Ελλάδα

Η σπάνια σύμπτωση που καταγράφηκε χθες και θα ξαναγίνει το 2144

Ακούστε το άρθρο

Όσοι ύψωσαν χθες το βλέμμα τους στον ουράνιο θόλο και απόλαυσαν την ολοφώτεινη νύχτα, ήταν μάρτυρες μιας σπάνιας σύμπτωσης: της εαρινής ισημερίας που συνέπεσε με την τρίτη και τελευταία για φέτος υπερπανσέληνο.

Η άνοιξη έκανε θεαματική «είσοδο» με την εαρινή ισημερία, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σχεδόν να συμπίπτει με την τρίτη και τελευταία υπερ-σελήνη, στις 03:43 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης.

Όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Tom Kerss, αστρονόμος στο Royal Observatory Greenwich, είναι σπάνιο να συμπίπτει η υπερσελήνη με την ισημερία. «Την τελευταία φορά που συνέβη ήταν το 1905, μήνα Μάρτιο, πάνω από έναν αιώνα πριν. Εκτιμούμε πως η επόμενη φορά που θα δει η Γη την ίδια σύμπτωση δεν θα είναι πριν το 2144».

Με την εαρινή ισημερία ξεκίνησε και επίσημα η άνοιξη του 2019 στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο ξεκίνησε το φθινόπωρο. Από εδώ και πέρα, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

iefimerida.gr

Όλη η επικαιρότητα