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων Κέιμπριτζ (Βρετανία)

Μένω στο Cambridge της Αγγλίας. Πριν λίγες μέρες εδώ άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα κρούσματα, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου. Τα κρούσματα αλλά και οι νεκροί αυξάνονται με εκθετική μορφή. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Κάθε μέρα που περνάει είναι και πιο δύσκολη. Όλοι πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα να μην μένει τίποτα από stock και η κατάσταση να ξεφεύγει εκτός ελέγχου. Πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Η κυβέρνηση μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης πήρε μέτρα, αλλά και πάλι όχι αρκετά με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι άνθρωποι δεν είναι σε καραντίνα όπως πρέπει. Δρουν κατά κάποιο τρόπο ανεξέλεγκτοι. Λέγεται ότι τα κρούσματα στο  Η.Β είναι πολύ περισσότερα και υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν περαιτέρω. Υπάρχει μεγάλος φόβος από όλους. Εγώ προσωπικά πάω μόνο στη δουλειά μου και κάνω τα βασικά ψώνια μου όποτε βέβαια αφήνουν στοκ. Περιορίζομαι αποκλειστικά σε αυτά. Διατηρώ το μένουμε σπίτι της Ελλάδας. Εντύπωση μου έχει κάνει η ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι πολίτες.

Λαμπρινή Μπαλάση-MA Strategic Marketing (University of Greenwich, London)

Το τελευταίο διάστημα κάνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Λονδίνο, στο οποίο πλέον ζω μόνιμα. Ο κορωνοϊος είναι μια παγκόσμια πανδημία που έχει ξαφνιάσει και ταυτόχρονα τρομάξει όλους μας. Δυστυχώς η Μεγάλη Βρετανία σε σύγκριση με την Ελλάδα δεν έχει λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη του λαού από την εξάπλωση του ιού.

Εγώ προσωπικά έχοντας κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης, έχω λάβει μέτρα προφύλαξης θέτοντας τον εαυτό μου σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το πανεπιστήμιό μου επίσης έλαβε μέτρα και σταμάτησε τα μαθήματα στον χώρο της σχολής, μεταφέροντάς τα σε ηλεκτρονική διδασκαλία και καθημερινή επικοινωνία με τους διδάσκοντες. Οπότε η καθημερινότητα μου πλέον έχει αλλάξει και έχουν περιοριστεί οι εξωτερικές μου δραστηριότητες, έχω γνώση όμως ότι αυτό γίνεται για το κοινό καλό.

Βέβαια μετά από συνειδητοποίηση της κυβέρνησης για το μεγαλό αριθμό ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό και συνεχίζουν να προσβάλλονται, η κρατική εξουσία αποφάσισε να κλείσει χώρους κοινωνικής συγκέντρωσης όπως εστιατόρια, καφετέριες, σινεμά και πάμπ. Παράλληλα έκλεισαν αρκετοί σταθμοί μετρό, ώστε να περιοριστεί η άσκοπη μετακίνηση των πολιτών, πέρα από όσους δουλευούν. Σίγουρα η κατάσταση είναι ανησυχητική για όλους όσους συνειδητά έχουν εκτιμήσει την σοβαρότητα του θέματος αυτού και για το πλήγμα που δέχεται όχι μόνο η προσωπική αλλά και η κοινωνική.

Μεγάλη εντύπωση και ταυτόχρονα απορία, μου έχει προξενήσει το γεγονός ότι ο λαός της Αγγλίας δεν έχει αφυπνιστεί και δεν έχει κατανοήσει τις υπέρογκες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο αυτό του ιού, γεγονός που αποδεικνύεται και από την έλλειψη μέτρων και προσωπικής ευθύνης στο θέμα αυτό, ώστε να μπορέσει να καταπολεμηθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Αναστασία Κατσέλας-Μπάκα (Μελβούρνη, Αυστραλία)

Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τη ζωή και στην Αυστραλία. Στη Μελβούρνη που ζω εγώ με την οικογένειά μου, η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει κατά πολύ. Δεν βγαίνουμε άσκοπα από το σπίτι. Πάμε μόνο στο σούπερ μάρκετ. Η κόρη μου φοιτά στο πανεπιστήμιο, αλλά έκλεισε και πλέον κάνουν μαθήματα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο γιος μου πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο, όμως αυτό δεν έχει κλείσει επειδή ο κόσμος που μπαίνει είναι πολύ περιορισμένος και ελέγχεται. Έχω σταματήσει να επισκέπτομαι τη μητέρα μου διότι είναι μεγάλη γυναίκα και φοβάμαι μην της μεταφέρω κάποιον ιό. Πηγαίνω μόνο για να της αγοράζω τρόφιμα και της τα αφήνω έξω από την πόρτα. Τα γυρίσματα της σειράς που συμμετέχω στην τηλεόραση έχουν «παγώσει» για την ώρα.

Άγγελος Βασιλόπουλος-Στουτγκάρδη Γερμανία

«Υπάρχει μεγάλος φόβος μην κολλήσουμε κάτι και γι’ αυτό μένουμε εδώ και μέρες στο σπίτι. Για τα απαραίτητα βγαίνει πάντα ένας. Προσπαθούμε να περάσουμε την ημέρα όσο πιο ευχάριστα και δημιουργικά γίνεται, διότι έχουμε και ένα παιδί. Παίζουμε επιτραπέζια, διαβάζουμε, τραγουδάμε. Προσωπικά, το μεγαλύτερο  άγχος που έχω ως πράκτορας της Anek Lines & Superfast Ferries Γερμανιας, είναι πως αν συνεχιστεί αυτό και εμείς και η Ελλάδα χωρίς τουρισμό θα καταστραφούμε όλοι οικονομικά. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πως πρέπει να συμβάλουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, διότι κρίνεται το μέλλον μας και η ζωή μας».

Άντζυ Φροντιστή-μεταφράστρια (Λέτσε Ιταλία)

«Είμαστε κλεισμένοι από την προηγούμενη Δευτέρα και εργαζόμαστε από το σπίτι εγώ και οι συνάδελφοί μου. Μπορούμε να βγαίνουμε μόνο για να πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ και σε γιατρούς. Αρκετός κόσμος έβγαινε μέχρι και τις τελευταίες μέρες έξω. Πλέον όλα είναι κλειστά. Τα σχολεία έχουν κλείσει εδώ και καιρό.

Ήταν σωστά όλα αυτά τα μέτρα, μιας και πρόκειται για πανδημία. Παραμένω σπίτι, όπου όπως προείπα δουλεύω, διαβάζω, κάνω ποδήλατο, βλέπω ταινίες, μαγειρεύω και μιλάω στο τηλέφωνο. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και συμβουλή μου είναι να καθίσετε όλοι στο σπίτι.

Όλη η κατάσταση μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας και σίγουρα αυτό που εκπλήσσει τους πάντες είναι πως το έπαιρναν αψήφιστα στην αρχή και στη συνέχεια έγινε όλο αυτό. Το περίεργο είναι πως κανείς δεν είπε τίποτα εξαρχής. Δεν υπάρχει σαφήνεια σε ότι μέτρα μας λένε. Ελπίδα όλων είναι να περάσει αυτός ο εφιάλτης».

Γεωργία Δαββέτα – Αγγλία

Τα τελευταία χρόνια ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εργάζομαι ως Αρχιτέκτονας. Δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί φόβος, αβεβαιότητα και συχνά πανικός εξαιτίας της κρίσης που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά. Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν λίγες μέρες αφού αυξήθηκαν δραματικά τα κρούσματα στην Ιταλία. Οι Βρετανοί ταξιδεύουν και συνέχισαν να το κάνουν, αγνοώντας την αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, παρόλο ότι προχώρησε στην φάση «καθυστέρησης» του κορωνοϊού για την αντιμετώπιση της επιδημίας, δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι θα ακολουθήσει την στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης», κατά την οποία όταν αρκετά άτομα γίνονται ανθεκτικά στον ιό μέσω της προηγούμενης έκθεσης σε αυτόν, οι ιοί δεν μπορούν πλέον να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από επιστήμονες τόσο στη χώρα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, που υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διαφυλάξει την οικονομία της χώρας, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Για τους παραπάνω λόγους και έπειτα από παρότρυνση της οικογένειάς μου που ζει στην Ελλάδα, αποφασίσαμε με τον σύζυγό μου να επιστρέψουμε. Είμαστε σε απομόνωση για δύο εβδομάδες, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ελληνικής κυβέρνησης για όσους επιστρέφουν στη χώρα από το εξωτερικό. Οι εταιρείες στις οποίες εργαζόμαστε στην Αγγλία υποστήριξαν την απόφασή μας και πλέον δουλεύουμε από το σπίτι στην Ελλάδα.

Ηλίας Χριστοδούλου- Γιατρός Αμερική

«Εδώ ο κόσμος στην πλειονότητά του έχει μια εσφαλμένη αντίληψη της σοβαρότητας της κατάστασης, καθώς με όποιον έχω μιλήσει εκτός ιατρικού/ ερευνητικού κλάδου θεωρεί πως πρόκειται για κάτι ανάλογο της εποχικής γρίπης. Τώρα γίνονται σιγά σιγά όλο και πιο αυστηρά τα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά της νόσου. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν κλείσει και οι περισσότεροι πλέον δουλεύουν από το σπίτι.

Πιστεύω ότι τα δραστικά μέτρα, ειδικά η κοινωνική απομόνωση (όπως αυτά που ορθώς εφαρμόζονται στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να υπακούσουν οι πολίτες), είναι απαραίτητα για τον περιορισμό των κρουσμάτων σε αυτή τη φάση της έξαρσης της πανδημίας. Είναι μία δοκιμασία για την ανθρωπότητα, πρωτόγνωρη για όλους μας και επιβάλει ψυχραιμία και υπευθυνότητα».

Σωτήρης Νταβλούρος- Καθηγητής Πανεπιστημίων (Ρώμη Ιταλία)

 

«Βρίσκομαι κοντά στο Μιλάνο. Είναι λίγο δύσκολο. Εδώ επικρατεί μια παράξενη αίσθηση. Ζούμε σαν να είμαστε αυτή τη στιγμή πραγματικά σε πόλεμο και έχοντας μπροστά μας έναν αόρατο εχθρό, λες και βρισκόμαστε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως είμαστε μαθημένοι να ζούμε πάντα με το ρολόι στο χέρι για τη δουλειά και τα ραντεβού μας ο καθένας στον τομέα του, αυτή τη στιγμή είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι μιας και μας το έχουν υποβάλλει, κάτι το οποίο θεωρώ σωστό. Είναι μια αίσθηση παράξενη.

Η Λομβαρδία που είχε την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, αυτή τη στιγμή είναι γονατισμένη. Δεν υπάρχουν θέσεις για νοσηλείες, για εντατικές θεραπείες και είναι μια δύσκολη στιγμή. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχουν σταματήσει. Κάνω μαθήματα στο πανεπιστήμιο ηλεκτρονικά. Έχουν κλείσει μουσεία και εκκλησίες και στην πόλη κυκλοφορούν στρατιώτες που είναι για την επίβλεψη της νομοθεσίας περί απαγορεύσεων.

Για εμένα άργησε να κάνει αυτές τις απαγορεύσεις η κυβέρνηση. Το πρώτο κρούσμα ήρθε στο Σπαλατσάνι στη Ρώμη στις 29- 30 Ιανουαρίου. Μετά δημιούργησαν τις κόκκινες ζώνες, με τις απαγορεύσεις να έρχονται στις 10 Μαρτίου και τον ιό να έχει εξαπλωθεί πολύ. Πιστεύω ότι χρειάζεται μια κινέζικη θεραπεία. Όλοι κλεισμένοι μέσα στο σπίτι για να αποφύγουμε τη μετάδοση του ιού.

Όσοι ήταν από τον βορρά κατέβηκαν στον νότο χωρίς να σκεφτούν ότι ήταν θετικοί στον ίο. Γίνεται προσπάθεια να την κλείσουν περιμετρικά, αλλά είναι μία δύσκολη κατάσταση. Παρότι η Λομβαρδία έχει τα καλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης, αυτή τη στιγμή βρέθηκε να μην έχει αναπνευστικά συστήματα μιας και ο πληθυσμός που νοσεί είναι μεγάλος. Λείπουν όλα τα αντικείμενα που προσφέρουν προστασία και ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ο θάνατος 15 γιατρών.

Ανδρέας Μολίστι- Ιδιωτικός Υπάλληλος (Μονπελιέ Γαλλία)

 

«Θεωρώ πως η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά όπως επίσης και οι θάνατοι. Είναι σαν να ζούμε σε πόλεμο. Όλο αυτό σου προκαλεί ανησυχία και φόβο. Είμαστε σε καραντίνα 10 ημέρες. Είναι όλα κλειστά εκτός από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία. Ο κόσμος βγαίνει έξω μόνο για προμήθειες ή λόγους υγείας, με τον έλεγχο να είναι αυστηρός από τους αστυνομικούς που σε περίπτωση άσκοπης μετακίνησης κόβουν υψηλά πρόστιμα.

Αυτές τις μέρες που βρισκόμαστε σε καραντίνα προσπαθούμε να περνάμε όμορφα τη μέρα μας στο σπίτι, κάνοντας πράγματα που μας αρέσουν και προσπαθούμε να σκεφτόμαστε θετικά και να κάνουμε αυτό που μας λένε, προκειμένου να ξεπεραστεί πολύ γρήγορα η κατάσταση αυτή. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι η καθολική τήρηση των μέτρων, γεγονός που δείχνει πως όλοι μαζί μπορούμε».

Βασίλης Ταμποτέλης- Μουσικός (Νέα Υόρκη Αμερική)

«Βρισκόμαστε τις περισσότερες ώρες στο σπίτι κάνοντας δουλειές, βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας διάφορα παιχνίδια. Όντας λάτρης της μουσικής και έχοντας αρκετό χρόνο, το έχω ρίξει στη μελέτη. Όσον αφορά το μέρος που βρίσκομαι, όσοι κυκλοφορούν φορούν μάσκες και γάντια. Ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχώς αυξάνεται με σημαντικό ρυθμό και ήδη ακούμε ότι είναι πολλά. Η κατάσταση αυτή λογικό είναι να με ανησυχεί και μένα μην τυχόν κολλήσω τον ιό, γι’ αυτό και κάθομαι σπίτι για να προφυλαχτώ. Περισσότερο όμως ανησυχώ διότι βρίσκομαι σε ένα ξένο κράτος δίχως κάποια εργασία αυτή τη στιγμή, χωρίς να ξέρω πόσο ακόμα θα διαρκέσει αυτό, απομονωμένος μιας και έχουν απαγορέψει και τα ταξίδια προς την Ελλάδα. Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει σε μεγάλο βαθμό είναι ο αδικαιολόγητος πανικός και η «ανοησία» ορισμένων που πιστεύουν όσα λέγονται και ενεργούν δίχως σκέψη».

Αρχιμήδης Φωτόπουλος- Λονδίνο Αγγλία

«Η κατάσταση ήταν ρευστή στο Λονδίνο από τις πρώτες στιγμές, λόγω του ότι η κυβέρνηση είχε σχέδιο να μην περιορίσει τις μετακινήσεις για να εξυπηρετηθεί η αγορά και οι εταιρίες. Η αντιμετώπιση των περιστατικών στην Αγγλία είναι διαφορετική από ότι στην Ελλάδα, επειδή συστήνεται οι ασθενείς να παραμένουν στο σπίτι τους παρά να πάνε στο νοσοκομείο.

Εγώ προσωπικά δεν είμαι τόσο προβληματισμένος με την εξάπλωση του ιού, παρά με το αποτέλεσμα που έχει η όλη κατάσταση στην οικονομία και στο finance, μιας και η εταιρία στην οποία εργάζομαι κάνει οικονομικούς δείκτες και παράγωγα για τη βιομηχανία των αεροπορικών μεταφορών. Εντύπωση μου έχει κάνει το panic buying προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, που έχει αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε είδη υγιεινής και τρόφιμα μακράς διάρκειας».

Άννα Οικονομίδου- Cambridge Αγγλία

«Μένω στο Cambridge της Αγγλίας, όπου και δουλεύω σε ένα από τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής ως νοσηλεύτρια. Η κατάσταση που επικρατεί εδώ είναι τραγική. Μέτρα πρόληψης και περιορισμού της μετάδοσης του ιού, πουθενά. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, τις τελευταίες μέρες έθεσε μέτρα να μην κάθονται άτομα σε μαγαζιά  και τα μαγαζιά με τη σειρά τους να βγάλουν τα τραπεζοκαθίσματα. Δυστυχώς πάρα τις οδηγίες, τα εστιατόρια εξακολουθούν να λειτουργούν.

Στα σούπερ μάρκετ επικρατεί πανικός, πουθενά δεν μπορούμε να βρούμε φαγώσιμα και έχει ελλείψεις σε χαρτιά υγείας και χαρτοπετσέτες. Χρειάζεται να πηγαίνουμε κάθε μέρα σούπερ μάρκετ, αν και τα ράφια παραμένουν άδεια. Πιστεύω ότι σύντομα θα πεινάσουμε.

Στο νοσοκομείο που βρίσκομαι σα νοσηλεύτρια, μέτρα δεν έχουν παρθεί καθόλου. Είμαστε μονίμως εκτεθειμένοι, καθώς φοράμε μόνο μια απλή χειρουργική μάσκα και μια πλαστική ποδιά, οπότε ερχόμαστε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα. Ήδη περιμένουνε 70 θετικά άτομα από το Λονδίνο που θα μπουν στο νοσοκομείο σαν απλοί ασθενείς.

Από μόνη μου για να προστατεύσω τον εαυτό μου, στα ρεπό μου απλά πάω για μια βόλτα χωρίς να έρχομαι σε επαφή με κανέναν και αν χρειαστεί να πάρω καφέ, τότε μόνο στο χέρι και φεύγω. Έχουμε εφοδιαστεί με ταινίες και παιχνίδια στο σπίτι για τις ελεύθερες ώρες.

Πιστεύω πως τα πράγματα εδώ θα χειροτερεύσουν και θα αναγκαστούμε να γυρίσουμε πίσω με κάθε κόστος. Προς το παρόν κάνουμε τα πάντα να προστατεύσουμε τον εαυτό μας πάρα τις δυσκολίες και απλά ελπίζουμε να μην αρρωστήσουμε, γιατί τότε είμαστε μόνοι μας καθώς το κράτος παραμένει απών».

Όλη η επικαιρότητα