Categories: Γεύσεις

Η σπιτική πίτσα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που έχει κάνει χαμό

Share

Δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να την φτιάξετε και όλα τα μυστικά για σερβίρετε την πιο νόστιμη πίτσα!

Η πίτσα, είναι ένα γρήγορο, οικονομικό και σχετικά εύκολο φαγητό. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι όπως εμείς έχουμε τις πίτες και «με τα πάντα» φτιάχνουμε μια πίτα σε λίγα λεπτά, έτσι και οι γείτονες μας οι Ιταλοί, «με τα πάντα» φτιάχνουν μια πίτσα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της για να φτιάξουμε μόνοι μας την τέλεια σπιτική πίτσα.

Το ψυγείο βοηθάει να ωριμάσει η ζύμη για πίτσα;
Αυτό, είναι πολύ σημαντικό! Ζυμώστε τη ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και αφήστε την στο ψυγείο σας καλά σκεπασμένη, να μείνει 1 -2 νύχτες. Μετά ακολουθήστε κανονικά τη διαδικασία φουσκώματος της ζύμης. Θα δείτε τεράστια διαφορά στην ζύμη και απίστευτη γεύση στην σπιτική σας πίτσα.

Πόσες μέρες μπορεί να συντηρηθεί η πίτσα στο ψυγείο;

Η ζύμη για πίτσα, μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο αμέσως μόλις ζυμωθεί, για 3 ημέρες. Στην κατάψυξη μπορεί να παραμείνει για αρκετούς μήνες.

Ποιο αλεύρι είναι ιδανικό για ιταλική πίτσα;

Γιατί, η τέλεια pizza θέλει πολύ καλό αλεύρι. Δυνατό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, ιδανικά θέλει αλεύρι σκληρό τύπου 00 (μηδέν-μηδέν). Αν δυσκολευτείτε να το βρείτε, χρησιμοποιήστε αλεύρι δυνατό ή για όλες τις χρήσεις.

Πόσο βοηθάει το καλό ζύμωμα;

Ζυμώστε δυνατά τη ζύμη στον πάγκο με τα χέρια. Πρώτον θα το χαρείτε πολύ και δεύτερον βοηθάτε να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης για να γίνει η ζύμη για πίτσα ελαστική κι αφράτη. Έτσι θα έχετε μια υπέροχη ζύμη για πίτσα.

Ποσό χοντρή ή λεπτή, πρέπει να είναι η ζύμη για πίτσα;

Αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό.

Ποια είναι η ιδανική σάλτσα για πίτσα;

Η καλύτερη σπιτική σάλτσα για πίτσα είναι φτιαγμένη με ώριμες αποφλειωμένες ντομάτες, αγνό παρθένο ελαιόλαδο και βότανα. Η δε σύστασή της, πρέπει να είναι αρκετά πυκνή. Δηλαδή να έχει βράσει τόσο, ώστε να σας θυμίζει την σύσταση της κέτσαπ, να είναι δεμένη χωρίς να τρέχει υγρασία και να μαλακώνει η τραγανή ζύμη. Εναλλακτικά (εάν είστε εκτός εποχής ), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια εμπορίου. Δίνουν επίσης πολύ καλό αποτέλεσμα.

Έξυπνη λύση για γρήγορη πίτσα

Σας προτείνω να ακολουθήσετε όλα τα στάδια της συνταγής: ζύμωμα, ξεκούραση, πλάσιμο.

Να ετοιμάσετε τη ζύμη για πίτσα (χωρίς υλικά επάνω), να την ψήσετε για 3-5′ σε δυνατό φούρνο και να την αφήσετε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Αφού κρυώσουν καλά (θα σας έλεγα να ετοιμάσετε παραπάνω από μία), τις τυλίγετε μία μία, πολύ καλά σε σακούλα τροφίμων και τις βάζετε στη σειρά στην κατάψυξη.

Έτσι, κάθε φορά που χρειάζεστε πίτσα, βγάζετε την προψημένη χειροποίητη βάση πίτσας, αφήνετε 5-10′ στον πάγκο μέχρι να συγκεντρώσετε τα υλικά της γέμισης, γεμίζετε με τα υλικά που θέλετε και την ψήετε.

Μύθοι και αλήθειες για το ψήσιμο της πίτσας στον οικιακό φούρνο

Να θυμάστε ότι η πολύ δυνατή θερμοκρασία και η πλάκα ψησίματος είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στην τέλεια σπιτική ζύμη για πίτσα.

Αν δεν έχετε πλάκα ψησίματος, βάλτε το φούρνο σας στην πιο δυνατή θερμοκρασία που έχει, πάντα στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Τοποθετήστε ταψί αναποδογυρισμένο στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου κι αφήστε το να πυρώσει καλά και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα φούρνου πίτσας.

Θυμηθείτε τι βλέπετε όταν πηγαίνετε σε μια αυθεντική ιταλική πιτσαρία! Βλέπετε πάντα τον Pizzaiolo να ακουμπάει την πίτσα στην πυρωμένη πλάκα του φούρνου.

Αυτές ακριβώς τις συνθήκες ψησίματος θέλουμε να δημιουργήσουμε. Η πίτσα θέλει πολύ καλό ψήσιμο κυρίως από κάτω και λιγότερο από πάνω. Όπως ακριβώς και οι παραδοσιακές μας πίτες.

Ψήσε την πίτσα σου σαν επαγγελματίας

Ποτέ μην ψήνετε την πίτσα σας στον αέρα. Γιατί; Γιατί απλά την καταστρέφετε. Ο αέρας ψήνει γρήγορα κι επιθετικά εξωτερικά την πίτσα, δίνοντας της γρήγορα χρώμα, ενώ μέσα δεν προλαβαίνει να ψηθεί σωστά.

Αν ο φούρνος σας ψήνει μόνο στον αέρα, πυρώστε μεγάλο τηγάνι με χοντρή βάση σε δυνατή θερμοκρασία και ακουμπήστε μέσα την πίτσα σας. Ψήστε μερικά λεπτά να πάρει γρήγορα θερμοκρασία από κάτω και τελειώστε το ψήσιμο στο φούρνο σας, στον αέρα αφού δεν σας δίνει την επιλογή ψησίματος με αντιστάσεις.

Πώς θα παραμένει τραγανή η ζύμη για πίτσα;

Όταν βγάζετε την καυτή ροδοψημένη πίτσα από τον φούρνο, μεταφέρετέ την σε ξύλινη επιφάνεια, ώστε να τραβήξει καλά όλη την υγρασία του φούρνου και να μην μαλακώσει η καλοψημένη ροδοκόκκινη βάση της.

Τέλος, περί ορέξεως …

Η πίτσα, τρώγεται σκέτη όπως η pizza Bianca ή μπορείτε να βάλετε επάνω, τα υλικά που επιθυμείτε, πριν μπει στο φούρνο, αλλά και μετά το ψήσιμο. Στην Ιταλία, συνηθίζεται να προσθέτουν εκλεκτά υλικά ωμά, πάνω σε μια φρεσκοψημένη ζύμη.

Η πίτσα Bianca λόγου χάρη, τρώγεται σκέτη και αχνιστή, περιχύμένη με καλό ελαιόλαδο, λίγο ανθό αλατιού, δεντρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εμένα προσωπικά, μου αρέσει μόλις βγει αχνιστή από το φούρνο, να βάζω επάνω φρέσκια μπουρατα (φρέσκο τυρί με βουτυράτη γεύση) ή φρέσκια μοτσαρέλα σε κομμάτια, λίγο προσιούτο και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

ΠΗΓΗ: argiro