Προγνωστικά

Οι στοιχηματικοί κανόνες της FA (Football Association)

Ακούστε το άρθρο

Το ποδόσφαιρο είναι αναμφίβολα το πιο αγαπημένο και δημοφιλές σπορ σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα η Premier League είναι το πλέον συναρπαστικό πρωτάθλημα. Δεν χωράει λοιπόν συζήτηση γιατί η δικαιότητα και η ακεραιότητα του παιχνιδιού είναι αυτό που απασχολεί πρώτιστα του επικεφαλείς του ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα την FA (Football Association). Γι’ αυτό το λόγο και η FA είναι πολύ αυστηρή απέναντι σε παίχτες ή σε παράγοντες ομάδων που εμπλέκονται στοιχηματικά και έχει θεσπίσει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο κανόνων στοιχηματισμού που αφορά όλους όσους λίγο ή πολύ εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο. Προτού προχωρήσουμε λίγο πιο βαθιά σε αυτούς τους κανόνες, ας ξεκαθαριστεί ότι οι κανόνες αυτοί αφορούν όσους λίγο ή πολύ έχουν το προνόμιο να εμπλέκονται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Από τους παίχτες και τους προπονητές μέχρι το επιτελείο της κάθε ομάδας και φυσικά τους αξιωματούχους των αγώνων.

Παίξε στοίχημα με το netbet bonus

Κρατήστε το παιχνίδι ακέραιο και ξεχωριστό

Απο τη σεζόν 2014-15 η FA επέβαλε ένα καθολικό ban στον στοιχηματισμό στο ποδόσφαιρο σε όποιον όπως προείπαμε σχετίζεται επαγγελματικά με αυτό. Παίχτες, προπονητές, επιτελεία ομάδων και αξιωματούχοι αγώνων. Σε όλους αυτούς δεν επιτρέπεται να τοποθετήσουν κανένα στοίχημα σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Σε ποδοσφαιρικό αγώνα και διοργάνωση όχι μόνο εντός Αγγλίας αλλά σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις διοργανώσεις. Ουσιαστικά η FA επέβαλε μια καθολική απαγόρευση στοιχηματισμού σε ποδοσφαιρικά γεγονότα σε όποιον σχετίζεται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο.

Η εσωτερική πληροφόρηση

Η εσωτερική πληροφόρηση είναι ουσιαστικά οι σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να έχουν έρθεις εις γνώσιν σου λόγω της επαγγελματικής σου θέσης. Στο ποδόσφαρο τέτοιες πληροφορίες μπορεί να αφορούν τραυματισμούς, σχέσεις παιχτών μεταξύ τους, επικείμενη απόλυση προπονητή ή μεταγγραφές. Όλες αυτές είναι σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση αγώνων και φυσικά αν δεν έχουν δημοσειευτεί σύμφωνα με τους κανόνες της FA κανένας ο οποίος σχετίζεται με το ποδόσφαρο δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ή να τις δώσει σε κάποιον που να ττις χρησιμοποιήσει προς οφελός του. Η FA είναι πολύ αυστηρή πάνω σε τέτοια θέματα και τα ψάχνει εξονυχιστικά. Όποιος παραβεί τους κανόνες παίχτης ή σχετιζόμενος επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο έχει σοβαρές συνέπειες.

Στήσιμο αγώνων

Το «στήσιμο» αγώνων είναι ουσιαστικά η χειραγώγηση του αποτελέσματος ενός αγώνα ή γεγονότων που μπορεί να συμβούν μέσα σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Συνήθως η χειραγώγηση γίνεται με στόχο τα κέρδη μέσω του στοιχήματος. Ούτως η άλλως το ποδόσφαιρο είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων και τα κέρδη μέσω στησίματος αγώνων εύκολα κανείς μπορεί να καταλάβει ότι μπορεί να είναι πολύ μεγάλα. Βέβαια πέραν των αυστηρών κανόνων της FA που φυσικά απογορεύει ρητά κάθε ανάμειξη και χειραγώγηση στο αποτέλεσμα ή στα γεγονότα ενός αγώνα, σε όσους αποδειχθούν ένοχοι για κάτι τέτοιο υπάρχουν και σοβαρές ποινικές ευθύνες. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η χειραγώγηση αγώνων είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ακεραιότητα μιας διοργνάνωσης αλλά και του σπορ γενικότερα και έτσι ή FA έχει συζήσει να αναφέρεται απευθείας σε αυτήν όποιος έχει σοβαρές πληροφορίες για ενδεχόμενο «στήσιμο» Είτε έχει πλησιαστεί και δωροδοκηθεί ο  ίδιος είτε έχει στοιχεία, ακόμα και υποψίες, ώστε από κει και πέρα να διαλευκάνει την υπόθεση η FA. Φυσικά και η αστυνομία έχει την υποχρέωση να συλλάβει αμέσως όσους εμπλέκονται σε «στήσιμο» αγώνων.

Γνωστές τιμωρίες

Όποιος κι αν ήταν ο λόγος έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές περιτπώσεις ποδοσφαιριστών που είχαν προβλήματα με τον τζόγο και το στοίχημα ειδικότερα. Κάποιες από αυτές κρύφτηκαν και καλύφθηκαν άμεσα χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες και ντόρο, ενώ άλλες εξελίχθηκαν σε μεγάλα σκάνδαλα και είχαν σαν αποτέλεσμα βαριά πρόστιμα, τερματισμούς συμβολαίων και φυσικά κατάρρευση της φήμης των ποδοσφαιριστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Joey Barton ο οποίος και έχει αγωνιστεί σε City, Newcastle, Burnley και έχει 386 συμμετοχές, κατηγορήθηκε το 2016 ότι παραβιάζει τους κανόνες της FA στοιχηματίζοντας σε αγώνες. Μάλιστα σε μια συνέντευξη φωτιά τότε είχε δηλώσει ότι οι μισοί και παραπάνω παίχτες παραβιάζουν τους κανόνες της FA. Ο ίδιος τιμωρήθηκε με 18μηνο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο. Άλλοι γνωστοί παίχτες που παραβίασαν τους κανόνες της FA είναι οι Martin Demichelis (Manchester City), Cameron Jerome (Stoke City), Andros Townsend (Tottenham Hotspur), Matt Le Tissier (Southampton) και πολλοί ακόμη.

Κλείνοντας, επειδή όπως και να το κάνουμε το ποδόσφαιρο πάει χέρι χέρι με το στοίχημα, γιατί το στοίχημα σε έναν αγώνα, κάνει για τον φαν του αθλήματος αυτόν τον αγώνα ακόμα πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό, θα πρέπει το στοίχημα στους αγώνες να μένει καθαρά στους φαν. Αυτό επιβάλεται ώστε να διατηρηθεί η δικαιότητα και η ακεραιότητα του παιχνιδιού. Άλλωστε μόνο κακό θα κάνει τόσο στους φαν όσο και στους επαγγελματίες του ποδοσφαίρου να υπάρχουν σκιές πάνω από τα αποτελέσματα των αγώνων σε μεγάλες και όχι μόνο διοργανώσεις. Τέλος, αν είσαι επαγγελματίας του ποδοσφαίρου και θες σώνει και καλά να τζογάρεις υπάρχουν τα καζίνο όπου μπορείς να ποντάρεις στη ρουλέτα, στο blackjack ή στο πόκερ.

Όλη η επικαιρότητα